Moje chlapecká válka: Varšava 1944 přehled

Moje chlapecká válka: Varšava 1944 https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342215/bmid_moje-chlapecka-valka-varsava-1944-VFF-342215.jpg 4 25 25

Jedinečný autentický pohled na heroické i tragické Varšavské povstání a zároveň strhující osobní výpovědí chlapce, který dospíval v trýznivém období druhé světové války. S odzbrojující upřímností popisuje německou i ruskou okupaci, přičemž hlavní část jeho příběhu spočívá v podrobném líčení průběhu 63 dnů trvající městské bitvy v ulicích, domech i kanalizaci Varšavy. Tehdy již jako třináctiletý mladík aktivně působil v protinacistickém odboji a byl platným členem legendární jednotky KB Nalecz.... celý text

Romány Válečné Historické romány
Vydáno: ekniha , Computer Press (CP Books)
Originální název:

My Boyhood War: Warsaw 1944 , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moje chlapecká válka: Varšava 1944. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

heavy66
19.08.2023 4 z 5

Autobiografická kniha popisuje varšavské povstání v létě 1944 očima třináctiletého chlapce Bohdana, aktivního účastníka bojů. Bohdan vypráví o těžkých bojích v ulicích města, včetně smrti svého bratra a mnoha přátel, bez zvláštních emocí. Stejně tak o poválečné době, kdy musel z Polska utéct, protože veteráni povstání byli pronásledováni komunistickými úřady.

medlovice
06.09.2021 5 z 5

Splnit osmnáctý bod Čtenářské výzvy 2021 pro mě bylo nejtěžší. Protože pro mě je těžké najít místo, kde bych se nechtěla ocitnout. Nevadí mi vesnice, těžká práce, chtěla bych se ocitnout v pravěku nebo se brodit bažinou, láká mě středověk i budoucnost , chci do Ruska, na Sibiř , Černobyl , harém , piráti , každá doba má své kouzlo, jen jedno ne , jedno bych nepřežila. Válku . Kniha je dobře napsaná , ale válku , si nevychutnám ani při čtení.


Lothar.777
27.04.2021 3 z 5

(SPOILER) No, hrdina pochází z Vilniusu (Vilna, Wilna), na začátku knihy je to trochu nudné, spíš politika, kdo tam zrovna vládnul (Polsko, Rusko, Litva, Rusko, Německo, Rusko...) a jak se choval. Povstání ve Varšavě už je chytlavější, jako příliš mladý sloužil jako spojka u jednoho praporu nepravidelné armády (AK, AL, NSZ, KB...trochu v tom byl hokej) a popisuje boje o jednotlivé významnější budovy a jednotlivé bloky domů. Některé věci si vycucal z prstu, něco je trochu nepřesné, něco spíš jen slyšel. Popisuje boje s SS, Wehrmachtem, řádění Dirlewanger. Mluví o padlých kamarádech a příbuzných, o naději, kterou v té době představovala Rudá armáda. Ta je nechávala vykrvácet, v rámci svojí divnopolitiky dělala naschvály i ostatním Spojencům a do boje se zapojila až po kapitulaci, kdy přinesla všude známý Russian standard (krádeže, loupeže, vraždy, znásilňování), který jí vydržel i po válce a nejen v Polsku. Ale občas se v textu objevila zajímavá informace a člověk je za to vděčný. Autor byl vyznamenaný a občas mu to otevřelo nějaká dvířka, takže později utekl na Západ a za moře a pak už je jen nuda po válce. Četlo se to chvilkama celkem slušně, ale asi by se dalo napsat líp.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Moje chlapecká válka: Varšava 1944 v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených32x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit1x