Mimo řadu přehled

Mimo řadu https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246135/bmid_mimo-radu-anatomie-uspechu-246135.jpg 4 90 90

Nejsilnější stránkou autora mnoha bestsellerů Malcolma Gladwella je podívat se na věci zcela jinak, než je obvyklé. V knížce Mimo řadu svým nenapodobitelným „lehkým perem“, díky němuž si získal zástupy čtenářů po celém světě, píše o úspěchu. Ovšem jako vždy po svém. Zamýšlí se například nad tím, proč někteří lidé v životě uspějí, proslaví se a zbohatnou, zatímco jiní, třeba stejně inteligentní, snaživí a pracovití, nikoli.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Sociologie, společnost
Vydáno: , BizBooks
Originální název:

Outliers The Story of Success , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mimo řadu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

angloumene
28.04.2024 4 z 5

Z určitého úhlu pohledu je to vlastně taková populárnější Černá labuť. Baví vás něco? Věnujte tomu čas, moře času. A až přijde příležitost, chopte se jí. Připravených může být spousta.

NGC6715
07.11.2021 4 z 5

Kniha o tom, že za největší úspěch mohou nejen schopnosti, ale hlavně příležitosti. Inteligentních lidí je více, než si myslíme, příležitostí je však daleko méně. Kdyby příležitost nedostali ti slavní, za nějakou dobu by k podobnému objevu nebo vynálezu došlo někým jiným stejně, protože k němu dozrála doba. Ti, k nimž vzhlížíme, nejsou zdaleka tak nenahraditelní a jedineční, jak to na první pohled vypadá.

"Příležitostí číslo jedna byla samotná škola Lakeside. Kolik středních škol na světě mělo v roce 1968 přístup k terminálu a počítačové technologii sdílení času? Příležitostí číslo dvě byly peníze lakesideského Klubu matek, z nichž se platily poplatky za užívání mainframu. Číslo tři byl fakt, že když tyto prostředky došly, jeden z rodičů náhodou pracoval v C na třetí, kde právě náhodou potřebovali někoho k testování svých programů a kde také jen čirou náhodou nedělali drama z toho, když si ten někdo protahoval dny až do noci. Příležitost číslo čtyři se naskytla, když se Gates náhodou dozvěděl o ISI v době, kdy ISI náhodou potřebovala napsat mzdový software. Číslo pět byla skutečnost, že Gates náhodou bydlel kousek od Washingtonské univerzity. Číslo šest – na univerzitě byl počítač, kde byl zdarma čas od třetí do šesté ráno. Číslo sedm – TRW náhodou kontaktovala Buda Pembrokea. Číslo osm – Pembroke si vzpomněl právě na dva středoškoláky. A číslo devět – Lakeside dovolila svým dvěma studentům strávit jaro programováním na opačném konci státu. A co mají prakticky všechny tyto příležitosti společného? Inu, pro Billa Gatese znamenaly možnost nadstandardního tréninku."


marcelv90
30.09.2021 2 z 5

Velmi slabe. V knihe som nasiel par postrehov ktore boli zaujimave ale citanie bolo v style nuda, zaujimave a potom uz nuda a ked uz sa hovorilo o casti kde rodiny spolu bojovali, tak uz som zaspaval az som ju nedocital. Nezazivne a nudne v konecom dosledku :(

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mimo řadu v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených141x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených11x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst164x
v Chci si koupit48x
v dalších seznamech3x

Autorovy další knížky

Malcolm Gladwell
kanadská, 1963
2007  84%Bod zlomu
2009  87%Mimo řadu
2015  86%Mžik
2014  83%David a Goliáš
2020  81%Proč si nerozumíme