Milostné léto přehled

Milostné léto https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99856/milostne-leto-99856.jpg 4 80 80

Setkání s mladou, poněkud zvláštní a nevyzpytatelnou dívkou změní od základu život úspěšného vědce – muž, žijící dosud spořádaným životem, se dopouští jedné pošetilosti za druhou a obrátí naruby život svůj i svých blízkých. Milostný příběh se postupně mění ve virtuózní líčení všeobecně platného zápasu člověka, který se ze všech sil snaží uniknout osudu, ale podlehne prázdnotě nenaplněného života. Tragikomický příběh dává autorovi příležitost k brilantnímu zachycení charakterů jednotlivých postav i dobové atmosféry. Román byl poprvé vydán v roce 1972, vyšel v překladech v devíti evropských zemích a byl zfilmován ve Švédsku.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Milostné léto. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Allla9
16.02.2023 4 z 5

Vztah Davida a Ivy mi přišel jako jedna velká snaha vlastnit a ovládat jeden druhého. David jednal bez ohledu na okolí a lehce opustil vše, co do té doby budoval. Neoblíbila jsem si ho.

Petra186
26.03.2021 5 z 5

Tato kniha mě mile překvapila.


Ctv
23.11.2020 3 z 5

(SPOILER) Krásná ukázka krize středního věku u chlapa. I když hlavní hrdina má ve svých 36 letech podle mého na takovou krizi ještě dost času. Podobné zblbnutí bych čekala mezi 45 a 50. To ale zřejmě bude dobou, kdy byla kniha psána.
Příjemně napsaný příběh muže, na kterém se podepsala matka nedostatečnými projevy lásky. Stal se z něj suchar a myslel si, že tak to má být. Pak ale potká holku, která nějakým záhadným a nepochopitelným způsobem škrtne pod tím suchým roštím sirkou. Hořící suché roští jen tak neuhasíte. David se chová jako jelen v říji - jako blbec. I když ví, že z toho nic dobrého nebude.

Četlo se to hezky. Začátek fajn - ten příběh se rozjížděl, nebylo jasné jestli si s ní začne nebo ne. Konec také fajn - bylo zřejmé, že někam to musí vygradovat a čtenáře zajímá kam. Ale to mezi tím bylo v podstatě dokolečka o tom samém. Iva je jednoznačně psychopatický cvok a vytírá s ním podlahu. On si to nechává líbit a v myšlenkách se neustále sebemrskačsky týrá otázkami zda ho miluje - nemiluje - miluje - nemiluje a jaký je on sám prevít, že takhle podvádí svou ženu.

Ivu nesnášíte celou knihu. Davida chvílemi snesete, chvílemi ne - záleží jestli jste čtenář nebo čtenářka. Litujete jeho ženu. Ta má při zaměstnání jako jediná na starosti domácnost, dvě děti a jeho - pánaboha který si večer přitáhne z práce , má hlad a je znechucen, že jeho žena není upravená, má mastné vlasy a nadváhu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nové eknihy zdarma ke stažení (červen)

29.06.2020


Citáty z knihy (2)

A tak tu ležím na cizím gauči, po mém boku cizí žena, nad hlavou mi visí svatební fotografie, na které chybím.


A cítím cizotu, nepřátelství chladného, bílého, nepatřičného těla, které se chystá vyzkoušet mě, porovnat, přeměnit v jeden z rychle uplývajících příběhů, zatímco já ztrácím všechno a dávám všechno, zrazuju prvně v životě, zatímco já překračuju hraniční čáru do jiného života, a už nahý jdu po špičkách ke dveřím a zamykám a třesu se zimou, div nejektám zuby, když k ní přiléhám.


Kniha Milostné léto v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených120x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených5x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x