Město & město přehled

Město & město
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419338/bmid_mesto-a-mesto-s9V-419338.jpeg 4 251 251

Když je v pozoruhodném a dekadentním městě Beszel kdesi na okraji Evropy nalezeno tělo zavražděné ženy, vypadá to jako všední případ pro inspektora Tyadora Borlúa z Oddělení těžkých zločinů. Ale jakmile se Borlú pustí do pátrání, důkazy začínají napovídat, že je na stopě konspiraci mnohem podivnější a nebezpečnější, než si jen dokázal představit. Brzy se v ohrožení ocitne nejen on, ale i jeho rodina. Borlú musí navštívit jedinou pozemskou metropoli a jeho cesta vede skrze krajně neobvyklé hraniční pásmo. Jde o putování stejně tak duševní jako fyzické, o posun ve vnímání, vidění neviděného. Cílem je sousední bohaté a prosperující město Ul Qoma, s nímž Beszel již dlouho soupeří. Město a město je detektivním příběhem s odstíny Franze Kafky, P. K. Dicka, Raymonda Chandlera a románu 1984.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Fantasy
Vydáno: ekniha , Laser-books (Laser)
Originální název:

The City & the City , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Město & město. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (44)

danca5060
22.05.2024 4 z 5

(SPOILER) Kniha mě velmi mile překvapila. Mám radost, když se dostanu ke "sci-fi" (dávám do uvozovek, protože žánr je na delší diskuzi), s velmi originálními prvky. Samotný děj asi nadčasový není - ale samotná "kulisa" - město a město na jednom místě/v sobě dodávalo oné dějové lince velmi zajímavý a neotřelý rozměr. Miéville pracuje s neskutečnou imaginací, kterou byste u fantasy a scifi předpokládali. Bohužel řada dnešních děl už spoléhá na osvědčené vzorce (roboti, vesmírné lety...), Miéville myslí za hranice těchto fungujících principů a přichází se svými vlastními.

PeterRainhard
10.04.2024 3 z 5

Píši komentář spíše coby "placeholder" pro další, který bude následovat po kompletním přečtení knihy, ke které se předpokládám vrátím, kterou jsem nakousl a z jakéhosi důvodu nedočetl do konce.

Fantaskní motiv vůbec není špatný a je použit ústrojně, jemná, postmoderně ironická paralela Beszelu a Ul Quomy se Západním a Východním Berlínem se mi vlastně zamlouvala a naprosto neurážela. A rovněž atmosféra noirové detektivky je dobře načrtnutá. Toliko o vyvrcholení zápletky nemohu soudit.

Zcela jistě bych k přečtění doporučil čtenáři, který má rád vícevrstevnaté, ironické, hravé, jazykově bohaté vyprávění s opravdu četnými aluzemi na politické a historické fakty docela nedávné minulosti.
Spíše nežli ortodoxnímu milovníku čisté fantasy - jímž, podotýkám, sám nejsem.


felixrr
02.10.2023 4 z 5

Námět i jeho zpracování jsou povedené, ale šlo z toho vyždímat trochu víc. Vyniká tu hlavně atmosféra, kterou Miéville prostě umí. Na dost věcí se člověk musí zeptat sám sebe, aby si uvědomil, kolik se toho skrývá pod pokličkou a jak opresivní až totalitní celý městský systém vlastně je (Kdo ho vůbec vymyslel? Proč by tu někdo takhle dobrovolně žil? Co na to zbytek světa?).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (4)

2010 - Arthur C. Clarke Award
2010 - World Fantasy Award (Novel)
2010 - Locus Awards (Best Fantasy Novel)
2010 - Hugo Award (Best Novel)


Kniha Město & město v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených330x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených13x
v Knihotéce210x
v Chystám se číst121x
v Chci si koupit27x
v dalších seznamech5x