Matky přehled

Matky
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/214014/mid_matky-214014.jpg 4 71 71

Vypravěč příběhu je jako Charon, převozník mrtvých. Celý svůj život strávil ve vrátnici nemocnice. Kolem něj postupují nejen dějiny, ale i řada žen, které řeší svůj problém: mají, anebo naopak nemají děti. Prozaický debut mladého českého autora.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Matky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

InaPražáková
26.08.2020 3 z 5

(SPOILER) Výběr témat jednotlivých povídek je jako z katalogu aktuálně nejpopulárnějších klíčových slov české literatury: koncentrák, odsun Němců, neplodnost, potrat, adopce, homosexualita. Řazení do dekád zároveň ukazuje i národní historii, jak procházela jednou obcí. Budiž Koubkovi ke cti, že citově nevydírá, naopak, vypravěč přenáší na osudy jiných vlastní smířlivost, tragédie zasazuje do kontextu a dělá je tak snesitelnějšími, nedorozumění vyrovnává láskou (zaujalo mě opakované idylické soužití lidí z různých vrstev, zkrátka pokud se chce, život nikomu nedrhne). Je to tak uhlazené čtení, jazykově i dějově, že rychle uplyne a nevyvolá silnější emoce, jen lehký smutek nebo nostalgii. Bezpečné, bezbolestné nakouknutí do ošklivých dob a smutných životů, ale vždycky je na konci láska nebo alespoň vyrovnanost, nikdo nezůstane smutný.
Sbírka pečlivě spojená, provázaná, místy kvůli tomu neuvěřitelná, když vypravěč popisuje to, co nemohli vědět ani jeho hrdinové; obsahuje všechno, co se sluší neopomenout, nikde nevybočuje, nikde neztrácí tempo. Taky ale ničím výrazně nezaujme a nezůstane dlouho v paměti. Debut je to ale pořád příjemný, takové nenáročné čtení o složitých věcech.

P.S. Vlastně souhlasím s prvním komentářem, ale neviděla bych to tak kriticky - všechno zmíněné je pravda, ale obvykle je tento typ knih napsán mnohem, mnohem hůř. Matky jsou sice poněkud vykonstruované, ale ne prvoplánově podbízivé.

Katka2382
29.04.2020 5 z 5

Zrovna jsem ji dočetla,krásná a čtivá kniha.Život každé ženy ovlivňují děti,ať už je má anebo nemá.Těším se na další knihy od tohoto spisovatele.


Mosula
11.01.2020 3 z 5

Z prvních pár stran knížky jsem byla nadšená, pak nadšení postupně upadalo. Nesedělo mi propojení jednotlivých příběhů a už vůbec jsem nemohla věřit tomu, že vypravěčem je nevzdělaný vrátný. Ten by takové slovní obraty nikdy nepoužil. U některých příběhů mi bylo líto, že dostaly prostor jen na pár stránkách, zasloužily by si samostatnou knihu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Matky v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených97x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených9x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst28x
v Chci si koupit4x

Autorovy knížky

Jan Koubek
česká, 1977
2012  82%Matky