Martin Eden přehled

Martin Eden https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78459/bmid_martin-eden-NE2-78459.jpg 4 524 524

Román, obsahující mnoho autobiografických prvků. Líčí mladého námořníka, procházejícího tvrdými životními zkušenostmi. Vrozená vnímavost pro krásu a dychtivost po kultuře, odvádějí jej k studiu i vlastní umělecké tvorbě. Přemlouván snoubenkou k upuštění od literární práce, zprvu i přehlížení redakcemi, náhodný a sensační obrat, který učiní z něho slavného spisovatele...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Martin Eden , 1909


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Martin Eden. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (76)

RMarkéta
11.04.2024 5 z 5

Jack London promítl do Martina Edena i část svého dobrodružného života. Velmi pěkně zobrazil i vývoj hlavní postavy a bohužel i její prozření. Úspěch totiž neznamená naplnění života nebo snů. Pozlátku se velmi těžko odolává. Slouží jenom k omámení smyslů a nebo taky jako hnací motor.

Nikusha
20.10.2023 4 z 5

Rozhodně má své kouzlo to, jak je dílo staré a že téměř popisuje život spisovatele. Čte se opravdu dobře, přijde mi to na tu dobu hodně "moderní". Nicméně někdy se to hodně opakovalo, trochu se to táhlo. Kdybych měla srovnávat, tak Londonova kniha Démon alkohol se mi líbila více. Ale tato taky super, nelituji.


lexikon_tf
04.09.2023 5 z 5

Klasický román o mladém námořnickém rošťákovi, který byl uveden do společnosti a našel tam lásku, knihy a umění.
Bez aktuálního kola #klasikomilove bych sama po této knize nesáhla, ale tím bych se ochudila o krásný literární zážitek.
Zprvu jsem se prokousávala filosofickými úvahami, podobně jako u Doriana Graye. A i tady, v Martinovi Edenovi, jsem byla na konci v šoku.

Hrdina Martin Eden má vrozenou zvídavost a selský rozum a postupně, jak získává jistotu a je přijímán ve vyšších kruzích, podivuje se čím dál víc nad stádními stvořeními a jejich neschopností stát se individualitami.

Sám svou pílí a vůlí putoval nesmírnou říší intelektu, přesvědčen, že dosáhne úspěchu jako spisovatel. Ale z té započaté cesty už se nešlo vrátit zpět.
Překvapivý závěr, který mi vyrazil dech, umocnil pocit z celého příběhu, který rozhodně stojí za to si přečíst. Jedna z knih, nad kterou člověk ještě dlouho přemítá. Určitě vřele doporučuji!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Martin Eden v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených739x
ve Čtenářské výzvě36x
v Doporučených83x
v Knihotéce461x
v Chystám se číst209x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech11x