Listy z Provence přehled

Listy z Provence https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334363/bmid_listy-z-provence-P1Y-334363.jpg 4 78 78

Dopisy věnované slavným osobnostem francouzské Provence Knížka fiktivních dopisů věnovaných slavným osobnostem francouzské Provence, kterou Miroslav Horníček miloval už od svého mládí Listy napsal jako čtyřicetiletý, když se mu splnil životní sen a on navštívil tento kouzelný kraj, bylo mu tam dobře a měl pocit, jako by se vrátil domů. Tam pod modrým nebem bez mráčku za zpěvu cikád vznikala tahle knížka, v níž děkuje osobám, které ho na jeho cestách (a dávno před nimi) provázely. „Jsou věci rozumem pochopitelné a naopak věci, před kterými, jak se říká, rozum zůstává stát. Pochopit lze například splachovadlo. Nepochopitelná je láska nějakého člověka k zemi, kterou nikdy neviděl … Nechtějte například ode mne, abych vám vysvětlil splachovadlo. Natožpak, abych vám zdůvodnil svou léta již trvající lásku k jedné zemi a navíc pak k jednomu kraji této země… Začalo to, myslím, kolem mých sedmnácti let. Začalo to tím, že jsem si opisoval všechno, co kde bylo psáno o Provence, včetně strohých zeměpisných popisů. Opisoval jsem si to s pocity někoho, kdo se dozvídá o svém rodišti, které nikdy nepoznal, o němž s dychtivostí rodáka chce vědět co nejvíc, ne-li vše.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Listy z Provence. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Kočičáci
12.09.2019 5 z 5

Název knihy čtenáři podsouvá myšlenku, že se chystá číst cestopis... není tomu tak! Nebyl by to pan Horníček, aby to bylo čitelné na první pohled. Uchopil to jinak a jeho vzpomínky na tento kouzelný kraj pojal velmi osobitě, formou dopisů známým osobnostem, které jsou s Provence úzce spojeny. Do každého listu zakomponoval i místopisné informace o kraji, ale také své myšlenky a pocity, které by rád dané osobnosti sdělil, kdyby se s ní býval potkal. Podařilo se mu to pouze v případě Gérarda Philipa.
Nemůžu říct, že bych byla nějak silně umělecky či poeticky založená a že bych všechny osobnosti či historické souvislosti znala... ovšem právě proto čtu, abych si rozšiřovala obzory!
Pana Horníčka mám velmi ráda a jeho krásná čeština a hluboké úvahy mě duševně obohacují.

Kristy78
15.04.2019 2 z 5

Nemůžu se úplně připojit k předchozím komentářům. Z této knihy na mě Provence úplně nedýchla. Ale jsem ráda, že ten kraj znám a ráda se tam znovu vrátím, jen mi inspirací nebude zrovna tato knížka.


Jessica007
28.01.2019 5 z 5

Moc pěkná knížka. Dá-li se o knížce říci, že je příjemná, tak tato na mě tak působila a zanechala ve mně hezké pocity. A právě o Provence, kterou mám ráda.. I když jsem tam zatím nebyla. Panu Horníčkovi se splnil sen a Provence ho okouzlila. Nevím, zda se tam někdy podívám, ale taky takový sen mám. Ale ta knížka, ta je milá.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Listy z Provence v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených110x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených10x
v Knihotéce57x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech1x