Kundera: Český život a doba přehled

Kundera: Český život a doba https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446025/bmid_kundera-cesky-zivot-a-doba-STl-446025.jpg 3 145 145

Jan Novák, proslulý dosud svými povídkovými a románovými opusy, předstupuje nyní před čtenáře s žánrem literární biografie. Předmětem jeho pozornosti je Milan Kundera, ve světě dnes asi nejznámější spisovatel s domácími kořeny. Právě jeho „českému životu“ je věnován obsáhlý Novákův životopis, mapující ve čtyřech dílech Kunderovo rodinné zázemí, básnické počátky ve znamení stalinismu padesátých let, prominentní působení v letech šedesátých a život v hledáčku Státní bezpečnosti před odchodem do exilu v první polovině sedmdesátých let, kdy Kundera už nesměl publikovat a na veřejnosti vystupoval pod pseudonymy. Novák nepíše standardní vědeckou biografii, ale životopis přiznaně osobní, v jehož barvitém, živém stylu lze bezpečně rozpoznat autora románu o bratrech Mašínech (Zatím dobrý) nebo povídek o Češích v Americe (Hic a kosa v Chicagu). Vychází ovšem z pečlivého studia archivních pramenů, dobových dokumentů, osobních svědectví a Kunderových publikovaných textů, které na stránkách jeho knihy ožívají ve výmluvných citacích stejně jako v pronikavých nebo lapidárních shrnutích. Jako působivý kontrapunkt jsou do textu zabudovány beletristicky stylizované portréty osobností, které se úzce nebo volněji dotýkají Kunderova života i tvorby jako jeho neprivilegovaní současníci, politicky výhodné inspirace nebo nic netušící oběti. Nad tímto materiálem, který v Novákově výkladu uplývá v zásadě chronologicky, vyslovuje autor přímé, odvážné soudy, případně se při nedostatku pramenných dokladů ptá po možných příčinách Kunderova jednání v životě a jeho postupech v umělecké tvorbě. Na rozdíl od řady knih, které vznikaly v Kunderově režii, představuje Novákova práce mimořádný příspěvek samostatného výzkumu a originálně pojatého portrétu. Milan Kundera z něho vychází jako autor, který po celý život usiluje o to, aby měl nad svým obrazem před veřejností absolutní kontrolu. Jan Novák však výmluvně ukazuje, že to je úsilí nejen marné, ale především pošetilé, neboť při něm člověk ztrácí sám sebe a čím dál víc se vnímá jako představa, která původně měla být jen vnucena publiku. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Paseka a Argo. Argu patří isbn 978-80-257-3259-5. Pasece patří isbn 978-80-7637-144-6, 978-80-7637-145-3, 978-80-7637-146-0... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kundera: Český život a doba. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (72)

Marcela52
14.02.2024 5 z 5

Na Kunderův životopis se dlouho čekalo, a pro Jana Nováka, který se nakonec tohoto nelehkého úkolu ujal, to bylo mnoho let práce a rozhovorů s lidmi, kteří Kunderu znali. Dlouho mi trvalo, než jsem se k přečtení této obsáhlé knihy odhodlala, ale stálo to za to. Novákovi se podařilo napsat nejen zajímavou biografii, ale také velmi otevřeně a kriticky popsat českou společnost od komunistického převratu v roce 1948 až po léta normalizace. Takových odvážně a kriticky napsaných biografií je v české literatuře málo, a já jsem si např. moc početla nejen o Kunderovi, ale také mě zaujaly výborně zpracované kapitoly věnované Nezvalovi, Zahradníčkovi nebo známému psychiatrovi Ivo Pondělíčkovi. Ten byl nejen dlouholetým Kunderovým přítelem, ale také kumpánem při jejich milostných dobrodružstvích.
Kundera byl v mnoha směrech velmi kontroverzní nejen jako autor, ale také jako člověk. Nikdo mu ale nemůže upřít, že se zapsal nejen do české a francouzské literatury tak výrazně, jako málokdo. Jeho knihy byly přeloženy do mnoha jazyků a řada jeho knih byla také zfilmována. Pokud máte tedy dost odvahy a času, začtěte se do tohoto mimořádného životopisu, a pokud vydržíte do konce, určitě nebudete litovat.

Lilith7
13.01.2024 5 z 5

Neskutečně náročné čtení (hlavně pasáže s Kunderovou budovatelskou poezií jsou strašný ****) a trvalo mi to hodně dlouho, než jsem se tímto "špalkem" prokousala, ale stálo to za to! Tato knížka obohacuje!!!
I když je autor obviňován z dojmologie, jsem přesvědčená, že ten obraz, který vytváří, by si nikdo z prstu nevycucal. Skláním se před autorovou mravenčí prací.
Krásné jsou i medailony dalších spisovatelů, zejména Jana Zahradníčka. Kdyby nic, tak alespoň tohle si přečtěte :-)


broskev28
27.08.2023 4 z 5

Čtivé, zajímavé a plné informací, ovšem nikoli pochvalné či adorující. Autor hutného díla nijak nezastírá, že velikého a světově proslulého romanopisce nemusí. Ač je Novákova kniha plná dotazů, ty jsou určeny jen a pouze nám čtenářům, on už má jasno.
Takže čtu knihu jako doklad o tehdejší době. Kované stalinisty jsem znala (Taufer, Štoll, Skála), obdivuhodný postoj J. Seiferta také, Kohoutova komunistická minulost mi rovněž byla známá, stejně jako jeho poinvazní čelem vzad, ale třeba Kunderovo vyloučení ze strany a nikoli ze zaměstnání mě překvapilo, podobně jako jeho mladické komunistické veršování. Neznala jsem ani jeho rodiče, natož třeba fakt, že jeho druhá manželka, paní Věra, byla pracovnicí RaJ a napodruhé i laureátkou Wolkerova Prostějova.
A tak bych mohla pokračovat; když si odmyslím hlavního protagonistu - já chápu, že to je poněkud zvláštní, ale proč ne? - dostávám zajímavý obraz doby. Překvapila mě Havlova angažovanost, respektive její logika a důslednost, ovšem hned mě napadlo, jak by adorovaný první polistopadový prezident dopadl, kdyby knihu nazvanou Havel sestavil a sepsal například Karel Sýs . . .
Mým soukromým morálním majákem té doby je Jan Zábrana, zmiňovaný i v této knize; jeho Deníky pro mne představují výsostně subjektivní, ale o to reálnější obraz tehdejší deformované společnosti. Jenže Seifertů, Zábranů, případně Zahradníčků je mezi námi jako šafránu mimo jiné i proto, že tihle úžasní spisovatelé vlastně popírají onen základní pilíř (nejen) lidské existence: pud sebezáchovy. O to větší obdiv zasluhují.
Ze srovnání s nimi Milan Kundera vychází jako záviděníhodný klikař: nebyl dělnický kádr, ale přesto ho rodinný původ nedeklasoval, naopak. Jako jedináček v dobře situované rodině nikdy nestrádal, byl inteligentní, nadaný a ctižádostivý, takže své vzdělání a talent dokázal dokonale zúročit. Neprovokoval, nebyl zbrklý a své jednání vždy důkladně promýšlel. Nesvazoval ho soucit s méně šťastnými ani vděčnost těm, kteří mu již tak příjemný život umožňovali. Navíc byl pohledný, zřejmě sympatický mladý muž, takže o dámskou společnost nikdy neměl nouzi, tím spíš, že vlastnil v Praze staromládenecké bydlení. V každé době předurčen k úspěchu a pohodlnému životu, řekla bych já.
Ale mě přesto z téhle tlusté bichle nejvíc oslovil následující odstavec:

Ironicky z pódia promluvil i ostravský prozaik Svatopluk Pekárek. Začal citátem: "Cenzura, zrovna tak jako otroctví, nikdy nemůže být zákonná, i kdyby tisíckrát existovala jako zákon" a dodal, že neví, jak tento citát hodnotit ve světle "čerstvých kritérií, zda jde o pouhý pravicový oportunismus, liberalismus či otevřenou ideologickou diverzi. Ale obávám se, že kdyby tato slova pronesl kdokoli na plénu ústředního výboru, byl by nejspíš vyloučen . . . Naštěstí je autor těchto myšlenek dávno mrtev. Jmenoval se Karel Marx."

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (26. týden)

21.06.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kundera: Český život a doba v seznamech

v Právě čtených12x
v Přečtených156x
ve Čtenářské výzvě26x
v Doporučených4x
v Knihotéce72x
v Chystám se číst70x
v Chci si koupit23x