Dračí strážce přehled

Dračí strážce https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402135/bmid_draci-strazce-QtA-402135.jpg 4 62 62

Kroniky Deštné divočiny série

1. díl >

"První díl velkolepé fantasy série plné draků, magie a nezapomenutelných dobrodružství Od chvíle, kdy mocná dračice Tintaglia pomohla lidem z kupeckých měst porazit nepřátele, uběhlo mnoho let. Obchodníci zapomněli na své sliby, že se postarají o znetvořené draky, a teď hrozí, že draci zemřou. Proto je nařízeno přesunout je do jejich bájné pravlasti. Nikdo však netuší, kde domov majestátních tvorů leží. Společná pouť lidí a draků tak přinese spoustu útrap, ale také radostí a dobrodružství, které předčí jejich nejdivočejší představy.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Fragment (ČR)
Originální název:

The Dragon Keeper , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dračí strážce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

KajaPet02
19.06.2023 4 z 5

Dračí strážce je první kniha této autorky, kterou jsem si přečetla a nestačila jsem se divit. Příběh mě vtáhl hned od první stránky a přesto, že se na celých více než pěti stech stranách vlastně nic moc nedělo, nemohla jsem se odtrhnout. Autorka má skvělý styl psaní, plynule a bez jediného zaškobrtnutí přechází od současnosti postav k jejich retrospektivním myšlenkám.

Postavy byly vyobrazené neuvěřitelně uvěřitelně, jejich psychologie neměla chybu, žádná z jejich vlastností nebyla do příběhu tlačena na sílu, naopak, vše působilo přirozeně a realisticky.

Co mě však velmi zklamalo byla velká a velmi viditelná inspirace knihou Eragon, ať jde o existenci Elderlingů, kteří pod vlivem draků podléhají tělesným změnám, nebo využití opravdových jmen jakožto mocných nástrojů, nebo fakt že obě nejčastěji zmiňované dračice mají modrou barvu.

Líbilo se mi však jak autorka pojala narození draků, kteří se vlastně vůbec nerodí jako draci, ale jako mořští hadi a draky se stávají až po nějakém čase stráveném vývojem ve schránce, kterou si sami vybudují. S tímto jsem se setkala poprvé a přišlo mi to velmi zajímavé.

Autorka také velmi nabourala mou představu o dracích, velmi moudrých a velmi dobrých stvořeních, kterou u mě nastolil právě Eragon. Nutno přiznat, že draci podle Robin Hobb byli naprosto jiný šálek kávy. Byly chvíle, kdy mi přišli velmi, velmi sobečtí a manipulativní, a i ve své nízké pozici, kdy byli závislí na lidech, se chovali neuvěřitelně povýšeně bez špetky pokory. V celém kontextu knihy však toto pojetí fungovalo dobře.

Celkově bych knihu hodnotila jako velmi zdařilou a ráda si přečtu i její pokračování.

terka5087
29.03.2022

Zajímavý styl psaní, jen je důležité se prokousat trochu utahaným začátkem. Pak vás příběh jistě pohltí a nepustí. Už se těším, až se začtu do dalšího dílu. :-)


SBH
27.09.2021 5 z 5

Pěkná recenze (nikoli ta zde uvedená) a výrazná sleva mě inspirovala k nákupu, načež spousta hanlivých komentářů na Databázi knih a recenze Ettelwen zbrzdila můj zájem knihu přečíst. Takže jsem se k ní dostala až ve chvíli nouze.
Líbila se mi opravdu moc. Dost dobře nechápu stesky na „dlouhý úvod“ (četli dotyční Snoubence zimy?), já jsem skočila rovnou do děje, a ještě si musela spoustu okolností a událostí domýšlet dle občas roztroušených zmínek. Hned na počátku autorka nahodila několik závažných zápletek, které zajímavě míchají s osudy hrdinů, dokonale udržela napětí a můj zájem.
Dobrá, nejsilnější složkou jsou postavy, živé, plastické, dokonale vykreslené a vyvíjející se s každou událostí, která je potká. S tím souvisí živé a akční dialogy. Kterou jsem si oblíbila nejvíc? Těžko říct, protože všechny mě zaujaly a něčím chytily za srdce včetně ukázkových padouchů typu Hesta. Musel se opravdu snažit, aby mi začal lézt na nervy.
Líbí se mi námět, zápletky, zpracování, charaktery, a pozor – naprosto dechberoucí popisy prazvláštní krajiny. Při čtení mi bylo mokro, zima, na kůži mě štípala kyselá říční voda, jímala mě závrať při šplhání po provazových chodnících vysoko nad zemí.
Nějaké zápory? Čistě subjektivně mi bylo chvílemi příliš úzko za hrdiny a ocenila bych trochu odlehčení humorem. Pak mi občas skřípal překlad, řekla bych, že pan Kozák nebere v potaz rozdíl formulování záporů v češtině a angličtině, a tak nějak doufá, že anglické pojetí bude stačit. Ale odpouštím mu. Detaily typu „portské víno“ ve smyšleném světě (něco jako plzeňské pivo a švýcarské hodinky) jsem ochotna ignorovat.
Vřele doporučuji, i když to asi není kniha pro každého.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Listopadové knižní novinky (12. - 18.11.)

12.11.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dračí strážce v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených82x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených7x
v Knihotéce116x
v Chystám se číst184x
v Chci si koupit55x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

draci fantasy hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

Robin Hobb (p)
americká, 1952
2018  76%Dračí strážce
2000  82%Krev a jed
2015  63%Nebezpečné ženy
2012  75%Magická loď
2019  90%Dračí domov