Křížová cesta I. přehled

Křížová cesta I.
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438418/bmid_krizova-cesta-i-SyX-438418.jpg 4 29 29

Křížová cesta série

1. díl >

Monumentální románová trilogie "Křížová cesta" patří k vrcholným dílům vynikajícího ruského spisovatele A. Tolstého, který ji napsal v letech 1921-1941. Líčí, jak žilo a jak se hroutilo carské Rusko, jak vznikalo socialistické Rusko. První díl, "Sestry", líčí život inteligence v předrevolučním Rusku, ovzduší nejistoty a neklidu, v němž bují vášně a neřesti, rozkládají se hodnoty mravní i kulturní, dostává se do slepé uličky umění. Tento společenský proces je zachycen na životních osudech sester Káti a Daši Bulavinových, inženýra Ivana Tělegina, důstojníka Vadima Roščina, básníka Bessonova a jiných.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Křížová cesta I.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

sattah
04.04.2022 3 z 5

Prvá časť knihy ma bavila. Druhú časť som viac menej odtrpela, ititovalo ma spravanie ženských hrdiniek.

Adapa
06.07.2021 5 z 5

Knížku jsem četl podruhé, poprvé asi před 25 lety. Román není špatný, ale je psán těžším jazykem, spíš jak řečí básníka nebo filozofa než klasického autora románu. I tak se to ale čte dobře. Nahlížíme do života dvou sester, kdy každá je zcela jiná. Žijí v předrevolučním Rusku, odtržené od reality. Když vypuká první světová válka, Dáša nemůže pochopit, proč by se mělo bojovat s Němci. Sledujeme rozpad fronty, nevraživost vůči carovi a vládě, pokukování po dělnických myšlenkách. Připomíná mi to svým způsobem Tichý Don, ale ten mě dokázal posadit na zadek a neustále otáčet další a další stránku, i když jsem to četl třeba po páté.

Nedokázal jsem si najít v knížce žádnou hlavní postavu, která by mi byla zcela sympatická, se kterou bych se sžil. Všechny postavy jsou zavřeni ve svém vlastním světě, ve své intelektuální bublině, v době úpadku společnosti, odtrženi od běžného života. Psáno to bylo v sovětských dobách, takže je jasné, že postupně všichni budou sympatizovat s bolševiky, i když v prvním díle to zatím tak nevypadá.

Knížku všem doporučuji, pozná se z ní ruská duše.


Marbo
29.05.2017 4 z 5

První díl trilogie je za mnou a jsem opravdu zvědavý, jak to bude dál. Kolega pode mnou ( zipporah ) učinil srovnání s Jak se kalila ocel, což je sice tématicky správně, jinak si ovšem myslím, že toto srovnání pokulhává - hrdinové a hrdinky KC jsou totiž součástí inteligence a nikoli dělnictva. K tomu patří obavy, kolísání a jistá zahleděnost. Spíš mi to zatím lehce připomíná Živaga.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Křížová cesta I. v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených34x
v Doporučených3x
v Knihotéce79x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x