Královna Kristýna přehled

Královna Kristýna https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48287/bmid_kralovna-kristyna-SjQ-48287.jpg 5 12 12

Podtitul: pohnuté osudy švédské panovnice Životopis švédské královny Kristýny zachycuje soukromý i veřejný život ženy, která proslula jako jedna z nejkontroverznějších evropských panovnic. Kristýna díky předčasné smrti svého otce Gustava Adolfa nastoupila na švédský trůn již v šesti letech. Brzy získala pověst velice zvláštní panovnice. Od samotného narození se vedly spekulace o její sexualitě a sexuální orientaci. Dívka se od mládí vyznačovala jistými maskulinními rysy v chování, názorech i vzhledu. Navíc odmítla typický ženský úděl - nevdala se, ba ani neporodila Švédsku následovníka. Svůj život zasvětila evropské politice, vědě, podporovala také umění. Chtěla ochutnat od všeho nového, co jí 17. století nabízelo. Ke svému dvoru pozvala mnoho učenců a vědců, mimojiné zde žil a zemřel slavný Descartes. Na druhou stranu dokázala být i tvrdá a krutá vůči těm, kteří upadli v nemilost. Nikdy se nezbavila dětinských vrtochů a rozmarů. Panování ji - na rozdíl zájmu o evropskou politiku - unavovalo. I proto se nakonec vzdala trůnu, přestoupila z luteránství ke katolicismu a uchýlila se pod ochranu papeže. Portrét královny Kristýny odhaluje kladné i záporné stránky této nevšední osobnosti. Je velmi vzdálen některým romantickým představám.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Christina: Queen of Sweden , 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Královna Kristýna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Yorika
19.03.2019 5 z 5

O Kristýně jsem věděla jen jedinou věc.
Během mírových jednání její vojska napadla a vydrancovala Prahu.Je tedy pro mě překvapením, jak zajímavou osobností tato žena byla.
Žena, která se dokázala vzepřít zakořeněným stereotypům a žila si po svém.Přesto nebo právě proto, že se narodila do královské kolébky.

JeKa
25.09.2015 5 z 5

Velmi zajimava publikace o kralovne, ktera nechtela byt kralovnou, ale vladnout po zbytek zivota touzila. Svedske dejiny nejsou v nasich zemepisnych sirkach uplne zname, publikace tak ceskemu ctenari odhaluje nova stokrat neomilana zakouti. Pokud vas jiz nebavi stokrat se opakujici knihy o Sisi a presto se chcete dozvadet neco o zajimavem a netypickem zivote zeny, ktera se narodila na vysluni, vrele doporucuji.


mončičáček
10.05.2014 4 z 5

Velmi zajímavý životopis jedné z nejrozporuplnějších vysoce postavených žen evropské historie. Čtyři hvězdičky dávám za překlad, protože občas jsou stylistické chyby v textu a podobně. Ale času stráveného nad stránkami rozhodně nelituju, doporučuju všem milovníkům "gender history" :-)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Královna Kristýna v seznamech

v Přečtených15x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

17. století královny Švédsko Kristina Švédská, 1626-1689

Autorovy knížky

Veronica Buckley
novozélandská, 1956
2006  97%Královna Kristýna