Králové ve stínu přehled

Králové ve stínu https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392728/bmid_kralove-ve-stinu-S0b-392728.jpg 4 14 14

Králi ve stínu jsou myšleni panovníci Vladislav a Ludvík z rodu Jagellonců. Román líčí jejich životní osudy, vypráví např. o stavbě Vladislavského sálu v Praze na Hradčanech, ale i o Vladislavově netradičním přístupu k výběru manželek. Ludvík Jagellonský vystupuje v románu jako rytíř bezmoci, jehož počínání nutně vedlo k porážce od Turků v bitvě u Moháče. Autor barvitě vypráví i o životech dalších postav, např. stavitele Benedikta Rejta, syna Jiřího z Poděbrad Hynka i uherského krále Matyáše.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Králové ve stínu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Ilona70
21.04.2024 3 z 5

Bohužel jsem před touto knihou četla Niedla a tak byl román pana Grmolce vystaven srovnání ve kterém nemohl obstát. Oceňuji, že píše o né tak atraktivních historických obdobích a tím je zase v nevýhodě. Spíš než román mi to připadá jako literatura faktu a tím kniha ztrácí na přitažlivosti pokud, jako já, v ní hledáte oddych a rozptýlení. Určitě jsem se o Jageloncích něco nového dozvěděla.

Felidae
25.09.2022 4 z 5

Oddechový historický román, žádná velká literatura, žádné psychologické zkoumání hlavních osob. ALE v dnešní záplavě rádoby historických románů, kdy červenou knihovnu zaobalím do středověkých kulis a tvářím se jako historická kniha, je Grmolcův román příjemné osvěžení, oceňuji správnost faktů a hlavně vynechání věčného "vyhrnul jí suknice".


Madelisi
30.04.2022 3 z 5

Anotace je tak trochu klamáním spotřebitele. Kniha nepopisuje pouze jaggelonskou dobu, ale začíná pohřbem Ladislava Pohrobka. Následuje hledání nového vladaře, poprvé se ozve polský král, protože “jeho sestra byla ženou zesnulého českého krále Ladislava”. Škoda prohození slov.

Nicméně s vládnutím je na řadě Jiří z Poděbrad.

V knize se vyskytuje mnoho postav, par mých postřehů:
- královský syn Hynek z Poděbrad byl skvěle vykreslený, taková postava by mohla mít vlastní knihu
- Poláka Jacka jsem si ke konci moc oblíbila, mrzelo mě, že se jen tak z děje vytratil
- zajímavý důvod proč neměl Ludvík s Marií děti. Tento důvod taky znamená, proč bych nemohla být autorkou historických románů se skutečnými lidmi.

Jaggelonci mi nikdy v dějepise k srdci moc nepřirostli, musím říct, že po tomhle románu se na jejich dobu dívám jinak. A o tom by historický román měl být.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Králové ve stínu v seznamech

v Přečtených19x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit2x

Štítky knihy

Jagellonci historické romány

Autorovy další knížky

Zdeněk Grmolec
česká, 1947
2018  82%Císařský kurýr Marie Terezie
2020  73%Jošt
2016  69%Pod křídlem anděla
2019  74%Králové ve stínu
2021  65%Tajemství černé královny