Kozmos přehled

Kozmos https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144278/bmid_kozmos-4Xi-144278.jpg 4 106 106

Román Kozmos nazval jeho autor románom o vytváraní skutočnosti. Začína sa absurdnou udalosťou: rozprávač Witold spolu s priateľom nachádzajú vedľa vidieckeho domu v kroví obeseného vrabca. Táto bizarná udalosť vyvracia racionálne základy zdomácneného sveta a vpúšťa doňho ľadový závan „kozmu” bez zmyslu. Vo vile s uzavretým okruhom postáv je rozprávač konfrontovaný so sériou záhadných znakov (obesený vrabec, znetvorené ústa slúžky...). Rozprávač hľadá a konštruuje súvislosti medzi znakmi, pýta sa, čo chcú povedať, a hľadá ich záhadného pôvodcu. Nové, neobvyklé vzťahy medzi znakmi vnárajú čitateľa do kozmu plného zdanlivo bizarných spojení a túžob.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Kosmos , 1965


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kozmos. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

Kortexo
17.12.2022 4 z 5

Román je trofej z hudebního festivalu.Psychologické drama o cestě mladíka a jeho nalezení místa k přemyšlení a záhad k rozluštění.Připomíná díla filmaře Davida Lynche.Skvělá památka a zážitek ze čtení.

lubtich
11.08.2020 5 z 5

Obraz visícího vrabce v houštině, pod nímž se povaluje zprohýbaný plech, roztržená lepenka a děravá ulita, mi bude v hlavě harašit ještě dlouho.
Toto je úchvatné. Existenciální román, v němž jsou patrné i experimentální záměry a využití brankového žánru (deketivky) k vybudování tak znepokojující atmosféry, tomu říkám výkon.
Witold je perfektní postava. To, že další mnohé postavy balancují na hranici karikatury, je šumafix, protože očima Witolda je každý naprosto fascinující osoba plná perverzí. Odpuštění od běžných norem přemýšlení a zamýšlení a dutání nad (zdánlivě) banálními věcmi a událostmi.
A tak začne vytváření světa, kosmu. Jakým způsobem? Nesourodými, ale domněle racionálními asociacemi a souvislostmi jsou budovány interakce v tomto podivném světě. Asociace jsou hlavním motivem, Witoldům galimatyáš myšlenek. Na každém rohu bobtnají další a další asociace, nabalují se na Witoldovu mysl a pomalu ho přivádí k šílenství. Protože i čmouha na stropě může vést k dechvyrážející skutečnosti. Proudy slov (někdy i celá stránka bez tečky, zato čárek je požehnaně), důmyslné opakování a vrstvení.
Vztahy k postavám, úžasný. Nejdříve ponuknutí Fukse k pátrání, které vše nastartovalo. Fukse, který když se vkrádá do pokoje, má s sebou žábu v krabičce. Poté bizarní flirtování s nesmělou Lenou, kolik se toho dá vyjádřit drobným schoulením ruky. A v neposlední řadě poťouchlý Leon, mluvící nepřirozenou mluvou „slovotvorbu nepříšeřil“ (oslovení dcery „pestrá přihodo“), oddaný drobným perverzím. Berg!
Od zhruba poloviny kniha nabývá na vážně znepokojivé atmosféře. Když člověka vyvede z míry čajová konvice, má k tomu plné právo.
Groteskno, pichlavá ironie a Gombrowiczův osobitý absurdní humor. To fakt můžu.

Ne, vrabec to nebyl, ale protože to nebyl vrabec, bylo to nevrabec, a jakožto nevrabec byl to tak trochu vrabec... (s. 86)

A ten konec, když se na poslední straně uděje více než za celou knihu. A zakončení:
„K obědu byla dnes zadělavaná slepice.“
Tomu říkám elegantní zakončení!
Perfektní překlad, promluvy Leona musely být doopravdy překladatelský oříšek.
Výtečný dílo, bavil jsem se od prvních chvil do chvil posledních. S Gombrowiczem jsem ještě určitě neskončil.

Deprimující hojnost souvislostí, asociací... Kolik vět se dá vytvořit z dvaceti čtyř písmen abecedy? Kolik písmen se dá vydedukovat ze stovek plevelů, hrudek a jiných drobných věcí? Z prken boudy, ze zdi jich tryskal také bezpočet, spousty. (s. 29)

...že přece každý chce být sám sebou, a tedy i já chci být sám sebou, kdo například má rád syfilis, samozřejmě nikdo nemá rád syfilis, ale i přece syfilitik chce být sebou, syfilitikem, ono se snadno řekne „chci se uzdravit“, ale přece jen to zní cize, jako kdyby se řeklo „nechci být, čím jsem“. (s. 146)


Knišíl
04.02.2020 5 z 5

Šílenství asociace neboli abstraktní přežvykování myšlenek vedoucí od jedné k druhé a zpět, modifikované a nevedoucí k závěru se točí a vytváří vír pobláznění. Hra s jazykem na výtečné úrovni a bavila mě celou dobu. Absurdní dílo, avšak kdo z nás se někdy necítí dezorientován ve světě? Netradiční detektivka a zároveň filosofické bádání po schopnostech a možnostech nastolování řádu, potom, co jsme odhodili jistoty například ve formě Boha. Nevím zcela, zda-li můj komentář dává smysl, ale těm, kdo se někdy ztratili v obsedantním hledání souvislostí po snaze je pochopit tohle dílo může něco připomínat.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kozmos v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených119x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených11x
v Knihotéce36x
v Chystám se číst78x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech1x