Kniha piatich kruhov přehled

Kniha piatich kruhov
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338261/bmid_kniha-piatich-kruhov-ToH-338261.jpg 4 151 151

Kniha piatich kruhov je už od svojho pôvodného vydania v 17. storočí bestsellerom o stratégii boja. Jej autorom je japonský samuraj Mijamoto Musaši, ktorý na základe vlastných skúseností z celoživotného zápasenia opísal princípy japonského „umenia meča“ nazývaného kenjutsu. Ako však využiť jeho jedinečné učenie v modernom svete, v ktorom sa namiesto nepriateľov a otvoreného boja stretávame s konkurenciou či potrebou efektivity práce? Na túto otázku odpovedá autor knihy Leo Gough, ktorý Musašiho stredoveký text upravil tak, aby sa Knihou piatich kruhov inšpirovali nielen majstri bojového umenia, ale aj novodobí manažéri a podnikatelia.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Filozofie
Vydáno: , Eastone Books
Originální název:

五輪書 (Go rin no šo) , 1645


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kniha piatich kruhov. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

JiMi017
28.03.2024 4 z 5

Kniha pěti kruhů je náhled do historie Japonska a pohled na svoji životní cestu bojovníka Mijamoto Musašiho. Kapitoly věnované jednotlivým živlům a prázdnotě jsou popisovány z pohledu boje s mečem dle cesty Go Rin No Šo. Myšlenky je však možné přenést i do běžného života. Je mít vhodnou vizualizace dané situace z boje pro dnešní život a využít ji. Pro mě nejcennější je závěrečná kapitola Dokukódó, kde je popsáno 21 pravidel, kterými se řídili a jejich vysvětlení s popisem. Z tohohle si máme stále co vzít. Doporučuji jak pro bojovníky, tak i pro lidi, kteří mají zájem se jednotlivými pravidly v životě inspirovat a řídit. Ne nadarmo se učení z této knihy používá v Japonsku i pro manažery. Vezměte si z této knihy to, co vás osloví.

Flexi
16.03.2024 3 z 5

Pro mě duchovní záležitost, nejde jen o meče a boj, ale o to, jak žít, o duši a tak i současným čtenářům má co říci. Po celé věky lidé v mládí "blbli", postupně dozrávali ... Za mě krásné a aktuální heslo v době, kdy lze na trubičkách žít roky: Když musíme zemřít, tak musíme zemřít.


ArkAngel
16.02.2024 3 z 5

Knihu můžeme zařadit po boku Umění války nebo Vladaře mezi texty, které by si měl přečíst pravý válečník nebo alespoň ctnostný jedinec bránící pravdu a spravedlnost. Ve srovnání se zmíněnými knihami z Číny a Itálie jsou ale Kruhy o stupeň nebo dva slabší. Z větší části totiž Musaši popisuje především bojové techniky a na jiné strategie nebo filosofii dojde spíše okrajově.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kniha piatich kruhov v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených238x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených14x
v Knihotéce99x
v Chystám se číst146x
v Chci si koupit59x
v dalších seznamech4x