Kirké přehled

Kirké
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535762/bmid_kirke-661006820c5fe.jpg 4 432 432

Když se narodila, neměli pro to, co byla, žádné pojmenování. Dali ji jméno Kirké a nazvali nymfou, protože měla být jako ty ostatní. Ale malá Kirké je jiná, protože nemá božskou moc. Trápí ji pošklebky sourozenců: k čemu je v říši bohů nymfa mluvící lidským hlasem? Teprve láska k člověku v ní probudí kouzelnou moc, která dokáže měnit lidi v bohy a bohy v netvory. Za trest ji Zeus vyžene na ostrov Aiaia, kde žije stovky let jen ve společnosti zvířat a nymf. Ke břehům připlouvají lodě plné námořníků, za jejichž násilí je Kirké začaruje v prasata. Když jednou dorazí i hrdina Odysseus, proměňuje se i samotná Kirké, která si konečně musí vybrat, kam vlastně patří. Do říše bohů, nebo světa smrtelníků? Kniha se umístila na 1. místě v žebříčku bestsellerů deníku The New York Times, na nejlepší knihu roku ji nominovali ve více jak 26 periodikách, ocenění Nejlepší kniha roku 2018 vyhrála například na Goodreads (kategorie Fantasy), a to s téměř dvojnásobným počtem hlasů oproti další v pořadí. Kirké je také jedním z titulů letošního podzimního VKČ (Slovart, 2019).... celý text

Literatura světová Fantasy Mytologie
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Circe , 2018


Interpreti: Petra Špalková
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kirké. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (108)

thekath
18.05.2024 5 z 5

"Čáry a kouzla mění svět. On stál jen o to, být jeho součástí."

Úchvatné. Nesmírně báječná, laskavá, citlivá kniha. Silný životní příběh, cesta za poznáním, objevením sebe sama a nalezením vnitřní síly. Velmi milé. Až lyricky napsané, báječně popsaná příroda, tak poeticky. Spousta chytrých myšlenek mezi řádky. Líbil se mi akční děj, setkání s různými bájemi a pověstmi a bohy. Avšak i přes ten zábavný příběh jsem nalezla něco hlubšího uvnitř. M. Miller ukázala již podruhé, že je fenomenální a moje oblíbená autorka. Zůstane to ve mně ještě hodně dlouho. Po přečtení cítím lehkost a je mi fajn.

"V osamělém životě se však tu a tam vyskytnou vzácné okamžiky, kdy se jiná duše přiblíží k té vaší, jako se hvězdy jednou za rok lehce dotknou země."

Mooneylan
08.04.2024 4 z 5

Už jako malá jsem milovala řecké mýty. Hltala jsem Petiškovy příběhy všemi možnými dostupnými prostředky. Souboj Titánů jsem viděla asi milionkrát a gyros taky není špatné jídlo...
Nikdy jsem ale neměla možnost zaměřit se na hutnější, podrobnější a detailnější příběh jednotlivých postav. Hercules od Disneyho nebo příběhy Percyho Jacksona jsou sice fajn, ale nerovnají se poetickému vyprávění o dávných hrdinech. Kirké tohle všechno má. Je poetická, výpravná, oslavná, živelná i zemitá. Nemluvě o tom, že v audioverzi je skvěle namluvená. Tahle audiokniha byla skvělým zážitkem, potřebovala bych takhle další hrdiny nebo bohy. Co takhle Hádes, Medúza, Hypnos, Thanatos...co, hmm?


Šárka_D
20.03.2024 5 z 5

Starořecké mýty známe čistě z mužského pohledu. Logicky, hlavní zdroje napsali právě muži. Jak by to ale vypadalo z pohledu jedné ženy-bohyně? Na to nám odpovídá Madeline Miller, a odpovídá víc než uspokojivě. Převyprávění chronicky známých příběhů současnou románovou formou jim dodá na živosti, plnokrevnosti a nejednoznačnosti, zmizí černobílé rozdělení postav a objevují se jejich motivace, ambice a touhy. Hlavní postava Kirke je žena z masa a kostí: dcera, sestra, milenka a matka, a v jejích pocitech, ztrátách a úvahách se velmi snadno najdeme i dnes. Velice se omlouvám autorce, že jsem tak dlouho ignorovala její prvotinu Achilleova píseň. Už nebudu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (42. týden)

14.10.2019


Citáty z knihy (5)

Má myšlenka byla takováto: za svůj život jsem poznala jen temnotu a hlubiny, avšak já sama jsem nebyla jejich součástí. Byla jsem tvor, který v nich žije.


Zmiji si můžete ochočit, aby vám žrala z ruky, ale nikdy ji neodnaučíte kousat.


Nezáleží jim na tom, jak moc jsi hodná. A ostatně ani na tom, jak moc jsi zkažená. To jediné, co je dokáže přimět, aby ti naslouchali, je moc.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (3)

2020 - Zlatá stuha (Překladová část: Beletrie pro mládež)
2019 - YALSA Book Awards (Alex Award)
2018 - Goodreads Choice Awards (Best Fantasy)


Kniha Kirké v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených554x
ve Čtenářské výzvě111x
v Doporučených42x
v Knihotéce242x
v Chystám se číst333x
v Chci si koupit115x
v dalších seznamech11x