Jíst slušně. Přemýšlejme o tom, co jíme přehled

Jíst slušně. Přemýšlejme o tom, co jíme
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192857/jist-slusne-premyslejme-o-tom-co-ji-192857.jpg 4 56 56

Karen Duveová nám nelítostně a s nadhledem klade otázky na tělo: Kolik si toho člověk může dopřávat na úkor druhých lidí, dokonce i zvířat a rostlin? Čeho jsme ochotni se vzdát, a bez čeho se naopak v životě neobejdeme? Můžeme mít z vlastního omezení prospěch? Autorka nešetří ani sama sebe, rozhodla se totiž všechny dostupné alternativy ve výživě nejen prostudovat, ale i vyzkoušet na vlastní kůži. Stala se pokusným králíkem a celý pokus zdokumentovala. Otestovala biopotraviny, následně se začala řídit filozofií vegetariánů, veganů a frutariánů. A jaký je výsledek? Budete sami překvapeni!... celý text

Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: ekniha , Dokořán
Originální název:

Anständig essen. Ein Selbstversuch , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jíst slušně. Přemýšlejme o tom, co jíme. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

rennata
05.06.2023

Pre ekologicky zmýšľajúceho vegána tu nie je okrem pár faktov s číslami a zaujímavostí nič nové a podnetné. Avšak pre niekoho môže byť zaujímavé prečítať si práve myšlienky osoby z "druhej strany". Vegán by to mohol dať ako darček svojim známym či rodine, ktorých by na vegánstvo asi nikdy nepresvedčil, avšak po prečítaní takejto knihy od "jednej z nich" by mohli aspoň obmedziť svoju spotrebu živočíšnych výrobkov, zastaviť bezbrehé nakupovanie a snáď aspoň nejesť utýrané zvieratá z veľkochovov. Neviem ako teraz po rokoch žije autorka knihy (či lepšie alebo horšie než si predsavzala) a viem, že duchovne nízki jedinci by si síce knihu prečítali, ale nezmenili sa alebo žili trošku inak len na krátku dobu, ale na mnohých by to mohlo mať dostačujúci efekt.

hu_87
28.02.2021 3 z 5

Můj komentář bude poněkud méně objektivní, než jaké jsou mé jiné příspěvky.
Autorka se snaží nastínit svět, ve kterém bychom měli přemýšlet, co jíme. Přeci jen, spoustu zvířat naprosto zbytečně ve velkochovech trpí, kuřata mají téměř holé krky a jsou namačkána na sebe jak sardinky. Je to podáváno takovou příběhovskou formou, přičemž autorka kombinuje některé "čisté" pasáže ve formě jakéhosi výkladu, např. v kapitole o mléku.
Je ok být vegetarián nebo vegan a přijde mi i celkem ok na to přesvědčení zkoušet přemlouvat i ostatní, protože na tom utrpení se tím pádem podílí každý, kdo tyto produkty podporuje. Holocaust byl strašný a že tolik zvířat nemůže žít vlastní život, protože jsou přece k jídlu, to je na druhou stranu očividně v pohodě.
Do týhle chvíle je to docela v pohodě, i když musím uznat, že jsem přeskakovala některé stránky.
Autorka má tendence k poněkud vznětlivé povaze a já říkám pořád: ano, argumentujme, ale pokud možno s klidem a rozumem. Ne se zápalem emocí. A právě tahle část jaksi autorce moc nejde. Zbytečně se naštvává a má tendence to hnát do extrémů.
Jedna věc je odmítat sekat trávu, protože tím tráva trpí (což o to, že se tím nebude dát jít).
Ale druhá věc je DÁVAT KOČKÁM VEGANSKOU STRAVU. Ježiši. Kočky jsou lovci (nebo lovkyně), ale to, co dělá lidstvo (mají velkochovy, zvířata v otřesných podmínkách) dělá jenom lidstvo. Nikdo jiný. A bránit svýmu mazlíčkovi ve stravě, na kterou byl doteď zvyklý, mi strašně zavání už fanatismem (a k tomu to sekání trávy). Takže tak. Autorka je moc zaujatá a nedoporučuji moc lidem, kteří se na tuto stravu příliš nechystají.


hrdlickova_61
08.04.2019

Tahle knížka místy hodně "šustí papírem", hlavně pasáže o kamarádce - komentátorovi. Ale brala jsem to při čtení v dobrém. Úmyslem zřejmě bylo podat vše trochu jinak, než bývá v literatuře tohohle druhu zvykem, čímž by vznikla naděje oslovit zase trochu jiné okruhy čtenářů. A o to tu jde především. Ze stejného důvodu se hodně píše o vlastních pochybnostech, občasné nechuti opustit staré příjemné zvyky (i přes jasně pochopené a přijaté důvody) a o podvědomé snaze najít něco, co by dovolilo u toho starého aspoň trochu zůstat, aniž by se tím někomu dalšímu ubližovalo. To je v knize asi to nejpůsobivější, to seznamování s novými skutečnostmi a zjišťování, že lépe než prasata nebo drůbež na tom nejsou ani ryby, atd. atd. Jde o důležitou problematiku, podloženou tím, že naše svoboda končí tam, kde začíná svoboda dalších tvorů. A také, po indiánsku, tím, že nikoho dobře nepoznáme, dokud nechodíme v jeho mokasínech.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jíst slušně. Přemýšlejme o tom, co jíme v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených68x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených6x
v Knihotéce23x
v Chystám se číst45x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech3x