Jak svět doopravdy funguje přehled

Jak svět doopravdy funguje
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516841/jak-svet-doopravdy-fungujejLpjF5-XJ6-.jpg 4 80 80

Lidstvo ještě nikdy ve své historii nemělo tolik informací, přesto si jen málokdo uvědomuje, jak svět ve skutečnosti funguje. Oceňovaný vědec českého původu Vaclav Smil popisuje a objasňuje složité procesy s neuvěřitelnou lehkostí. Zabývá se sedmi základními principy moderní společnosti, počínaje energiemi přes globalizaci až po výzvy čekající v budoucnosti. Abychom mohli začít řešit problémy, musíme nejdříve pochopit základní fakta. S touto fascinující publikací to bude mnohem snazší.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín
Originální název:

How the World Really Works , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak svět doopravdy funguje. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Petrush
04.06.2024 4 z 5

Globální pohled na svět. Autor neřeší jednotlivce ani jednotlivosti. Předkládá statistiky, fakta a výpočty. Třeba o objemech cementu, oceli, plastů a čpavku (potřebný na výrobu hnojiv), které jsou podle něj zákaladními pilíři moderní civilizace. Na množstvích světové spotřeby těchto materiálů ukazuje, jak moc jsme závislí na fosilních palivech.
Zajímavé jsou také autorovy přepočty energie potřebné k získání chleba, masa, rajčat atd. vyjádřeno množstvím nafty. Dále se kniha věnuje tématu globalizace od úplných počátků (plachetnice) až po dnešní dobu.
Na základě historie předvídá autor další pandemie (2-3 do roku 2100) a klade otázku, zda svět podnikl nějaké rezolutní kroky po předchozích pandemiích. Konstatuje, že ne a že příště budeme stejně napřipravení (např. nepřejdeme na nákladnější decentralizovanou výrobu).
Autor se nepovažuje za optimistu ani pesimistu, ale za vědce. Opakovaně se pozastavuje nad tím, jak lidé věří předkládaným zprávám a nepodloženým odhadům vývoje budoucnosti.
Kniha rozšiřuje obzory a směruje pohled dál než jen na osobní potřeby a vlastní domácnost.

"Snahy vyhnout se zbytečné spotřebě energie, snížit znečišťování vzduchu a vody a zajistit příznivější životní podmínky by měly být trvale naléhavými požadavky, nikoli náhlými zoufalými kroky k odvrácení katastrofy."

"Aby jekékoli účinné závazky přinesly požadovaný výsledek (výrazné snížení, ne-li úplné odstranění emisí skleníkových plynů), budou nákladné a budou muset trvat minimálně dvě generace, jenže dokonce ani drastické redukce daleko překonávající cokoli, co si dokážeme reálně představit, nebudou po desetiletí vykazovat žádný přesvědčivý přínos. To nastoluje mimořáně složitý problém v podobě mezigenerační spravedlnosti - tedy našeho neutuchajícího sklonu takzvaně diskontovat budoucnost."

"Budoucnost není nikdy předem daná. Její podoba záleží na našich skutcích."

flare
12.05.2024 4 z 5

Čtivá, ale těžká to kniha. Do dosti věcí vnáší jiné světlo, spousty toho ozřejmí, vysvětlí, pošle na jinou úroveň. Především v kontrastu toho, co denně, rádoby odborníci, "zvrací" do éteru.


Johncze
10.03.2024 4 z 5

Výborná záležitost, která vás minimálně donutí se trochu zamyslet a třeba se i podívat na věci z jiné perspektivy, nebo lépe řešeno z mnohem větší výšky. Hvězdu dolů za občasné pletení vlastních názorů a ač je tam tuna zdrojů, u spousty tvrzení a čísel, které mě zaujaly, zdroje chyběly. Nicméně pokud hledáte nějaké "food for thought", tady ho je dostatek.

všechny komentáře

Související novinky (3)

10 nejprodávanějších eknih (květen)

12.06.2023


Tichý pláč, Papírový palác a další knižní novinky (9. týden)

26.02.2023


Vychází Kouzlo všité do šatů a další knižní novinky (45. týden)

04.11.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jak svět doopravdy funguje v seznamech

v Právě čtených27x
v Přečtených104x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených12x
v Knihotéce110x
v Chystám se číst249x
v Chci si koupit124x
v dalších seznamech3x