Jak být líný přehled

Jak být líný https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48902/bmid_jak-byt-liny-3lP-48902.jpeg 4 49 49

Když vás ráno budík vytrhne ze spánku, máte pocit, že byste nejraději zůstali zachumlaní v teplé posteli, četli si knížku, usrkávali šálek kávy a celý den jen tak lenošili? Tom Hodgkinson si to nepřeje, on to dělá. Od tohoto milovníka svobody a umění nicnedělání vychází nikoliv jen obyčejná kniha, nýbrž přímo protilátka proti naší prací posedlé kultuře. V knize Jak být líný Tom Hodgkinson předkládá učenou a zároveň rozverně podanou obhajobu nového způsobu života, který může praktikovat každý bez výjimky — žít šťastně nicneděláním. Rozebírá celé spektrum otázek, jimiž se moderní lenoch zabývá, jak se pořádně vyspat, kdy to v práci zabalit, jak se těšit ze života — a zároveň rozjímá o dílech takových slavných obhájců těchto ctností, jakými byli Oscar Wilde, Robert Louis Stevenson a Nietzsche, jež všichni přiznali, že svá nejlepší díla napsali v posteli.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Jota
Originální název:

How to be Idle


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak být líný. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

Edeltruda
08.06.2020 5 z 5

Hodgkinsonovy knížky dlouho jen "provokovaly" v mé knihovně. Mě konečně k jejich přečtení, hosty svými názvy. :-) Navzdory vzývanému pohodovému životu je za jejich napsáním velký kus práce, rešerší. A i když se právě tato knížka zdála být nejprve oddychovým návodem jako stvořeným pro čas karantény v době koronavirové, během čtení se z ní stala jedna z knih, po jejímž přečtění se už nebudu dívat na svět stejnýma očima. Nebo alespoň ne na lidské neřestí. :-) Také některé obecnější pasáže o politice nebo podobnost lidského chování napříč dějinami i zeměmi jsou zapamatováníhodné.

Klamm
08.07.2018 4 z 5

Políček do ksichtu progresivní, výkonné společnosti. Apel na zpomalení a důkladný voraz. Nepotřeboval jsem návod jak být líný, k tomu mám vlohy již od narození. Četl jsem spíše pro povzbuzení. V dnešní prosperující a workoholické době je normou být v pohybu a pokud nejste, mohou se vynořovat výčitky z lelkování a polehávání. Povzbuzení, že povalovat se je OK jsem tedy našel a do určité míry poselství splnilo. S tak extrémním lenošením jaké Hodgkinson podává, však souhlasím pouze tehdy, pokud je v rozumném časovém horizontu vyváženo nějakou smysluplnou prací (která nesmí převažovat). Válet se v posteli každý den až do oběda, může u někoho vést docela dobře k pocitu otupělosti a deprese, který se překlene do zbytku prokrastinujícího dne. Nějaký řád a civilazační návyky přeci jen člověk mít musí. Pro mě pocit spokojenosti pramení vždy z uvědomění si protikladu.

70%


medvedice3
30.03.2018 4 z 5

Vhodná kniha do prostředí, kde časnou pracovní dobu nastolil brzo ráno se probouzející panovník.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jak být líný v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených73x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených7x
v Knihotéce59x
v Chystám se číst38x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Tom Hodgkinson
britská, 1968
2009  68%Líný rodič
2010  75%Jak být líný
2011  76%Jak být volný - Užívejte si života naplno
2017  76%Podnikání pro bohémy
2012  73%Kniha líných radostí