Hry přehled

Hry https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78985/bmid_hry-Rrj-78985.jpg 5 14 14

Čtyři čtenářsky a myšlenkově náročné divadelní hry francouzsky píšícího a ve Francii zakotveného Rumuna (nar. 1912), který z malých „avantgardních“ pařížských divadel pronikl na světová jeviště. Zájem i rozruch vyvolal svým osobitým viděním světa, společnosti a člověka a řešením morálně společenských problémů. Svazek obsahuje hry: Plešatá zpěvačka (1950) — Improvizace Almy neboli Pastýřův chameleon (1956) — Nenajatý vrah (1959) — Král umírá (1962).... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Orbis
Originální název:

La Cantatrice chauve / L'Impromptu de l'Alma / Tueur sans gages / Le roi se meurt


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hry. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Jackjelly
16.11.2016 5 z 5

Jedna z "knih", po jejímž přečtení a následném shlédnutí představení "Plešatá zpěvačka" v podání už nevím (každopádně ještě někdy v 80-tých letech), jsem usoudil, že nemám rád "kamenná" divadla. Obzvlášť v případě tzv absurdního divadla. Lepší je režie ve vlastní hlavě. Po 30 letech jsem si ji koupil v antikvariátu a už se těším, jak se vypořádám s umírajícím králem a nenajatým vrahem. Plešatá zpěvačka mě bohužel tak nějak provází celý život. Ať už je to mimoběžná komunikace a nebo "rocker" Janda.

Paulhunterspet
19.04.2013 4 z 5

Plešatá zpěvačka pro mě byla již starou známou, ale novinky Almy, Vraha a Krále velmi uspokojivě naplnily očekávání. Tento výběr děl doporučím každému, kdo si chce udělat obrázek o nevšedním autorovi, kterým Ionesco bezpochyby je, a pevně věřím, že to bude jedna z nejlepších knih, co budete držet v rukou (alespoň co se divadla týče). Drobná Improvizace Almy (jak už jsem samostatně ohodnotila) je velmi příjemná a svižná věc, nicméně Nenajatý vrah a Král umírá ji na hony předčí. Král oproti většině Ioneskových dramat přináší především těžký a poněkud pochmurný pohled na lidskou existenci jako takovou, takže nyní chápu, proč se autorovi název "absurdní" lehce příčil (sám se považoval spíše za existencialistu).


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hry v seznamech

v Přečtených18x
v Doporučených1x
v Knihotéce13x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x