Hrob kolibříka přehled

Jennifer Skutelsky

Vysoko v Andách, ve fiktivní vesnici fiktivní jihoamerické země se chystají oslavy Dne nezávislosti spojené s pohanskými a barbarskými zvyky, které jsou noční můrou lékaře Morena, a to zvláště poté, co ovdověl a stíhají ho výčitky svědomí, že nedokázal svou milovanou ženu Nitu zachránit. Jeho žal a zmatek vystupňuje po roce nález mrtvé mladé ženy s podivným tetováním a připevněnými křídly kondora, která se nápadně podobá Morenově zesnulé manželce. Do vesnice přijíždí na slavnost Američanka Sophie Lawsonová se synem, kteří se stávají nejen svědky, ale i přímými účastníky krvavých událostí. Celou knihou se proplétá několik témat a motivů. Nádherná, skoro až mystická líčení přírodních scenérií se prolínají s pověrami a temnými stránkami společnosti ovládané bezcitnou diktaturou zkorumpovaných politiků a drogových kartelů. Řídký vzduch navozuje u některých postav vidiny a někdy je obtížné rozlišit, co je pravda a co halucinace. Za knihu Hrob kolibříka získala autorka cenu Clark-Gross Award v kategorii román.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2018 , Jota
Originální název: Grave of Hummingbirds, 2016

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrob kolibříka. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

andrew8woods
19.10.2025

Kniha mě zaujala obálkou, tak jako většinu čtenářů v recenzích na Databázi knih. Zajímavá však byla i anotace, která mě trošku evokovala detektivní thriller s nějakým tím fantasy a magií. Jenže v tom jsem se tak trochu spletl.

Hned z počátku se mi zalíbila atmosféra, která se drží po celou knihu (není moc dlouhá, má něco málo pod 250 stran). Knihy z podobného prostředí často nečtu, ale bylo pro mě snadné si krajinu i město představit bez větších problémů. Začátek byl také zajímavý.

Poté jsem však postupoval dál příběhem a mě došlo, že vůbec netuším o čem vlastně bude kniha. Přibližně v polovině mi nebylo jasné, co je vlastně hlavním tématem a co mě má jako čtenáře zajímat. Možná mi něco uniklo, ale téma vraždy mi přišlo tak nějak vyřešeno hned na začátku a zbytek byl takový o ničem.

Postav je zde mnoho. Možná až moc na rozsah knihy. V jeden okamžik jsem dokonce myslel, že jedna mrtvá postava ožila, i když se jednalo o jinou postavu. Tohle zmatení myslím podporovalo i dělení kapitol, kde jako čtenář sledujeme určitou postavu a poté bez jakéhokoliv varování přecházíme k úplně jiné postavě na úplně jiné místo.

Osobně mi chyběla i nějaká ta záhada, tradice a tajemno, které je zmíněno v anotaci, ale v příběhu se moc neobjevuje. Magii taky nečekejte, i když mi přijde, že v určitých částech je něco takového zmíněno a naznačeno.

Jako celek považuju knihu za celkem průměrnou. Hodně by toho mohlo být lepší a propracovanější. Možná by pomohl i větší rozsah. Pokud by autorka vydala i nějakou další knihu zřejmě bych jí zkusil hlavně kvůli atmosféře celého díla...

všech 21 komentářů

Související novinky - Hrob kolibříka (0)

Kniha Hrob kolibříka v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně89x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi