Hrob kolibříka

Hrob kolibříka https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373856/bmid_hrob-kolibrika-91t-373856.jpg 3 58 19

Vysoko v Andách, ve fiktivní vesnici fiktivní jihoamerické země se chystají oslavy Dne nezávislosti spojené s pohanskými a barbarskými zvyky, které jsou noční můrou lékaře Morena, a to zvláště poté, co ovdověl a stíhají ho výčitky svědomí, že nedokázal svou milovanou ženu Nitu zachránit. Jeho žal a zmatek vystupňuje po roce nález mrtvé mladé ženy s podivným tetováním a připevněnými křídly kondora, která se nápadně podobá Morenově zesnulé manželce. Do vesnice přijíždí na slavnost Američanka Sophie Lawsonová se synem, kteří se stávají nejen svědky, ale i přímými účastníky krvavých událostí. Celou knihou se proplétá několik témat a motivů. Nádherná, skoro až mystická líčení přírodních scenérií se prolínají s pověrami a temnými stránkami společnosti ovládané bezcitnou diktaturou zkorumpovaných politiků a drogových kartelů. Řídký vzduch navozuje u některých postav vidiny a někdy je obtížné rozlišit, co je pravda a co halucinace. Za knihu Hrob kolibříka získala autorka cenu Clark-Gross Award v kategorii román.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Jota
Originální název:

Grave of Hummingbirds , 2016


více info...

Přidat komentář

Magrata15
22.12.2023 2 z 5

Zvláštní kniha, moc se mi nelíbila.
Po celou dobu jsem se v ní ztrácela, pletla se mi jména a už vůbec nevím, co byl děj, co fikce, co představy a halucinace.
Snad si najde svého čtenáře, mně ale ne.

zsykorova
28.02.2023 3 z 5

Taková průměrná knížka. Neurazí, nenadchne. Nejhorší to ale také není.


Sůvazknihovny
11.05.2022 2 z 5

Absolutně nevím, co ke knize napsat... Prostě nebyla jsem cílovka.

terezarath
14.02.2022 3 z 5

Docela zklamání. Anotace slibuje náhled do kultury a tradic, ale kniha je jen slabý popis. Styl psaní nebyl žádný trhák, chtělo se mi přeskakovat všechny popisy, které příběh táhly dolů. Postavy jsou buď naprosto nesympatické nebo radši nijaké. Celá ta zápletka kolem Alberta mi přišla hrozně umělá, nebylo to věrohodné. Konec za mě přehnaně idealizovaný, náhodně uplácaný. Krkem mi taky lezla celá ta posedlot Nitou. Celá vesnice se může zbláznit z jedné baby? Otravné. Jediná snesitelná postava za mě byl doktor. Jeho pasáže jsou ucházející, ačkoliv působí většinu knihy hrozně naivně.
Nerada haním knihy, vždy se snažím najít světlé stránky, ale tohle mě prostě nechyhtlo.
Anotace a obálka jsou sice lákavé, ale hlavně lživé.

marie8567
30.10.2020 5 z 5

Chcete červenou knihovnu? Tak to vás určitě nečeká!Za to pocity odporu, napětí, hnusu a úžasu rozhodně ano... A myslím si že přesně tohle autorka chtěla. Úžasná kniha. Vřele doporučuji.

Delitka
23.08.2020 2 z 5

Nevím proč, ale toto nebyl šálek mé kávy. Nalákal mě obal i popis knihy, ale děj mě nechytil. Škoda :-(

evickakyticka
21.01.2020 2 z 5

Nemohla jsem knize přijít na chuť a to se prolínalo po celou dobu čtení. I když "magično" mám ráda, tady jsem se ztrácela a chvílemi i nudila. Obálka je moc hezká, ale obsah už trochu pokulhává...

Heliku777
10.06.2019 5 z 5

Kniha se mi líbila. Četla se dobře. Děj byl tajemný, s detektivní zápletkou. Krásně jsem se u knihy odreagovala. Nádherná obálka.

soukroma
02.05.2019 2 z 5

Vbrzku mě odradilo zacházení se zvířaty, zejména chystané rituály. Ani lidská linka příběhu mne pozitivně nezaujala.
Krásná obálka.

Skyer
10.04.2019 4 z 5

Tato kniha už mě zaujala krásnou obálkou, která se dost hodí k jejímu obsahu. Popis byl občas tajemný, až v některých částech nejasný a zmatený, ale řekla bych, že se to do příběhu hodilo.
Škoda, ale byla, že zápletka se začala řešit až skoro na konci. Kdyby nastoupila o něco dříve, neuškodilo by to.
Díky této knize jsem přišla na to, že mám o dost radši kratší díla než ty, co musí být za každou cenu dlouhé jako Hra o trůny. Dělá to teď mnoho autorů, i když předtím psali v normálním rozmezí. Knihy jsou pak nudné a obsahují části, které by mohly být vyškrtané.

jarin58
25.01.2019 4 z 5

Zajímavá kniha.Jazyk je jednoduchý a velice srozumitelný.Krásný popis flóry,fauny a zažitých tradic.

ivana02
22.01.2019 3 z 5

Kniha je označena jako magický román, což bych až tak netvrdila. Je zvláštní, to rozhodně ano, ale ne zas až tak moc. Děj se odehrává v jižní Americe, odkud jsem toho zas tolik nečetla. Snad pouze cestopisy či přírodovědné knihy, týkající se stolových hor, pralesů. Příběh jde svižně kupředu a líbil se mi.

MichelleS
01.11.2018 3 z 5

Nádherná obálka, která mi připomíná vyšívací techniku, již používala moje babička, určitě naláká nejednoho čtenáře. Magické prvky byly většinou do vyprávění včleněny přirozeně, vytvářely tajemno a stupňovaly napětí. Jsou použity přesně ty rekvizity, které čtenář u příběhu z Jižní Ameriky očekává. Pro mne byla kniha příliš rychlá a povrchní, slibovaného "mystického líčení přírodních scenérií" jsem si moc neužila, stejně jako prožívání a vývoje postav. Ale film by z toho byl pěkný.

Sorrow
13.10.2018 4 z 5

Velice zajímavá kniha. Kdo by to byl řekl, že se do dvě stě stránek dá vecpat detektivka, magický realismus i společenský román. Všechny složky spolu ale krásně ladí a kvalitě jen nahrává působivý autorčin rukopis plný kudrlinek, metafor a bezvadně vykresleného prostředí. Knihy s magickými prvky nebo ty, odehrávající se v Jižní Americe, u mě vždycky sklidí úspěch; no a když v jediné knížečce najdu kombinaci obojího? :)

Morgainne
25.09.2018 4 z 5

Zajímavá, zvláštní kniha. Magický román jsem nikdy nečetla a v tomto provedení mě zaujal. Osudy příchozích se zvláštně propletly se životem a smrtí místních obyvatel, zvířat a duchů. Tentokrát mi ani nevadilo, že se příběh odehrává ve fiktivní zemi a fiktivním městě kdesi v jihoamerických Andách na pozadí policejního režimu a diktatury a do toho všeho jsou namíchané prastaré pohanské zvyky s obětmi zvířat a lovem kondora.

Tydvik
28.08.2018 5 z 5

Nezvyklá a podivná je tahle knížka… O městečku Colibrí kdesi v Andách, kde mezi živými i mrtvými proplouvají duchové a které navštíví dva turisté z úplně jiného světa a výrazně ovlivní jeho dění. Příběh, který se odehrává na pozadí odcházejícího brutálního politického režimu. Opravdu neobvyklý žánrový mix, který určitě nesedne každému. Já mám pro tyhle podivnosti evidentně slabost…

welikedo
08.08.2018 3 z 5

Kniha má podtitul magický román a společně s krásným přebalem to byl důvod, proč jsem se ji rozhodla koupit a během jednoho odpoledne i přečíst. Vím jistě, že to není kniha pro každého, je totiž velmi zvláštní. Kromě detektivní zápletky se v ní objevují ne zrovna sympatičtí hrdinové. Kniha není příliš obsáhlá, ale stojí za to minimálně kvůli popisům přírody a lovu kondora

Celá recenze zde: http://welikedo.blogspot.com/2018/08/hrob-kolibrika.html

Lena91
28.06.2018 3 z 5

Zvláštní, jiný, nový... takový mám pocit z tého zvláštní, jiné knihy. Určitě neotřelé dílo, ve kterém kombinace magického realismu s jeho typickými popisnými pasážemi krajiny a zápletka téměř až nadpřirozená vytváří něco, co Vás zaujme a nenechává vás knihu odložit.

MMacicekk
27.06.2018 4 z 5

Pokud máte pocit, že dnešní thrillery jsou si všechny podobné a myslíte si, že vás už nic nedokáže překvapit, zkuste Hrob kolibříka, ve kterém se dokonale snoubí magický realismus s detektivní zápletkou. Děj se odehrává kdesi v Latinské Americe, v zemi, kterou ovlivnila diktatura tak moc, že ani nastupující demokracie nic nezmůže. V knize nechybí magické motivy, zaryté a dlouholeté tradice, u kterých vám bude rozum stát, kde vzduch je tak řídký, že způsobuje halucinace. Nechte se unášet na vlnách úžasných popisů tamní fauny a flóry a dechberoucích přírodních scenérií.