Hrdinové českých zemí přehled

Hrdinové českých zemí
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514698/bmid_hrdinove-ceskych-zemi-dn1-514698.jpg 4 40 40

V polovině devatenáctého století svět postihla katastrofa. Některé části zemského povrchu byly vymazány, hladiny oceánů se zvedly. Zanikly celé státy, jiné vznikly. Jedním z nich bylo Česko-slovenské království. V polovině dvacátého století je z království námořní velmoc s koloniemi a državami po celém světě. A po celém světě se také odehrávají příběhy z této antologie. Deset autorů se zhostilo vyprávění příběhů pokrývajících sto let této nové historie. Od domácí půdy Česko-slovenského království až po daleké americké pobřeží. Od Paraguaye po Indii. Od Jižní Afriky po Japonské moře. Najdeme zde českou spisovatelku na cestách po Americe, práci špionů i střetnutí flotil bitevních lodí na otevřeném moři. Ze všech se nakonec stanou hrdinové českých zemí. **************************** Jedenáct povídek od deseti českých, slovenských i amerických autorů mapuje svět alternativních českých zemí. **************************** * Autor série Jan Kotouč nejdříve popíše události těsně po katastrofě v povídce Po velké bouři a o skoro sto let později v povídce Národní hrdina vykreslí nelítostný boj flotily admirála Karla Berga proti španělské přesile. * Joelle Presby popisuje boj amerických velrybářů proti britským ponorkám v příběhu Křik na moři. * Život korunního prince Tomáše je ohrožen sabotáží jeho lodi v povídce V podpalubí od Venduly Brunhoferové. * Snahu královských agentů o záchranu syna tureckého sultána v předvečer ruské invaze ztvárnil Marek Brenišin v příběhu Adana v plamenech. * Česká spisovatelka se zaplete do nebezpečné špionážní hry v texaské prérii v povídce Komančský měsíc od Vladimíra Šlechty. * Elitní český pilot s prototypem nové stíhačky pomůže řešit krádeže v Jižní Africe v příběhu České diamanty od Vlada Ríši. * Do dolů v Jižní Africe zavítá i lékař vyšetřující podivné úmrtí v povídce Velká jáma II od Karla Doležala. * Tomáš Bandžuch přivede českého přistěhovalce v Paraguaye na stopu pokladu v povídce Přání jižních krajů. * Sabotáži těžby manganu v Indii musí předejít skupina českých dobrodruhů v povídce Svaté právo od Lucie Lukačovičové. * Tajemství Velké bouře, vesmírné katastrofy, která změnila chod dějin, poodhalí Julie Nováková v příběhu Z jiného světa.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrdinové českých zemí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Hadati
14.03.2024 3 z 5

Velmi jsem si oblíbil alternativní svět Jana Kotouče, kde se z české a slovenské země stala světová námořní a letecká velmoc. Proto jsem byl velmi zvědavý, co v této povídkové sbírce s tímto světem vymyslí jiní autoři.

Z průměrné kvality však vyčnívá jen menší počet povídek. Všechny jsou dobře řemeslně napsané, ale ty nejkvalitnější povídky se vyznačují tím, že jsou nejvíce svázané s tímto alternativním světem. Povídky jsou pak seřazeny chronologicky podle toho, v jakém roce se odehrávají.

Prim tak hrají nepřekvapivě dvě povídky od Jana Kotouče. Po velké bouři se dozvíme, jaký byl stav v českých zemích pár měsíců po kataklyzmatické změně. Tahle povídka je zajímavá spíše prostředím, než dějem. Národní hrdina je pak ryzím ztělesněním toho, co se Kotoučovi dařilo v této sérii nejvíce – velkých námořních bitev. V této povídce se dozvíme o tom, jak přesně proběhla ta často zmiňovaná hrdinná námořní bitva admirála Berga proti španělské Armadě. Těmto povídkám se pak ještě vyrovná Adana v plamenech, kde se česká rozvědka snaží dostat z obsazeného města tureckého prince, aby jej získala jako významného spojence proti ruskému carovi. Z jiného světa je pak krátká povídka o výzkumu Velké bouře, což je pěkná závěrečná tečka této sbírky.

Ostatní povídky by se mohly odehrávat v našem světě, namísto alternativního světa Českoslo-slovenského království, a sotva byste si všimli nějakého výrazného rozdílu. Tyto povídky mají alespoň výhodu v tom, že jsou napsaná na rozličná témata. Můžete se tak setkat s povídkou ve stylu kovbojky, povídka o hledání legendárního pokladu, s povídkou z Indie ve stylu Indiana Jonese nebo s menší detektivkou.

Sbírku pak hodnotím na 3,5 hvězdičky. Čtyři hvězdičky jsem jí ale nebyl schopen přiznat.

woita
19.02.2024 3 z 5

Antalogie rozšiřující svět vystavený Janem Kotoučem. Nejen několik českých autorů, ale i zahraničí dopisovatelé přispěli svou trochou do mlýna a představili v několik episodách alternativní svět v rozmezí jednoho století - od Velké bouře až po rok 1950.
Valná část příběhů měla pro mne hořkosladkou příchuť. Většina byla dobré a bavily, ale když už se to rozjíždělo a očekávání rostlo, dané dějství bylo ukončeno a já musel zkusit štěstí u příběhu dalšího.

Zda mám vypíchnout ty nejlepší povídky, zřejmě ty přímo z péra Jana Kotouče - počátky Česko-slovenského království po Velké bouři a příběh admirála Berga o námořní bitvě mezi Česko-slovenskym kralovstvim a Španělskem.
Je také možné označit povídky, které nebyly možná do značnosti svého zasazení to nejlepší, však poukazovaly na zajímavé body ve světě říše nad kterou slunce nezapadá:
VELKÁ JÁMA II - české království má državy v jižní Africe, kde těží její velké množství nerostného bohatství, zejména diamanty. Jsou lidé, kteří vidí v přítomnosti cizí mocnosti ve své zemi okupaci a jsou ochotni vyhnat její zástupce.
Přání jižních krajů - Tohle bylo dobrodružství hodno cestovatele Holuba, zakladatele Československé rozvědky s mírnou kombinaci Indiana Jonese.
Z jiných světů - krátké a ani žádného potencionálně velikého cllifhangeru se čtenář pachtící po zdroji Velké bouře nedočká, přesto určitého poznání i tak dojde. Svým vědeckofantastickým obsahem se odlišovalo od všeho napsaného z tohoto světa.

O této antalogii nelze utrousit snad křivého slova a můžu minimálně očekávat rozšíření už tak bohatého světa; postačí zmínit doslov Jana Kotouče u prvního příběhu, slibující rozvést vznik Česko-Slovenského království v prvních měsících po Velké bouři.


kuruteku
24.11.2023

Aha, já začal šestým dílem. Ale tenhle typ alterdejin mám rád - slavné české národ vítězí - nad sebou, nad Rakusany, nad Španěly, nad Rusy, ... Trochu tápu v tom, kde se vzal ten "konec světa" v první povídce a jak se objevilo České a Česko-slovenské království, ale třeba se to časem dozvím. A vede Šlechta s jeho hraničářsko-komancskou povídkou.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Falešné růže, Osamělé srdce a další knižní novinky (16. týden)

16.04.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hrdinové českých zemí v seznamech

v Přečtených47x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit12x