Hrdina naší doby přehled

Hrdina naší doby https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 178 178

Je to román líčící životní a citová dobrodružství cynického bohéma Grigorije Alexandroviče Pečorina, v němž kladné city ubila prázdnota života tehdejšího Ruska a který může své nadání projevit jen v tom, že svými činy lidem škodí a celým svým životem se stává pro společnost neužitečným. Lermontov tak navázal na Puškinova Evžena Oněgina a stal se spoluzakladatelem linie zobrazování tzv. zbytečného člověka, táhnoucí se ruskou literaturou od počátku 19. století. Román je rozdělen do dvou částí a tvoří jej v podstatě pět relativně nezávislých novel, odehrávajících se v mondénních Kavkazských lázních uprostřed vysoké vojenské i civilní společnosti, ale také v pašeráckých chatrčích a v zapadlých koutech hor.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov (VSSS)
Originální název:

Герой нашего времени (Geroj našego vremeni) , 1840


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrdina naší doby. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

los
22.05.2023 3 z 5

klasická ruská romantika a Pečorin s jeho "nemocí století"

čtu předmluvu a co vidím! Lermontov to pozoroval a pojmenoval už v roce 1840:

"Naše obecenstvo je dosud tak mladé a prostomyslné, že neporozumí bajce, když v ní nenajde na konci mravní ponaučení. Nepochopí žert a necítí ironii. Je zkrátka špatně vychováno. Neví ještě, že ve slušné společnosti a ve slušné knize není zjevná nadávka na místě, že současná vzdělanost vynalezla zbraň mnohem ostřejší, téměř neviditelnou, tím ale neméně smrtící, která zasahuje neomylnou a jistou ránu pod pláštěm lichocení."

ArkAngel
10.10.2021 5 z 5

Knihu jsem po dvou letech přečetl znovu a opět mne bavila. Pečorina můžeme zařadit k archetypu "zbytečného člověka", kdy jde o člověka z vyšší třídy, který je znuděný životem a v lásce mu štěstí příliš nepřeje. V díle vidíme, jak se Pečorin střetává s několika dívkami, kdy jeho vztahy s nimi nikdy nekončí dobře. Lermontov tak navíc skrze postavu kritizuje dobovou společnost, která se dle mého názoru moc nezměnila. Lidé jen bezcílně toulají a snaží se různými povrchními požitky obohatit svůj život, ale na to skutečné zapomínají.


Skala317
05.05.2021 5 z 5

Lermontov... Človeče Ty si mi dal. To, čo si napísal, som možno čítal naposledy v Stepnom vlkovi od môjho priateľa Hermanna Hesseho. Dokázal si vytvoriť tak podmanivé, navonok pomerne jednoduché dielo, ktoré je však vo svojej hĺbke majstrovským psychologickým románom, hodným prirovnania k románu môjho priateľa Dostojevského. Kamarát Lermontov, to sa Ti vážne podarilo. Nečudujem sa, že Tvoj román sa dočkal toľkých vydaní. Tá atmosféra, ktorá prenikala ako dym vzduchom mi ešte dlho znela v nose. Toľko hlbokých myšlienok, tak veľa nezodpovedaných otázok, taká hlbina. Hlbina skrývajúca pád už možno je aj sama pádom...  Myslíš teda, že Pečorin stále žije? V každom z nás? Áno, nemusíme sa ani domnievať...  Lermontov, bolo to skvelé. 

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hrdina naší doby v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených271x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených16x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst119x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech4x