Hrajte to nahlas přehled

Hrajte to nahlas https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/158644/hrajte-to-nahlas-158644.jpg 4 9 9

Historie rockové hudby 50. až 70. let v osmnácti obrazech od Leoše Šeda je fascinujícím a zasvěceným průvodcem tím „nej nej nej“, co se v moderní populární hudbě po druhé světové válce odehrálo. Nejde o chronologicky suchý přehled dat, názvů singlů či sestav jednotlivých kapel, na stránkách téměř pětisetstránkové knihy se totiž před čtenářem otevírá pohled zaujatého fanouška, programově neobjektivního, protože píše o tom, co měl a má rád, co v posledních desetiletích poslouchal, sháněl po burzách a pídil se po všem možném okolo, aby získal o svých miláčcích co nejvíce informací. Pro nás, kdo jsme to všechno prožívali s ním, je důležité připomenutí desek, které jsme třeba nějaký čas neslyšeli, ale navíc i ověření, zda nám tehdy něco náhodou neuniklo. Ipodová generace tak získává přehledný jídelní lístek, na co by si měla opravdu najít čas a doplnit si vzdělání o nádhernou muziku, která za komunismu prosvítila život jejich prarodičů i rodičů, a navíc výrazně nahlodala železnou oponu, protože koneckonců kameny valící se do Prahy definitivně převálcovaly všechny nezvané tanky. ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrajte to nahlas. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

encyklopedie
25.03.2022 5 z 5

....kurecpalec, tu jsem nic nenapsal?
Tak píšu - PARÁDA
JInak je všechno v anotaci a platí nej,nej a nej.....
100%

Metroušek
13.07.2019 4 z 5

Výborná knížka, kterou bych mohl podepsat, natolik se s ní ztotožňuji. Rocková hudba pro mnohé z nás, dospívajících v 70. a 80. letech 20. st. nebyla pouhou konzumní zábavou nebo drogou, ale živoucí ohnivou vodou, která nás v těch šedivých, odporných letech normalizační a posléze stagnující ČSSR udržovala nad hladinou v jakž takž svobodném stavu ducha. Po těch několika tisících albech, které jsem od své puberty vyslechl, a mnohá i naposlouchal, musím jenom smeknout před těmi umělci, kteří dokázali vytvořit tak úžasná díla, že se - bez přehánění, jsem soudný a znám i klasickou hudbu a jiná umění - vyrovnají tomu největšímu, co lidský duch vytvořil. Tolik miniaturních symfonií! Tato kniha může být, stejně jako jiné podobné encyklopedie, 100 nebo 1000 nejlepších... atd. důležitým kompasem, který vás v dnešní požehnané, chaotické době nadbytku všeho, včetně hudby, dovede k dílům, která vás snad dokáží oslovit, nadchnout a strhnout. (Datumy příště nechte internetu, pane autore!)


jerisno
16.01.2019 5 z 5

K této nenápadné hudební publikaci jsem se dostal až nyní, prostřednictvím pana Ježíška (a jako rockový fanoušek se za to červenám a rdím).
Jednotlivé kapitoly, přehledy a profily jsou psány velmi čtivě, zajímavě a myslím, že i odborně. Navíc jsou stručně zasazeny do historických reálií a tak se při četbě velmi dobře orientujete. Leoš Šedo nejde přehnaně do nudných podrobností, ani neklouže bulvárně po povrchu. Všeho je tak akorát, aby laický čtenář nebyl unuděn a hudební fanda odpuzen.
Autor je povoláním zubař a já, známý zubní strašpytel, bych si na tohoto hudebního dentistu otevřel hubu s chutí.
Pro čtenáře, který by si chtěl přehledně zopakovat, co se to mezi 50. a 70. lety v muzice dělo, je tato kniha ideální.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hrajte to nahlas v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených10x
v Doporučených4x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit2x