Hovory s Janem Masarykem přehled

Hovory s Janem Masarykem https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356804/mid_hovory-s-janem-masarykem-6lc-356804.jpg 5 107 107

Záznamy se týkají Jana Masaryka, syna zakladatele československého státu, který tragicky zahynul za záhadných a dodnes nevysvětlených okolností dne 10.3.1948, tedy krátce po komunistickém puči. Viktoru Fischlovi se podařilo při svém odchodu z Československa v roce 1949 zachránit řadu materiálů, mezi nimi právě i písemné notace svých rozhovorů s Janem Masarykem, a dopravit je do Izraele. Tam je utřídil a vydal poprvé v roce 1952. Za rok následovalo vydání v USA, ale obě vydání byla neúplná, protože autor musel mnohé informace vypustit, aby neohrozil osoby, tenkrát ještě žijící v Československu. Toto vydání vychází z třetí, doplněné a podstatně rozšířené verze, která vyšla v roce 1982 v curyšské Galerii Krause a kterou lze považovat za definitivní.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hovory s Janem Masarykem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

Pepina19
11.05.2023 5 z 5

Výborné čtení k zamyšlení, ne každého může tato kniha zaujmout, ale pokud ji začnete číst dá vám hodně podnětů k přemýšlení.

Póžislava
24.04.2022 5 z 5

"Mít rád lidi a milovat lidi, tohle je celé tajemství a jediný recept na štěstí."

Úžasná kniha, škoda, že se o Janu Masarykovi nemluví a neučí tolik jako o jeho tatínkovi, tenhle pán mi přijde hrozně nedoceněný. A přitom je to jeden z největších vlastenců. Škoda, že takhle lidských lidí není více. A že víc lidí nečte tuto knihu. Tolik mouder v tenoučké knížečce, to je prostě paráda.


ZuzanaK.
13.04.2021

Myšlenky v knize stojí za zvážení i po té době, ale opravdu to jsou myšlenky J. Masaryka? Z toho, co i sám autor přiznává se nejedná o rozhovory, ale dodatečný zápis myšlenek JM, tedy z mého pohledu spíše autorova interpretace toho, co JM říkal. I tak stojí za přečtení, ale název knihy je, z mého pohledu, zavádějící.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hovory s Janem Masarykem v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených153x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených26x
v Knihotéce89x
v Chystám se číst57x
v Chci si koupit19x