Kuropění přehled

Kuropění https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15254/kuropeni-15254.jpg 5 62 62

Spisy Viktora Fischla. Dnes už proslulý román Viktora Fischla (česky vyšel poprvé v r. 1975), lyrické vyprávění stárnoucího vesnického doktora, plné moudrosti a autorovy nostalgie po české krajině. Hrdinou příběhu je kohout Pedro, "bojovník mávající na barikádách praporem svého chvostu", doktorův věrný druh, jeho optimistické alter-ego a partner v dialogu. Román Kuropění vychází jako předposlední svazek edice Spisy Viktora Fischla a doprovází ho rozsáhlý, dosud nepublikovaný autorův esej o malíři a zároveň ilustrátorovi této knihy Janu Kristoforim.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kuropění. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

denib
11.04.2024 4 z 5

Velmi milý, poetický příběh o starém venkovském lékaři. Takové čtenářské pohlazení...

tomas6658
15.10.2023

Bez jakékoliv přílišné nadsázky jeden z vrcholů česky psané lyrické prózy 20. století. Poetický román, psaný krásnou češtinou, který oslavuje krásu života a půvab české venkovské krajiny. Jedno z nejvýznamnějších Fischlových děl, které nejen dle mého názoru dosáhlo formálního i lyrického mistrovství.

Starý venkovský lékař je tak trochu podivínskou, ovšem velmi oblíbenou postavou v malé vesnici, kde žije a ošetřuje své sousedy. Je ovdovělý a na jeho cestách za pacienty jej obvykle doprovází jeho kohout Pedro. S ním „promlouvá“ v okamžicích, kdy bilancuje svůj život nebo hledá otázky ohledně jeho smyslu. Pedro je mu zkrátka jakýmsi přítelem, souputníkem a partnerem při dialozích o niterních myšlenkách, často i oponentem v tom, co je v životě důležité a jak toho dosahovat. Mimo tyto „dialogy“ je doktor moudrým a pečlivým pozorovatelem života ve vsi a upřímným rádcem pro ty, kteří stojí o jeho názory a zkušenosti - v časech dobrých i zlých. Hlavní postava si uvědomuje neodvratnost blízkosti konce svého bytí a v pokoře před ní se oddává myšlenkám a dialogům s Pedrem i dalšími blízkými lidmi o podstatě věcí, lidských činů a údělu člověka. To vše se odehrává v poetické formě, oslavující jak život jako takový, tak i krásu přírody a prostého venkovského života.

Určitým sjednocujícím motivem knihy je poetickou formou podaný autorův filozofický a teologický náhled na to, co je pravou podstatou bytí, o co je třeba v životě usilovat, zkrátka co pro něj znamená naplněný život, žitý v pravdě. Při jedním ze svých četných „dialogů“ s Pedrem, například hlavní postava obhajuje nutnost hledání smyslu života těmito slovy: „Musíme se alespoň snažit odkrýt pravdu. Musíme se aspoň snažit vědět. Bez stálého hledání by život neměl smysl. Hledat, i když víme, že nikdy nebudeme vědět. Nevíme, jen věřit můžeme, jen věřit musíme.“. Zajímavé i k zamyšlení nad vlastním životem a tím, co je v něm skutečně důležité. Báseň v próze.


ujira
02.04.2023 5 z 5

Jeden z autorů, který svou prózou pohladí duši, jedno z děl, které melancholicky ladí při čtení, ale nezarmucuje a naopak svou moudrostí a jemností rozehrává melodii života vyrovnaného, krásného, jasného a hlubokého. Navzdory smutku, vyhrává vděčná radost.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1992 - Cena Egona Hostovského


Kniha Kuropění v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených79x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených15x
v Knihotéce22x
v Chystám se číst38x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Viktor Fischl
česká, 1912 - 2006
1990  89%Dvorní šašci
1996  97%Hovory s Janem Masarykem
2005  95%Kuropění
1991  88%Pátá čtvrť
1990  89%Dr. Karel Steinbach - svědek téměř stoletý