Holoubek přehled

Holoubek https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375983/bmid_holoubek-p6W-375983.jpg 5 55 55

Román z farského prostředí, v němž se autor kriticky vyslovuje o tíživém celibátě a o vysoké církevní hierarchii. Příběh začíná u maturitní zkoušky, jak student Josef Holoubek, který je považován za premianta třídy, popadne u maturitní zkoušky z matematiky.. Je z toho velmi zklamán a jde do semináře, by se z něho později stal farář. V semináři se potká mnoho přátel a zažívá mnoho zábavných i ponurých příhod. Po svých studií odchází do vesnice Markova, aby tam pomáhal tamnějšímu knězi hospodařit. Velebníček Holoubek je v Markově velmi šťasten, obhospodařuje svoji zahrádku, chodí do školy učit děti a věnuje se sledováním zvěře v lese. Ale pouze do té chvíle, kdy přijde oznámení o tom, že v Třešticích umřel farář a on má nastoupit na jeho místo. Není to žádná hračka, jak si myslel ze začátku. Tamnější obyvatelé nemají moc v lásce kostel, víru a ani faru. Holoubek se však nevzdává...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Holoubek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

Cinik
26.04.2024 3 z 5

První část románu by ještě šla, druhá je slabší a autor v ní demonstruje své modernistické postoje, pro které byl předčasně pensionován.

ZaS
28.11.2023 4 z 5

Tato kniha trochu vybočuje z Baarova standardu. Už podnázev "Kněžská idyla" napovídá, že jde o trochu stylizované dílo, kde děj vznikl schematicky, aby popsal život ideálního faráře a současně umožnil autorovi jeho prostřednictvím publikovat své vidění světa. Děj, jakkoliv je opět baarovsky laskavý, není tím nejdůležitějším. Čtenář rychle pochopí, že hlavní je tu filosofie.
Holoubek je nepochybně Baarovo alter ego a děj mu jen umožňuje se vyjadřovat k nejrůznějším tématům. Asi nejvíce zaznívá autorův obvyklý vztah k Chodsku a horám v kontrastu s pozdějším působením Holoubka na faře ve středních Čechách. Baar s chutí akcentuje ryzí povahu šumavských sedláků v porovnání se 'zemědělským proletariátem' v nížině.
Kniha podle mě patří k dějově slabším Baarovým dílům (což ale pořád představuje silný nadprůměr oproti jeho vrstevníkům, ale i současným autorům), nicméně je naopak jedinečná svým popisem kněžského prostředí a celé církevní hierarchie. A výraz idyla v podnázvu berte s rezervou; Baar rozhodně nevidí svůj stav pouze růžovými brýlemi a sem tam si do církve také rýpne. Ve výsledku je ale děj jako vždy pozitivní a knihu určitě doporučuji. Nejen že potěší, ale i poučí o životě kněžích na přelomu 19 a 20 století.


Achillesaželva
03.10.2023 5 z 5

Krásné čtení!! Kromě mnohé moudrosti, která prosvítá mezi řádky se člověk na těchto stránkách dotkne lidskosti a laskavosti, která osvěží a potěší. Kromě hlavní dějové linky je dnes poučné i všímat si reálií tehdejší doby - například jaká byla úroveň tehdejšího gymnaziálního vzdělání!! Jaké byly vztahy rodičů a dětí, jaké oběti musel Holoubek přinést, aby naplnil své povolání!! Vůbec to nemyslím jako žehrání, jakže to dříve bylo lépe - vždyť každá doba má svá úskalí - ale myslím to opravdu obecně, že je to dnes zajímavá kulturně-historická sonda do celkem nedávné, ale jakže vzdálené minulosti!!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Holoubek v seznamech

v Přečtených69x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených6x
v Knihotéce73x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x