Hodiny posledního soudu 1 přehled

Hodiny posledního soudu 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450099/bmid_hodiny-posledniho-soudu-1-Fkc-450099.jpg 4 45 45

Hodiny posledního soudu série

1. díl >

NIC VE SKUTEČNOSTI NIKDY NEKONČÍ… V HODINÁCH POSLEDNÍHO SOUDU od Geoffa Johnse a Garyho Franka se svět STRÁŽCŮ střetává s DC Univerzem. Sedm let po událostech popsaných ve STRÁŽCÍCH byl Adrian Veidt odhalen jako vrah milionů lidí. Nyní je na útěku a musí přijít s novým plánem, jak se před tváří světa očistit. První krok? Najít Dr. Manhattana. Spolu s novým Rorschachem a doposud neznámými Mimem a Marionetou sleduje stopy Dr. Manhattana do DC Univerza, jež se nachází na pokraji kolapsu, neboť mezinárodní vztahy sunou „hodiny posledního soudu“ čím dál tím blíže k půlnoci. Je vše dílem Dr. Manhattana? Jako spin off DC Universe: Rebirth přepisují HODINY POSLEDNÍHO SOUDU minulost, současnost a budoucnost DC komiksu. První kniha obsahuje sešity: 1–6.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Doomsday Clock , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hodiny posledního soudu 1. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Ivan Kučera
15.02.2024 4 z 5

Aj tak je sranda, ako výborne dopadli Mooreovi Watchmeni bez Moorea. Jeden by povedal, že to bude lacné fiasko a ono všetky tie sequely, prequely a rip-offy majú skvelé recenzie a zatiaľ všetko z toho, čo sa mi dostalo pod ruky, bolo výborné (intenzívna noirovka Toma Kinga Rorschach). Samozrejme nie je jednoduché tieto „pokračovania“ (alebo bez úvodzoviek?) porovnávať s originálom. To je ozaj monument, jeden z najdôležitejších komikov v histórii. Vyrovnať sa čomusi takému, alebo sa k tomu čo i len priblížiť, predstavuje nadľudský výkon. Geoff Johns, ktorého scenáristická práca mi nie vždy sadne, však napísal vážne dobré Hodiny posledního soudu. Je sám sebou a pritom používa Mooreove trademarky. Zachoval konzistentnosť univerza paradoxne napriek tomu, že je to tentokrát niečo úplne iné. A pritom nie je, ehm. Veď uvidíte. Je to vrstevnaté, prekombinované, anarchistické, pichľavo satirické, mizantropické, mrazivé, doplnené novinovými výstrižkami, výstižné, hovorí to myšlienky, ktoré by sa iní možno hanbili povedať nahlas, je to náročné čítanie plné dialógov a minima akcie... a pritom je to (istým spôsobom) veľká zábava. Samozrejme „zábava“, z ktorej tuhne krv v žilách a plná politiky, vrážd, amputovaných končatín a palaciniek/lievancov (nabudúce by sa prekladateľ mohol rozhodnúť skôr, než komiks pôjde do tlačiarne). Hodiny posledního soudu sú okrem toho vtipné (Batman číta ozaj pomaly) a dokonca dojemný a silný, hopc tak trochu na prvú dobrú (originy viacerých postáv). Komiks je to drsný i krutý, ale tiež povznášajúci a túžiaci milovať ľudstvo napriek tomu, že si zaslúži vymrieť. Oceňujem kresbu anglického tvrďáka Garyho Franka (s Johnsom spolupracoval na Batman: Země jedna). V scenári som sa ani pri druhom čítaní v niektorých veciach neorientoval, ale beriem to ako plus: je to také prepracované, že niektoré tajomstvá tohto príbehu odhalím až v budúcnosti, pri ďalších a ďalších čítaniach. Jedine, že by nebolo.

azzies
29.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Pro fanoušky Watchmenů to asi není stěžejní dílo, pro fanoušky DC univerza ale může být.
Tady se oba světy propojují a v tomto dílu to ještě celkem funguje.
Některé postavy mají velmi zajímavý příběh, trošku rušilo neustálé přeskakování.
A pro ucelenost a rozuzlení je nezbytné přečíst druhý díl.


Norri
06.03.2023 5 z 5

Jsem příjemně překvapený. Po Odznaku jsem nevěřil, že se propojení vesmírů DC a Strážců povede. Jasně, bylo by naivní si myslet, že to může dosáhnout kvalit Moorových Strážců, ale přesto jsem doufal, že to bude aspoň trošku důstojně navazovat. A ono se to povedlo. Má to signatury obou světů a je to i dobře vymyšlené. Stejně jako Strážci to má několik dějových linek, ale přesto je to srozumitelné a pěkně komplexní.

Od Strážců to má vypůjčený i trik s trafikantem a vložený příběhem Černé lodi. Tady se důchodci v domově hádají o dálkové ovládání a přepínají mezi noirovou detektivkou a zprávami informujícími o dění ohledně celosvětové superhrdinské paranoie. Pokračuje to i s novinovými články a různými jinými dokumenty na konci každého sešitu. Chybí tomu ten všudypřítomný strach z atomové války, který byl jednou z hlavních přísad původních Strážců. Ne že by se o to Geoff Johns vůbec nesnažil, ale jeho příběh se zde ubírá jinam a tak je to pochopitelné. Příběh se totiž přesune do DC světa, kde prozměnu vzrůstá ona paranoia vůči superlidem a vůbec všem maskovaným. Taková marvelovská X-Maní klasika. Samotný střet superhrdinů a superpadouchů z obou světů je dokonalý. Celkově musím říct, že jsem Hodinami posledního soudu nadšený.

Potěšilo mě i dodržení devíti-panelového rozložení na každé stránce. To stále funguje skvěle. Kresba samotná je naprosto dokonalá. Možná je to mainstream, ale já tento typ mainstreamu můžu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (40. týden)

27.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hodiny posledního soudu 1 v seznamech

v Přečtených53x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce46x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech2x