Hledání ztraceného času II. – Ve stínu kvetoucích dívek přehled

Hledání ztraceného času II. – Ve stínu kvetoucích dívek
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421491/bmid_hledani-ztraceneho-casu-ii-ve-stinu-mxZ-421491.jpg 5 83 83

Druhá část románového cyklu pokračuje v líčení životních příběhů vypravěče a rodiny Charlese Swanna. Odehrává se ponejvíce v normandských mořských lázních, kde se hrdina seznamuje se skupinou dívek, mezi nimiž nachází svou lásku. Na pozadí lehce nahozeného děje podává autor detailní analýzu jemných rozdílů mezi spisovatelem a jeho dílem, analýzu lidských a rodinných vztahů, analýzu chování měšťáka a šlechtice a v neposlední řadě rozbor rodícího se milostného citu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

À la recherche du temps perdu: À l’ombre des jeunes filles en fleurs , 1919


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hledání ztraceného času II. – Ve stínu kvetoucích dívek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

ondra295
27.01.2024 5 z 5

Ani ve druhé knize této megalomanské série Proust neupouští od svého stylu a velice rozvláčným tempem popisuje veškerá zákoutí mysli protagonisty. Tentokrát se více zaměřujeme na jeho milostná vzplanutí během dospívání, která jsou ale v této kniha výhradně emočního a nikoliv fyzického charakteru. Proust se zaměřuje především na naplňování psychických potřeb, které staví vysoko nad ty fyzické a jeho protagonista tak často zůstává u hlubokých úvah, snů a představ, které zůstanou nenaplněny. Zároveň se mění scenérie, z krásné přírody okolo Combry se přesouváme částečně do Paříže a především do přímořského Balbecu, který svou jedinečnou atmosférou poskytuje dokonalé prostředí pro další vývoj tohoto románu...

Lolila
12.12.2023 5 z 5

Opäť náročné a zdĺhavé čítanie. Tentokrát sa hlavný hrdina ocitne v balbeckých kúpeľoch. Komplikovane dlhými melancholickými myšlienkami autor sa zameriava na túžbu po láske. Hľadá ju medzi dievčatami, ktoré si všíma hlavne pri prechádzkach po pláži. Určite si časom prečítam aj ďalšiu časť, ale na chvíľu si dám pauzu:-)


groundlessness
30.05.2023 5 z 5

Brilantní, zároveň částmi nudné.
Jak je to u Prousta známo, člověku trvá nějakou dobu než se mu podaří do textu začíst a plně se do textu ponořit. Dlouhé a složitě konstruované věty knihu však činní atraktivní a dobývání se významu dodává celé knize na atraktivitě. Úplně úžasné je vyobrazení paměťových procesů, pocitů nostalgie a vytváření dvou patrných rovin vzpomínek, kdy se čtenář ztrácí ve vypravěčově světě a zároveň ve světě vzpomínek svých.
Nakonec musím říct, že jsem si Proustův styl psaní zamiloval a vydání od Rybky nabízí, aspoň tedy podle mých dojmů, poněkud lepší překlad než to od Odeonu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1919 - Goncourtova cena


Kniha Hledání ztraceného času II. – Ve stínu kvetoucích dívek v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených93x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených9x
v Knihotéce74x
v Chystám se číst53x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech4x