Hlava XXII přehled

Hlava XXII https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95803/bmid_hlava-xxii-h8h-95803.jpg 4 2414 2414

Hlava XXII série

1. díl >

Limitovaná edice k 50. výročí 1. vydání legendárního protiválečného románu. Vychází ve čtyřech variantách obálek od význačných českých výtvarníků. HLAVA XXII, první dílo Josepha Hellera (1923–1999), autorův dnes již klasický válečný román, je zároveň jeho dílem nejslavnějším. Fenomenální úspěch, který mu otevřel cestu k velké spisovatelské kariéře, si tato kniha vydobyla groteskně absurdním popisem osudů hlavního hrdiny Yossariana a jeho bombardovací letky, napadající se střídavým úspěchem různá italská města, a především nelítostně kritickým zobrazením vojenské mašinérie, představované cynickými, ale o to ctižádostivějšími a bezohlednějšími představiteli velitelského sboru. Heller vychází ze svých vlastních válečných zkušeností a v této próze, svým duchem vzdáleně příbuzné Haškovým „Osudům dobrého vojáka Švejka“, předznamenal pacifistické postoje, jež pak v Americe především u mladé generace o pár let později naplno probudila vietnamská válka. Michael Rittstein (1949) je malíř, grafik, ilustrátor a vedoucí pedagog ateliéru malby AVU Praha. Jeho celoživotní návraty ke grotesce, sarkastické a ironické pohledy vtipně glosující ten nejobyčejnější všednodenní život, jsou malovány s barokním rozmachem bravurního koloristy, zároveň s lehkostí rozeného kreslíře – vypravěče, pro kterého monumentalita není dána formátem. Získal několik ocenění, včetně za Nejkrásnější knihu a za výtvarnou práci na filmu.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , BB art
Originální název:

Catch-22 , 1961


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hlava XXII. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (359)

jozik_v_tumane
předevčírem

Nebudu se přemáhat. Přečetl jsem 50 stran a nudím se. Autor mě naprosto nepřesvědčil o svém vypravěčském umu, neorientuji se v množství postav, ale hlavně se nerozvíjí žádný uchopitelný děj (a podle anotací tam ani není). Za mě opravdu špatné. Toto se mi stává nápadně často s "kultovními" díly. Četl bych dál, kdybych nevěděl o hromadě mnohem kvalitnějších autorů.

Ondra148
26.04.2024 3 z 5

Kdysi jsem ji zkoušel číst. Zvládl jsem to do půlky a pak mě to přestalo bavit. Je to takové “těžkopádné čtení. Po letech jsem jí poslouchal jako audioknihu a to bylo lepší, knížka se mi najednou líbila o dost víc.


Jirka92333
03.04.2024 2 z 5

Zřejmě to není šálek mého čaje. Měl jsem co dělat abych ji dočetl.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Věděl o literatuře všechno, mimo toho, jak z ní mít radost.


Kniha Hlava XXII v seznamech

v Právě čtených105x
v Přečtených3 658x
ve Čtenářské výzvě342x
v Doporučených329x
v Knihotéce1 357x
v Chystám se číst1 419x
v Chci si koupit184x
v dalších seznamech51x