Hegemonův stín přehled

Hegemonův stín https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422522/bmid_hegemonuv-stin-BU3-422522.jpg 4 135 135

Stínová série série

< 2. díl >

V pokračování románu Enderův stín je po válce. Lidstvo zachránil Ender Wiggin se svým týmem nadaných dětí, válečníků. Nepřátelé byli vyhlazeni, Bitevní škola zrušena. Děti se vracejí domů, ke svým rodinám, rozptýleným po celé Zemi. Až na Endera… Jakmile nebezpečí pominulo, Země se opět stává bitevním polem. Děti z Bitevní školy jsou mnohem víc než jen hrdinové, jako potenciální zbraně se stávají významnými pro své země, které by je rády využily. Postupně, jeden po druhém, jsou však všichni bývalí členové Enderovy družiny uneseni. Zachrání se jen Fazolek, který hledá pomoc u Enderova bratra Petra. Petr Wiggin, Enderův starší bratr, stále z pozadí manipuluje pozemskou politikou. A s Fazolkovou pomocí možná dosáhne svého cíle – ovládnutí světa.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Shadow of the Hegemon , 2001


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hegemonův stín. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

schmell
13.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Válka s termiťany byla úspěšně vybojována a děti z Bitevní školy se vrátili na Zemi.

Na začátku knihy se dozvídáme jak se děti a zapojují se do běžného života. Fazolek u svojí nově objevené rodiny a Petra u své skutečné rodiny. Po letech odloučení ale zjišťuje není nic jako dřív. Téma je to zajímavé, určitě by mohlo být prozkoumáno více do hloubky, že by klidně vydalo na celou knihu. Je tedy škoda, že je mu věnována pouze malá část knihy a rychle se mění v souboj myslí (a zemí/armád) jedněch z nejchytřejších mozků na Zemi.

Fazolek se snaží zachránit život kamarádky a při tom se spojí síly s Enderovým bratrem. Při tom také můžeme sledovat Petrův nástup k moci a zvolení do úřadu Hegemona.

První kniha z Enderova univerza, kde jsme již kompletně bez Endera. Kniha je ale opět napsána velmi poutavě a postavy jsou napsané dostatečně zajímavě, takže myslím, že na kvalitě to nijak neubírá. A je super, že se dozvídáme, co se dělo na Zemi po tom, co ji Ender opustil.

ArkAngel
09.08.2023 3 z 5

Přestože bylo několik prvních kapitol knihy silných a ukazovaly, jak se děti vypořádávají s návratem na Zemi a běžnou socializací, další části se již začaly blížit klasickému a klišovitému young adult příběhu, kdy jeden mladý inteligentní hrdina musí zabránit mladému inteligentnímu padouchovi v ovládnutí světa. Kolem Fazolka se pak shromažďují další známé postavy z Enderovy ságy, ale prostě to už není ono. Přišlo mi to celé více psané pro mainstreamového čtenáře, kdy tomu chyběla jistá odvážnost originálu.


Kamba
16.04.2023 5 z 5

V novém díle se stínová série rozloučila s Enderovou linkou, a zatímco on míří ke hvězdám, Fazolek zůstává na Zemi v nově velmi nestabilní prostředí: vnější nepřítel je pryč a tak se lidstvo může vrátit k válkám mezi sebou.

Hodně mě to bavilo, kniha zaplňuje chybějící místa v příběhu, ukazuje, co se dělo s Enderovými unikátně vyškolenými spolužáky, i vývoj Enderova bratra Wiggina.

Tady už na pořadí čtení nesejde, po dvojici Enderova hra/Enderův stín se obě hlavní postavy vydávají po úplně jiných dráhách a jejich série se nijak neovlivňují.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (30. týden)

21.07.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hegemonův stín v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených207x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených16x
v Knihotéce106x
v Chystám se číst42x
v Chci si koupit18x