Letní rytíř přehled

Letní rytíř
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191789/letni-rytir-191789.jpg 4 147 147

Harry Dresden série

< 4. díl >

Od doby, kdy jeho přítelkyně opustila Chicago, aby se vyrovnala s nově nabytou chutí na krev, je Harry Dresden dočista na dně. Nemá na nájem, vyhýbá se přátelům, dokonce si ani nepamatuje, kdy se naposledy osprchoval. Z jediného profesionálního čaroděje v telefonním seznamu se stala troska. A když už se zdá, že nemůže být hůř, objeví se Zimní královna ze Země víl. Učiní mu nabídku, kterou Harry nemůže odmítnout, pokud se chce vymanit z nadpřirozeného sevření, kterým ho spoutala jeho vílí kmotra, a snad i přetnout řetěz smůly. Stačí, aby našel toho, kdo zabil Letního rytíře, a očistil jméno Zimní královny. Vypadá to jednoduše, ale Harry dobře ví, že není radno míchat se do záležitostí víl. Na vyřešení tohoto případu závisí mnohé...... celý text

Detektivky, krimi Horory Fantasy
Vydáno: ekniha , Triton
Originální název:

Summer knight , 2002


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Letní rytíř. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

SBH
17.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Miluju Harryho Dresdena. Obzvlášť když mocné víle vyškubne z rukou kouzlo a vyplázne na ni jazyk se slovy: „Tůdle.“
Tenhle díl se opravdu povedl a hvězdu dolů musím srazit jenom za jednu komplikaci. Aby se čtenář v postavách a vzájemných vztazích (nota bene historii čarodějova pohnutého života) trochu orientoval, je nezbytné zvládnout předchozí tři ufňukané kousky s příšernou Murphyovou a zbytkem rádoby emancipovaných Emeričanek. Ačkoli je tento kousek o několik řádů výš, není možné začít sérii rovnou jím. Jinak tentokrát se i Karrin chovala kupodivu jako normální myslící bytost, takže palec nahoru. Uvidíme pro příště, ale tento díl je v tomto ohledu šťastnou volbou.
Humor nezklame, smích na veřejnosti zaručen, bolestínské pasáže trochu utlumeny, navíc v závěru dostal Harry radu skutečně nad zlato a doufám, že se jí bude do budoucna držet zuby nehty. Za to také tleskám.
Děj – trochu mě štve, že jsem nepřišla na propletenec s vraždou, ačkoli jsem měla všechny informace stejně jako hlavní hrdina, tudíž další bod pro autora. Brala bych víc vyšetřování a sofistikovaného kouzlení, zato méně válčení, tryskající krve a chroptění umírajících, jenže autorem je muž, tudíž mám smolíka. Způsob, jakým se H. vyvlekl z potupné smrti utopením v bažině, byl naprosto žůžový a následná scéna mi vehnala slzy do očí (smíchu, podotýkám).
Postavy. Tentokrát jsme se zbavili trapných amerických paniček, naopak na scénu naklusaly rozporuplné bytosti počínaje vílími královnami včetně Harryho kmotry přes trolice, vlkodlačice až po zmrtvýchvstalou Elaine. U té jsem čula zradu od prvního momentu, sorry jako, nic jiného nedávalo smysl. Líbilo se mi, jak se vyprofilovala i slavná Bílá rada, rigidní zápecníky s Merlinem v čele bych pověsila za uši do průvanu, Ebenezar se svou svitou si naopak získal mé srdce.
Překlad a korektury nejsou nijak excelentní, na druhou stranu chyby v textu nejsou tak četné a hrůzné, aby kazily dojem, takže cajk.
Celek velmi zábavný, chytrý a slušně napsaný, vřele doporučuji (s výše uvedeným omezením).

Lacie
08.06.2022 5 z 5

Tak jooooo, tohle bylo docela magické. Předchozí tři díly brblám nad úžasnými příběhy, které nanicovatý hrdina vyloženě táhne ke dnu – a tady jako by byly všechny mé stesky vyslyšeny a napraveny.
Letní rytíř přitom začal příšerně, po prvních odstavcích se smradlavým, špinavým, hladovým, nevyspalým, zanedbaným a téměř šíleným Harrym žijícím v odpadcích jsem knihu típla a otevřela jinou, abych se trochu vzpružila. Dokonce jsem po té ukňučené trojce přemýšlela, jestli celou sérii nezabalím, ale v komentářích se píše, že tendence je vzestupná... takže jsem to zkusila ještě jednou a nestíhala zírat.
Zápletka ze světa víl se prolíná s upíry a Radou čarodějů, vrací se Lea, Elain, Billy s partou, Murphyová je konečně zasvěcena do problematiky a snad nám tedy trvale odpadlo podezřívání a zatajování informací – ale příběh nikdy nebyl problém, ten je tou silnou stránkou knih.
Zato Harry – neotočil o 180 stupňů, je to pořád Harry, ale fakt se vylepšil. Při nakládačkách nedostává tragicky na frak, brání se a zasazuje sám slušné rány. Začne se mýt a převlékat, hurá, starat se o sebe i druhé. Stýká se s přáteli, kteří mu kryjí záda a hlavně se vrátil vtip! V minulém dílu jsem vtipnost zcela postrádala, ale tady jsem se několikrát nahlas chechtala, zkuste si v plném autobuse přečíst scénku "schovejte zuby a příbory děti" a uvidíte, jak na vás okolí zareaguje :D


mílag
07.02.2022 2 z 5

Předchozí díly slušný průměr, ale tento díl už nedám. Vzdávám to uprostřed války v Neverneveru

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Letní rytíř v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených237x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených13x
v Knihotéce125x
v Chystám se číst38x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech5x