Gerpla přehled

Gerpla https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13448/bmid_gerpla-13448.jpg 4 26 26

Hrdinská sága. V díle velkého islandského spisovatele, nositele Nobelovy ceny Halldóra Laxnesse má „Gerpla — hrdinská sága" svérázné a významné místo. Od prvních řádků vpadá tato kniha do rušných dějů kolem výprav vikingů a do mocenských zvratů na trůnech severských králů. Na motivy starobylé islandské „Ságy pobratřenců“ vylíčil Laxness příhody dvou přátel — mírného snílka Thormoda a jeho pobratřence Thorgeira, tvrdého, panovačného válečníka. Oba druhové jdou z dobrodružství do dobrodružství — a jedno je divočejší nez druhé: hned v Londýně u dvora slabošského krále Adalrada, hned zase v Římě, v doupatech chudiny i před honosným stolcem negramotného, tupého papeže Jana XIX., pak v hrdém o odbojném Irsku a zase v ledových pustinách Grónska, kam se Thormod vydá pomstít smrt svého pobratřence. S touto pestrou dějovou osnovou spojil autor mohutný, pravdivý i básnivě dotvořený obraz doby, kdy družiny Vikingů táhly podél přímořských břehů Evropy, pálily a drancovaly a kdy nezralé, zmatené křesťanství vtrhlo na Sever. Posláním Laxnessova monumentálního a originálního díla je osvětlit z hledisek dnešního světového názoru žoldáckou sveřepost vlády „silných rukou" a pánovitou bezohlednost vikinských panovníků, jejichž dobyvatelské snahy byly prapůvodním zdrojem germánských choutek po světovládě. V neposlední řadě pak je Laxnessova „Gerpla" přesvědčivým, i dnes politicky aktuálním dokumentem o pokrytectví, bludech a záměrném matení celých národů, na jejichž poddajnosti a důvěřivosti byla budována moc církve. Kniha má všechny znaky velkého spisovatelského umění svého autora i všechen půvab starých severských hrdinských ság.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , NPL - Nakladatelství politické literatury
Originální název:

Gerpla en kämpasaga , 1983


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gerpla. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Nyctophile
26.01.2024 5 z 5

Veľmi chytľavá záležitosť nesúca sa presne v duchu starých islandských ság. Sedíte si v kľude doma, zrazu vám na dvere zabúchajú okoloidúci "hrdinovia" a začnú kričať niečo v štýle: "Počuli sme, že ste vraj veľkí chlapi a bojovníci. My sme však väčší chlapi, tak poďte von, nech vás zabijeme a vydrancujeme celý váš majetok." A tak vám neostáva nič iné, len chytiť ten mizerný kyjak, zhrdzavený biedny oštep či tupú sekeru, vyjsť von a nechať sa zabiť. Pozoruhodná spoločnosť, ktorej ďalšou črtou bola záľuba v legendách a klebetách. Rozhovor, ktorý sa odohral medzi dvoma ľuďmi/štyrmi očami, prerástol o pár mesiacov do legiend, o ktorých sa bavila polka ostrova (to isté platí aj o súboji dvoch jednotlivcov na ceste uprostred ničoho). Fascinujúce. Takisto exkurz do menej známych udalostí európskej histórie začiatku 11.st. bol výživný, takže pánovi Laxnessovi letí do Valhally jedno veľké "takk fyrir"!

bertrand
25.10.2023 4 z 5

Pokud znáte Bengtssonova Zrzavého Orma, tak Gerpla je jeho pravým opakem a zároveň se obě nepopsatelným způsobem doplňují. Nebo možná jen v mé hlavě. Stylisticky jsou si podobné a Gerpla je kupodivu místy stejně vtipná (příběh mnicha na ostrově!).
Ale co je důležité: obě jsou skvělé a rozhodně stojí za přečtení.


tonysojka
18.10.2023

Nemusím dočíst všechno co rozečtu,že.Tohle "třeštění" pobratimů,i když vyprávěno nádherným jazykem mi časem začalo lézt na nervy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Gerpla v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených32x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených5x
v Knihotéce27x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech2x