Falošný hráč přehled

Falošný hráč https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72206/bmid_falosny-hrac-njh-72206.png 4 319 319

Falošným hráčom nazývajú spolupracovníci svojho šéfa Oddelenia dezinformácií britskej výzvednej služby. Po páde komunizmu sa jeho funkcia stane zbytočnou, ocitne sa na zozname prepustených. Jeho zástupca ho obhajuje pred komisiou. Dokazuje jeho mimoriadne schopnosti, pohotovosť, odvahu a charakter. Komisiu nepresvedčí. Falošný hráč odchádza, no čoskoro sa ukáže, že jeho funkcia nie je celkom zbytočná.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Deceiver , 1991


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Falošný hráč. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (37)

borsalino_csfd
25.12.2023 5 z 5

Moc vydařené, nejvíce mě oslovila druhá povídka KGB, kdy byli nakonec podezřelí skoro všichni a rozmotat to, bylo mistrovské. Ale i ostatní povídky byly výborné, včetně závěru. Lituji snad jen toho, že jsem knihu objevil až letos.

JanusRay
14.06.2023

O ději a struktuře knih bylo již vše napsáno tak jen osobní dojem. V 70. a 80. vycházely v brožovaném vydání v edici Magnet podobné novelky, kdy byla tehdejší ČSSR popisována jako rejdiště západních agentů pátrajících po státních tajemstvích, provádějících podvratnou činnost a mnohdy se neštítících ani vraždy. Proti nim bojovali stateční příslušníci SNB. Sešitky byly nejspíš dotované, prodávali se v Trafice a stály 5,- Kčs. Úroveň příběhů byla kolísavá. Forsyth přináší v prvních dvou příbězích pohled na totéž z druhé strany. Bohužel se nevyhnul klišé tohoto žánru, kdy je protivník hrdiny vylíčen jako totální blbec. Ve třetím příběhu hrdina bojuje proti teroristům z IRA. Opět s pohledu královně oddaného Brita, aniž by autor vzal v potaz historii Irsko-anglického konfliktu, kdy Irové byli v minulosti systematicky likvidováni anglickými okupanty a Severní Irsko se stalo stálým neuralgickým bodem kterého se Británie odmítá vzdát. Pro mě nejzáživnější a snad nejlepší je příběh poslední. Autor ukázal na fakt jakou moc mají informace a jak tupá je státní byrokracie. Ukázal a vcelku velmi čerstvé události to potvrdily, že i gauner s dobrou propagandou může svobodně a demokraticky uspět. K naší škodě se tu neobjevil žádný Sam aby celou tu šaškárnu rozkryl.


heavy66
22.01.2023 5 z 5

Píše se rok 1991, sovětský blok se rozpadl, studená válka skončila vítězstvím Západu, a Sam McCready, vedoucí oddělení dezinformací britské tajné služby, je vedením nucen k odchodu do penze. V interním slyšení se probírají jeho nejznámější případy, díky kterým se stal zpravodajskou legendou.
Nemůžu se rozhodnout, který příběh je nejlepší! Ten o nervózním agentovi v NDR, nebo o přeběhlíkovi z KGB? Komplikovaná záležitost s IRA, anebo kauza temných stínů v karibském ráji? Ať si každý udělá vlastní úsudek, každopádně Sam je pašák a v dnešní složité době by se tajné službě hodil!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Falošný hráč v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených527x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených29x
v Knihotéce204x
v Chystám se číst47x
v Chci si koupit4x

Štítky knihy

špionážní zápletka

Autorovy další knížky

Frederick Forsyth
anglická, 1938
1975  93%Den pro Šakala
2004  89%Boží pěst
2005  86%Ikona
2008  89%Vyjednavač
2014  81%Seznam smrti