Falošný hráč přehled

Falošný hráč https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485586/bmid_falosny-hrac-4QA-485586.jpeg 4 319 319

Koniec osemdesiatych rokov priniesol prevratné spoločenské a politické pomery vo východnej Európe. Na novú situáciu sú nútené reagovať aj západné spravodajské služby. Prehodnocujú svoje doterajšie stereotypné postupy a metódy práce, charakteristické pre obdobie studenej vojny, “železnej opony” medzi dvoma svetmi, a pripravujú aj s tým súvisiace personálne výmeny. Do predčasného dôchodku má odísť Sam McCready, čiže Falošný hráč, vysoký dôstojník britskej Tajnej spravodajskej služby, ktorý je nadriadeným tŕňom v oku pre svoje nekonvenčné, až dobrodružné pracovné postupy. Rozhodnutie ešte môže zmeniť odvolacia komisia. Na zasadnutí prerokováva štyri úspešné operácie, ktoré riadil Falošný hráč. V prvom príbehu na území bývalej NDR psychicky zlyhá McCreadyho agent a hrozí strata vzácnych dokumentov o sovietskej vojnovej stratégii. V druhom príbehu sa McCready pričiní o odhalenie dvojitého agenta Orlova, v ďalšom zabráni dodávke zbraní pre teroristické skupiny v USA a napokon vyrieši vraždu guvernéra a volebný podvod v exkluzívnom prostredí karibského ostrova Sunshine. Štyri napínavé špionážno-detektívne príbehy dokumentujú autorovu dôvernú znalosť štruktúr a metód tajných spravodajských služieb a zložitosť vzťahov medzi nimi.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Deceiver , 1991


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Falošný hráč. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (37)

borsalino_csfd
25.12.2023 5 z 5

Moc vydařené, nejvíce mě oslovila druhá povídka KGB, kdy byli nakonec podezřelí skoro všichni a rozmotat to, bylo mistrovské. Ale i ostatní povídky byly výborné, včetně závěru. Lituji snad jen toho, že jsem knihu objevil až letos.

JanusRay
14.06.2023

O ději a struktuře knih bylo již vše napsáno tak jen osobní dojem. V 70. a 80. vycházely v brožovaném vydání v edici Magnet podobné novelky, kdy byla tehdejší ČSSR popisována jako rejdiště západních agentů pátrajících po státních tajemstvích, provádějících podvratnou činnost a mnohdy se neštítících ani vraždy. Proti nim bojovali stateční příslušníci SNB. Sešitky byly nejspíš dotované, prodávali se v Trafice a stály 5,- Kčs. Úroveň příběhů byla kolísavá. Forsyth přináší v prvních dvou příbězích pohled na totéž z druhé strany. Bohužel se nevyhnul klišé tohoto žánru, kdy je protivník hrdiny vylíčen jako totální blbec. Ve třetím příběhu hrdina bojuje proti teroristům z IRA. Opět s pohledu královně oddaného Brita, aniž by autor vzal v potaz historii Irsko-anglického konfliktu, kdy Irové byli v minulosti systematicky likvidováni anglickými okupanty a Severní Irsko se stalo stálým neuralgickým bodem kterého se Británie odmítá vzdát. Pro mě nejzáživnější a snad nejlepší je příběh poslední. Autor ukázal na fakt jakou moc mají informace a jak tupá je státní byrokracie. Ukázal a vcelku velmi čerstvé události to potvrdily, že i gauner s dobrou propagandou může svobodně a demokraticky uspět. K naší škodě se tu neobjevil žádný Sam aby celou tu šaškárnu rozkryl.


heavy66
22.01.2023 5 z 5

Píše se rok 1991, sovětský blok se rozpadl, studená válka skončila vítězstvím Západu, a Sam McCready, vedoucí oddělení dezinformací britské tajné služby, je vedením nucen k odchodu do penze. V interním slyšení se probírají jeho nejznámější případy, díky kterým se stal zpravodajskou legendou.
Nemůžu se rozhodnout, který příběh je nejlepší! Ten o nervózním agentovi v NDR, nebo o přeběhlíkovi z KGB? Komplikovaná záležitost s IRA, anebo kauza temných stínů v karibském ráji? Ať si každý udělá vlastní úsudek, každopádně Sam je pašák a v dnešní složité době by se tajné službě hodil!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Falošný hráč v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených527x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených29x
v Knihotéce204x
v Chystám se číst47x
v Chci si koupit4x

Štítky knihy

špionážní zápletka

Autorovy další knížky

Frederick Forsyth
anglická, 1938
1975  93%Den pro Šakala
2004  89%Boží pěst
2005  86%Ikona
2008  89%Vyjednavač
2014  81%Seznam smrti