Dynastie Windsorů přehled

Dynastie Windsorů https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525835/bmid_dynastie-windsoru-654a988e43826.jpg 4 17 17

Málokterý královský rod ovlivnil evropskou historii 20. století tolik jako ten britský. Významný francouzský historik sleduje dějiny rodu od konce 19. století, resp. od roku 1917, kdy král Jiří V. přijal rodové jméno Windsorů ve snaze odstřihnout se od německých kořenů dynastie. Autor popisuje peripetie rodu, neslavnou historii krále Eduarda VIII. i statečný postoj jeho bratra Jiřího VI. za druhé světové války. Knihu uzavírá životní příběh bývalé britské královny a její rodiny až do začátku dvacátých let 21. století.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: ekniha , Pangea
Originální název:

La Saga des Windsor , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dynastie Windsorů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

cenichajda
16.11.2023 3 z 5

Na knihu jsem se velmi tesila, miluji tento typ literatury. Nicmene jsem byla zklamana.

Presne jak pise Michalka98, o vevodech z Windsoru je skoro tretina knihy (nerikam, ze to nebylo zajimave, naopak. Za me urcite nejzajimavejsi z cele knihy), nicmene vlada kralovny Elizabeth II. byla jen par stranach. O detech kralovny se nedozvite skoro nic, o vnoucatech uz vubec nic. Za me treba uplne chybela svatba Charlese a Camilly, ktera si myslim, ze by take zaslouzila nejake okomentovani.
Velke plus je urcite na konci knihy rodokmen, ktery Vam pomuze se zorientovat.

Bohuzel co je velke minus teto knihy je korektura. Ta neni vlastne zadna.
Na jedne strane se doctete, ze se kralovna vdavala v listopadu o par odstavcu nize uz je to unor, aby na dalsi strane to byl opet listopad. Ze zpevaka Eltona Johna, je Elton Jones a misto roku 1983 mate rok 183. A takhle bychom mohli pokracovat. Carky, tecky ve vetach je naprosto neznamy pojem.

Je to velka skoda. Kniha se cte opravdu velmi dobre, nikde se nezaseknete a pokud Vas tento zanr bavi, verim, ze budete nadseni. I proto zamrzi, ze se korekce knihy tak odbyla.

Michalka98
06.08.2023 3 z 5

Faktograficky je to podařená kniha, nicméně k ní mám několik výhrad. Mám dojem, že kniha by se mohla přejmenovat na Vévoda a vévodkyně z Windsoru a ti ostatní. Autor jim věnoval více než polovinu knihy a toto nerovnoměrné rozdělení nepůsobí dobře. Vláda královny Alžběty II. je značně ošizená a o nejmladších Windsorech se neznalý čtenář nedozví téměř nic. Kniha se dobře četla, ale absence fotografií jí opět značně ubližuje. Celkově hodnotím jako průměr.


ToVy
08.07.2023 3 z 5

Kniha se velmi dobře četla, nebyla nudná, což velmi oceňuji a asi nebyla ani pasáž, kde bych se zasekl a kniha nějak vázla. Co bych však vytkl, že nejdelšímu časovému úseku, tedy vládě Alžběty II., která vládla více jak 70 let byla věnována třetina knihy, kdežto jejím předchůdcům kteří nevládli ani padesát let (nepočítám období královny Viktorie, které je v záblescích události pouze vzpomínáno), jsou věnovány dvě třetiny knihy. Navíc vyobrazením krále Eduarda VIII., který abdikoval a stale se vévodou z Windsoru a jeho následným životem, je kniha velmi tendenční a neříkám, že není objektivní, ale touto tendenčností hodně ubírá této knize na objektivitě.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Pohřbené kosti, Musím tě zradit a další knižní novinky (38. týden)

18.09.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dynastie Windsorů v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených25x
v Knihotéce69x
v Chystám se číst43x
v Chci si koupit20x