Don Juan přehled

Don Juan https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93882/don-juan-93882.jpg 4 67 67

Život a smrt dona Miguela z Manary. Historický román ze Španělska 17. stol, líčí osud mladého šlechtice vznešeného rodu, který byl od narození určen pro církevní život. V době, kdy dospíval, byl předmětem sporu mezi rodiči. Matka, která si přála míz ze syna kněze, svěřila jeho výchovu fanatickému jezuitovi a otec, který si nepřál, aby jediný syn zmizel za zdmi kláštera, mu vybral jako vychovatele moudrého františkána. Mladý šlechtic byl vyslán do Sevilly na studium bohosloví, probudila se v něm pyšná povaha a žil nezřízeným životem. Po smrti milované ženy však zatoužil po nápravě. Vstoupil do řádu milosrdných bratří, prodal své jmění a za výtěžek zřídil nemocnici a chrám pro chudé.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Don Juan. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

stanislava9718
02.10.2023 3 z 5

Autor Josef Toman napsal historický román jinak, než byla realizována divadelní představení. Don Juan byl španělský šlechtic, který neustále hledal svou pravou lásku, která by mu smysl poskytla života. Za svůj život se nacházel mezi dobrem a zlem. Až po smrti své pravé lásky, se vrátil do lůna církve, kde našel pokoru a smysl života. Ach ta církev do mu nadělala v životě peklo.

danazeskolky
21.11.2022 5 z 5

"Co lze? křičí Miguel a vrhá věty jako blesky. - Lze se stát pokojným občánkem v noční čepici, který ctí a zachovává moudré i pitomé zákony této země, který v tichu plodí děti, který se plíží ne životem, ale kolem života jako zpráskaný pes a dbá jen o své trávení a o to, aby jeho spoluobčané viděli jeho okatě vystavovanou zbožnost a nespatřili pod maskou jeho ubožácké hříšky? To lze! Lze se utopit v prostřednosti a v prašivé všednosti. Co nám zbývá, nám pyšným nebo zakrslým dědicům dávné slávy? Mohu jet dnes dobývat Svaté země a..."
"Ještě nevím sám. Jen jedno vím, že v tom musí být závratný pohyb. Jít, utíkat, letět bez ustání, bez oddechu přes hory a doly, jen nezůstat stát, protože zastavit se, to je smrt."
Je to už hodně dávno, co jsem knihu četla, tenkrát mě úplně oslnila. Vypsala jsem si z ní mnoho citací. Asi to bylo tím, že jsem se také hledala. Asi by bylo zajímavé přečíst ji v dnešní době a s odstupem času. Třeba na to jednou dojde...


Hanka_Bohmova
04.05.2021 4 z 5

Charakteristickým obrazem téhle úchvatně napsané knihy by mohly být ony dvě oblačné postavy sestupující z hory, černá a bílá. Protože v Tomanově románu je černé a bílé opravdu hodně, přímo pohádkově hodně. Tahle pohádkovost je jedním z důvodů, proč se mě příběh nedotkl, proč jsem po celou dobu nevystoupila z pozice diváka.
Největší bariérou pro mě ale byla psychologická vzdálenost mezi mým a Miguelovým vnitřním prožíváním. Na druhou stranu si dovedu představit, že pro lidi podobně osobnostně uspořádané může být četba velkým zážitkem. A nakonec pro mě bylo těžké číst knihu jako žena, vyrovnat se s autorovou distribucí pozornosti, která snad je nutná k realizaci jeho cíle, ale mně jako čtenářce procházející jeho světem připadá prostě zvrácená.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Don Juan v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených94x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených12x
v Knihotéce146x
v Chystám se číst22x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

17. století Španělsko Don Juan

Autorovy další knížky

Josef Toman
česká, 1899 - 1977
2004  91%Po nás potopa
1984  84%Don Juan
1977  88%Sokrates
1980  81%Jak zdokonalovat sám sebe
1970  92%Slovanské nebe