Dobré umírání přehled

Dobré umírání https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403360/mid_dobre-umirani-31U-403360.png 5 13 13

Úvahy zabývající se etikou umírání a zážitky lidí, vztahující se k nevyhnutelné poslední fázi života každého člověka. Kniha dr. Byocka, prezidenta Sdružení amerických hospiců a paliativní (bolest tišící) péče se věnuje otázce umírání a smrti. Vychází přitom z bohatých životních zkušeností počínaje péčí o vlastního otce až po příběhy pacientů z hospicu. Je proti euthanasii s tím, že se snaží upozornit na prostředky proti fyzické bolesti a emocionální beznaději. Vysvětluje úlohu lékařů, sester, psychologů a sociálních pracovníků v tomto procesu, včetně poměrů v rodinách těžce nemocných.... celý text

Literatura světová Filozofie
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Dying well , 2003


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobré umírání. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Pablo70
včera 5 z 5

Na konci své knihy, kde popsal tento odborník na paliativní péči několik případů ze své praxe, konstatuje, že nezáleží ani tak na tom, co dělá, ale jak s takovým pacientem opravdu JE. Jak se dokáže dostat k podstatě jeho odcházení. A takových lidí je proklatě málo. Doktorů zajisté ano, ale těch, co chápou tuto pravdu, ne. A pak také konstatuje: Poselství přestárlým a nevyléčitelně nemocným zní: Omezte svou spotřebu zdrojů a uhněte z cesty, aby zde bylo místo pro ty, kteří jsou mladší, aktivnější a pořád ještě schopní přispívat společnosti.
Ale ti, co takoví dnes jsou, ještě netuší, co na ně v závěru života čeká. Jednou také zestárnou a budou na okraji společnosti.
Byock říká: Smrt je kosmický zvon. Ale samotné umírání nemusí být tak vzletné. Zde popsané příběhy, jsou zajisté jen zlomkem jeho praxe.
Je třeba si vážit každého života, neboť s jeho koncem mizí kus našeho světa.

Emik87
19.02.2024 5 z 5

Dala bych tuto knížku jako povinnou literaturu. Skvěle popsané jedny z nejtěžších životních situací. Čte se dobře a autor, zkušený lékař, tyto situace dokáže velmi dobře popsat.


montaana219
11.01.2018 5 z 5

Každý by si něco takového měl přečíst. Nejvíce se mi líbil příběh Maureen Rileyové a Jakea Edwardse.


"Andi popisovala Jakeův rostoucí klid: "Jednou odpoledne se zčistajasna ke mně otočil a řekl: "Ty jsi tak krásná." Ale ve skutečnosti nemluvil o mně. Měl ten zasněný, do dálky upřený pohled. Vím, že mluvil o své duši."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dobré umírání v seznamech

v Přečtených20x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených3x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

smrt umírání

Autorovy další knížky

Ira Byock
americká, 1951
2005  95%Dobré umírání
2015  74%Čtyři klíče k životu