Dny strachu přehled

Dny strachu
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193953/dny-strachu-193953.jpg 4 8 8

Tisova vláda Slovenské republiky předala 60 tisíc svých židovských občanů k likvidaci do vyhlazovacích táborů. Na Slovensku přesto zůstalo přibližně 20 tisíc Židů, kteří v nerovnoprávném postavení a s viditelným cejchem ponížení očekávali, co se s nimi stane. Budou i oni posláni v dobytčích vagónech do děsuplného neznáma? Mnozí se ocitli nejen v pozici štvané zvěře, ale vstupem do úkrytu se rovněž dostali do přímé závislosti na těch, kteří jim dočasný nový „domov“ poskytli. Děj knihy, která se svou strukturou nachází na pomezí historické beletrie a literatury faktu, představuje doposud poněkud opomíjenou stránku holocaustu. Je nevšedním historickým zamyšlením o časech 2. světové války na území bývalého Československa a zároveň představením příběhů vzpomínajících pamětníků, kteří se o prožitých skutečnostech rozhodli veřejně hovořit až v době relativně nedávné.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dny strachu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Rak1976
10.02.2014

Ohledně uvádění "pouhých" iniciál jmen jsem již reagoval několikrát. Rád bych uváděl jména plná, ale zneužití pamětníků a jejich rodin je bohužel realitou i dnes. Text vznikal jako jistá příprava k další monotematické práci. S podivem je, že téma je dosud prakticky opomíjené. Na poměry "magnetky" kniha nijak útlá není. Edice má svůj "rozměr", který prostě překročit nemůže. Díky. M.H.

cori
21.12.2013 4 z 5

Knížka je velmi útlá a obsahuje pouze 4 kapitoly (Na Slovensku po slovensky, Čas transportů, Snahy o záchranu, Okupace země a židovská otázka). Autor popisuje slovenské řešení židovské otázky zhruba od Mnichovské dohody do osvobození. V anotaci slibované osudy přeživších tvoří pouze dokreslení popisu událostí - jedná se pouze o úryvky vzpomínek přeživších,kteří jsou uváděni pouze iniciálami svých jmen. Fakta jsou též prokládána rekonstrukcemi pravděpodobných rozhovorů tehdejších slovenských politiků. Škoda, že autor nedoplnil, jak byli potrestáni hlavní aktéři likvidace slovenských Židů, za které dokonce Slovensko Němcům platilo za osobu 500 marek, což bylo prý zhruba 5 000 slovenských korun.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dny strachu v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených9x
v Doporučených1x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit1x