Den pro Šakala přehled

Den pro Šakala https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21594/den-pro-sakala-21594.jpg 5 1089 1089

Píše se rok 1963. V Paříži vrcholí velkolepá oslava Dne osvobození. Všechny zraky se obracejí k limuzíně, v níž přijíždí prezident Charles de Gaulle. Kromě několika policistů nikdo ze statisícového davu netuší, že přes ozbrojené speciální hlídky pronikl nenápadný muž, který se skrývá za jedním z přísně střežených oken a čeká na vhodný okamžik, aby prezidenta zastřelil. Podaří se policistům profesionálního zabijáka, najatého plukovníkem Rodinem, šéfem teroristické organizace OAS, objevit včas? Kdo má skutečný zájem na prezidentově smrti? Strhující, promyšlený a brilantně napsaný příběh, který byl rovněž úspěšně zfilmován, patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co Frederick Forsyth napsal – Den pro Šakala se ve svém žánru stal klasikou a vstoupil do dějin literatury jako určující a současně nepřekonatelný mezník ve vývoji politického thrilleru. Vydání sedmé, v EMG páté.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Day of the Jackal , 1971


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Den pro Šakala. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (176)

Zemlja
14.04.2024 4 z 5

Napínavý politický thriller asi, moc takové knihy nečtu, protože se ztrácím v zápletkách. Tohle mě bavilo.

april4
21.02.2024 3 z 5

Příběh je velice zajímavý a v podstatě bezchybný, ale neseděl mi styl psaní. První část knihy je víceméně literatura faktu zmiňující určitou část nedávné historie Francie, navíc autor na můj vkus až moc zevrubně popisuje prostředí apod. ... jak vypadala ulice, kterou zrovna někdo projížděl, kam se z ulice dalo zabočit, jak to vypadalo tam, jaké tam byly domy .... preferuji čtivo s rychlejším spádem. Ten se začal rozjíždět cca od druhé třetiny knihy, takže celkový dojem je nakonec fajn.


MartinvonHau
03.01.2024 4 z 5

Úplně nevím, co si o Forsythovi myslet. Přečteny mám Žoldáky a jsem z nich zmaten. Místo románu autor předložil prostě časový itinerář převratu. V této knize je to podobné, přesto je tam více beletrie a to je fajn. Příběh přípravy atentátu se dobře četl. Celý život jsem si myslel, že je to o známém teroristovi Šakalovi (Ilich Ramírez Sánchez) a byl jsem překvapen, že děj je o něčem úplně jiném. Z dnešního pohledu je to mile zastaralé a člověk si na tom uvědomí, jak se za šedesát let extrémně svět změnil.
A samozřejmě úplný závěr je neskutečný.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (49. týden)

01.12.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1972 - Edgar Allan Poe Awards (Best Novel)


Kniha Den pro Šakala v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených1 604x
ve Čtenářské výzvě118x
v Doporučených140x
v Knihotéce588x
v Chystám se číst344x
v Chci si koupit48x
v dalších seznamech18x