Dějiny násilí přehled

Dějiny násilí https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421657/bmid_dejiny-nasili-mUg-421657.jpg 4 192 192

Odvážná a šokující zpověď se vrací k událostem z prosince roku 2012. Édouarda Louise znásilnil a málem zavraždil muž, kterého poznal cestou z vánoční večeře a následně pozval k sobě domů. Aby se vyrovnal s posttraumatickou stresovou poruchou a našel znovu sám sebe, vydal se do rodné vesnice k rodině a minulosti, kterou chtěl navždy nechat za sebou. Autobiografický román lze číst jako detektivní příběh naruby, vysloužil si srovnání se slavným dílem Chladnokrevně Trumana Capoteho, s tím rozdílem, že zde je klíčový pohled oběti. Louis se pohybuje mezi minulostí a současností, kombinuje věcnost policejní zprávy s upřímností deníku. Znovu se mu podařilo nahlédnout běžný rasismus a homofobii francouzské společnosti, zároveň si ponechal prostor k úvahám o agresivitě a o tom, jak dalece se může lišit vylíčení jedné skutečné události. Potvrdil, že je výjimečným spisovatelem své generace.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Histoire de la violence , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dějiny násilí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (43)

Balrog
01.12.2023 2 z 5

Nemyslím si, že je umělecké psát přímou řeč bež uvozovek. V knize se opravdu špatně orientuje. Víc energie mě stálo pochopit, kdo mluví, než vstřebat událost, kterou autor popisoval.

TomTomis
16.08.2023 3 z 5

Moje druhá ,,louisovka" a musím říct, že asi autor nebude mým oblíbencem. Autor se snaží zvláštní formou vypsat svoje klíčové události ne zrovna lehkého života. Sestra autora líčí manželovi vše, co jí bylo řečeno a autor poslouchá- to je to, co nám běží před očima. Občas do toho vstoupí jeho osobní vsuvky a tím se dobereme až ke konci. Napadalo mě, kde je ta hranice mezi pravdou a lží. Protože mám doma ještě další jeho tři knihy, asi je taky přečtu, ale bojím se, že se vše ponese v jednom duchu. A proč ten název??? Ten jsem příliš nepochopil.


Rainbowdreamer
03.07.2023 5 z 5

Opět skvělý čtenářský zážitek. Na knihu jsem se těšil po silných chvílích s první knihou autora Skoncovat s Eddym B. Je to silná a těžká kniha, syrová neučesaná výpověď mladého kluka, který se stal obětí děsivého násilí. Asi jsem nečetl nic podobného, kde oběť znásilnění a pokusu vraždy odkrývá své nejniternější myšlenky spojené s těmito útoky. Kniha je sledem myšlenek a úvah zabývajících se nejrůznějšími aspekty prožitého traumatu, a ukazuje, že skutečnost jako obvykle není černobílá. Skvělý příběh ukazující, jak se oběť vyrovnává s tím, co se jí stalo. Vůbec s nedokážu představit, jaké to musí být. Nejde zde v první řadě vůbec o homosexualitu, ale o obecnou výpověď o obětech podobných činů. Kniha asi neosloví každého, komu jde především o příběh, může být zklamán. Forma také asi nebude pro každého, text je částečně pojat v hovorové řeči (velká poklona překladatelce), ve vyprávění je plno odboček, vysvětlivek v závorce, a niterných úvah hlavního hrdiny. Ale aspoň pro mě prakticky každý odstavec textu obsahující popis pocitů, utrpěných traumat a souvisejících úvah byl pro mě podnětem a východiskem přemýšlení nad danými věcmi.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dějiny násilí v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených236x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených7x
v Knihotéce121x
v Chystám se číst132x
v Chci si koupit35x
v dalších seznamech2x