Dcerka: O poznání cesty pravé k spasení přehled

Dcerka: O poznání cesty pravé k spasení https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409464/bmid_dcerka-o-poznani-cesty-prave-k-spas-Vgi-409464.png 3 56 56

Krátký spisek určený Husovým posluchačkám a následovnicím je laskavým napomenutím a připomenutím křesťanských ctností. Text upravil František Žilka.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dcerka: O poznání cesty pravé k spasení. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

hrdlickova_61
17.03.2023 5 z 5

Jsem moc ráda, že jsem si našla čas a přečetla si během let leccos nejen o J. Husovi, ale i od něj. Dcerku a dopisy mám z toho všeho nejradši. Myslím, že žádná doprovodná literatura tohle nemůže nahradit. I kdyby se Jan Hus při psaní přetvařoval (na tohle to ale rozhodně nevypadá!), už sama krása jazyka mi byla velkým potěšením. A rady pro mě, dcerku, také, protože tak jsem se u toho cítila, jako milovaná dcerka poslouchající někoho moudrého a zkušeného:

"... Člověk má se varovati svědomí příliš širokého i svědomí příliš úzkého. Neb svědomí široké často má zlé za dobré, hřích za nehřích... A slove široké mínění, že jakož velký pytel slove široký, že velké věci v se béře, neb dům široký neb vrata široká, jimiž bez zavazení velký kůň, velbloud neb vůz projede, též to svědomí béře v sebe veliké hříchy. Také se má člověk varovati svědomí příliš úzkého, neb to vede člověka k zoufalství, neb dí člověku, že jest příliš zlý, že se hříchů právě nekaje neb nezpovídal, že nic dobře nečiní, a tak že dobré položí člověku za zlé.... Běda těm, jež říkají zlému dobré a dobrému zlé...

A tak zřiď své žádosti, myšlení a skutky, abys nic ohavného se nedopustila. Postav se sama před sebou, jakobys jiného postavila, a vidíš-li co nehodného, žel sebe, jakobys jiného želela a ještě více... To slyš, dcerko, a važ důstojenství duše své, a chovej ji čistě... To slyš, dcerko, a viz, a přichyl ucho své: slyš uchem, viz rozumem, přichyl pilností, abys rozuměla, pamatovala a naplnila. Neb co by bylo platno toto, co jest psáno, bude-li od tebe čteno, rozuměno, a nebylo-li by naplněno?"

sabina5156
07.01.2023 3 z 5

Na recitaci trochu jazykolam. Velmi aktuální, až téměř familiární na tehdejší dobu. Spíše nežli k víře samotné obrací se k morální autoritě nad námi, což může pro jedince znamenat cokoli. Jan Hus měl samozřejmě na mysli boha, nicméně je také důležité mít na paměti jiný jeho výrok: ,,Církev není prostřednictvím k bohu" A Bůh dle jeho soudu je stále pouze tím, koho si věřící jedinec jako boha představuje. Traktát každopádně není správným označením tohoto díla.


vendy246
09.04.2021 4 z 5

Husovo desatero z roku 1412. Útlé, hluboce duchovní, 600 let staré poselství.
Slyš, dcerko, a viz, a přichyl ucho své, abys
- poznala sebe, vědouc ke komu jsi podobná stvořena
- poznala své svědomí
- poznala nynějšího života bídu
- poznala zdejšího příbytku pokušení
- poznala tři nepřátele - tělo, svět a ďábla
- se kála
- důstojenství duše vážila
- k budoucímu soudu pilně hleděla
- život věčný vážila
- Pána Boha nade všechny věci nejvíce milovala
Nelehké, ač v r.1946 Františkem Žilkou upravené, čtení pro zamyšlení a povznesení ducha.

všechny komentáře

Související novinky (1)

43 nových eknih zdarma ke stažení

18.05.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dcerka: O poznání cesty pravé k spasení v seznamech

v Přečtených89x
ve Čtenářské výzvě5x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x