Dále než Einstein: Hledání teorie vesmíru přehled

Dále než Einstein: Hledání teorie vesmíru https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35089/bmid_dale-nez-einstein-hledani-teorie-ve-inY-35089.jpg 4 30 30

Hledání teorie vesmíru. Příběh fyziky je komplikovaný a dobrodružný. Po staletí se fyzikové noří stále hloub do tajemství přírody, vyvíjejí nové přístroje, které pomáhají některá tajemství rozluštit a jindy zas vedou k objevení nových záhad. Ve dvacátém století se tento příběh nesmírně zrychlil. Vědci pronikli do hlubin vesmíru i k subatomárním stavebním prvkům hmoty. Definovali, jaké síly vládnou mikrokosmu i makrokosmu, a ukázali, jak se jedna odvozuje z druhé. Pak ale narazili na záhadu, která až dosud všem pokusům o objasnění vzdoruje: jak sjednotit gravitační sílu s jadernými interakcemi a elektromagnetismem? Fyzikové už dlouho rozpracovávají tzv. teorii strun, která by snad mohla být cestou k definitivnímu sjednocení. Vznik, vývoj, půvab i úskalí této teorie srozumitelně vysvětluje Michio Kaku, známý fyzik a popularizátor vědy, ve spolupráci s novinářkou Jennifer Thompsonovou.... celý text

Literatura naučná Vesmír Přírodní vědy
Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

Beyond Einstein , 1995


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dále než Einstein: Hledání teorie vesmíru. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

jaroiva
05.11.2023 4 z 5

Opět zajímavé čtení.
Sice čtu pořád dokola o superstrunách a nezanechává to na mě žádné stopy, ale zatím mě to pořád baví. Takže i tato knížka mě zaujala.

zedir
06.08.2023 3 z 5

Kakuovy knihy jsou pro mě ohromným zdrojem poučení a mám prostě rád jeho styl, i když se občas opakuje, ať už s onou historkou o tom, jak prosil svou matku o dovolení postavit si v garáži vlastní betatron, nebo obecně uvádí fakta, která jsou již obsažena v jeho jiných knihách (ale je mi jasné, že mnohdy je to nezbytné, a nemyslím to opakování jako výčitku). Co mi však v této knize vadilo - možná, že to bylo dáno spoluautorstvím, kdy nevím, jakou roli měl Kaku a jakou Thompsonová - bylo to, že zde naopak nebyla vůbec vysvětlena řada věcí a pojmů, které se pro další kapitoly ukazovaly jako velmi důležité, zatímco v ostatních knihách Kakua se vysvětlení objevuje buď v textu, pod čarou nebo ve vysvětlivkách na konci knihy. Zde jsem se v několika kapitolách opravdu ztrácel, protože jsem doufal, že konečně více pochopím strunovou teorii, S-matice, teorii grup, supersymetrii apod., ale leccos z toho nebylo blíže určeno nebo bylo vysvětleno tak, že se tam objevila celá řada dalších neznámých jevů, které po nás kniha metá všemi směry a já v tom chaosu nedokázal najít žádný systém (asi jako atomoví fyzikové, kteří sestavovali standardní model). Přiznávám se, že na fyziku nemám hlavu, i když se laicky o vesmír a astrofyziku zajímám, ale přece jen ze všech ostatních Kakuových knih jsem si odnesl mnohem více, i když se také jednalo o náročná témata, jako např. hyperprostor, stočené dimenze, podivnosti kvantového světa apod.). Zde tak bohužel dávám jen tři hvězdy.


vitek.sk
07.01.2015 4 z 5

Zajímavá exkurze Michia Kaku do snah o sjednocení základních přírodních interakcí do jednotné teorie. S touto snahou přišel už Einstein, tato kniha ovšem ukazuje snahy po Einsteinově smrti s modernějšími poznatky. V čele jasně stojí hypotéza strun, která je velmi krásná a nadějná, bohužel však současně zatím nepříliš dobře prokázaná. Knihu hodnotím jako podnětnou a srozumitelnou a mohu ji doporučit všem zájemcům o problematiku moderní fyziky. Do nejvyššího hodnocení ovšem něco chybí, Takže za 80%.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dále než Einstein: Hledání teorie vesmíru v seznamech

v Přečtených37x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených3x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst42x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech2x