Daemon přehled

Daemon
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26947/mid_daemon-wQb-26947.jpg 4 81 81

Technothriller, který si vysloužil uznání technických odborníků i běžných čtenářů. Příběh začíná předčasným úmrtím Matthewa Sobola, designéra počítačových her, který po sobě zanechal program, jenž sleduje nekrology na internetu. Ten po Sobolově smrti uvede do pohybu sérii dalších programů, které přesunují peníze, najímají pomocníky a dokonce i zabíjejí. Detektiv Peter Sebec má za úkol zastavit vraha ze záhrobí v nebývale složitém a propojeném světě. Sebeck musí Sobolovi zabránit v dosažení jeho cíle, nejdříve však musí zjistit, co jím vlastně je. Daemon je technicky přesný román ve svižném tempu, při jehož četbě běhá mráz po zádech. Ukazuje, jak složité je rozhraní mezi lidmi a počítači a jaká potenciální rizika nás možná jednoho dne čekají.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Daemon. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Ládja
03.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Dlouho jsem kolem knihy chodil a nechtěl jsem se do ni pustit. Taková škoda, že jsem ji nečetl dřív...překvapení, milé překvapení. Akčni, zábavné a promyšlené. Takové hodně drsnější Ready player one, které se ničeho nebojí. Po dlouhé době kniha, která mohla mít klidně tisíc stránek a stejně by se vše nevysvětlilo. Takhle? Fantazie jede naplno a jen si mohu domýšlet jak to vše dopadlo.
4,5* za rychlý konec pul * dolů a klidně bych si dovedl představit pokračování, nebo film.
Skutečně velké překvapeni poslední doby

Boby17
16.11.2022 5 z 5

Zajímavé čtení z možná ne až tak vzdálené budoucnosti. Z krádeží identit a manipulativních schopností umělé inteligence až mrazí. Snad se takové situace nedožiju, byť masáž mozků hromadnými sdělovacími prostředky zažíváme už nyní. Dávám všechny hvědy, ale současně konstatuji, že obálka knihy je více než příšerná a téměř mě od čtení odradila. Činí dojem raných amatérských devadesátek. Raději jsem si do čtečky přidal pěkný obal z německého vydání.


LuccBizon
30.09.2021 5 z 5

Vynikající kniha, která má údernost cyberpunk technothrilleru, kterým je formálně, a hloubku sociologické až politologické sondy, kterou je obsahově. Nechci moc spoilovat, ale přece jen si dávejte pozor.

2006 vydaná, čili psaná 2005 a dříve. Suarez předvedl dobrou předvídavost vývoje IT a dalších technologií, i když se vzhledem k jeho povolání není co divit. Přivedl na stránky literatury opravdu uvěřitelnou verzi umělé inteligence designované jako hra. Krutibrko, vždyť ona to hra je! A nejedná se v ní o nic méně než o nové uspořádání světa pomocí revoluce.
Daemonovi nemám co vytknout. Snad jen obtížnou uvěřitelnost některých prvků (přece jen přílišná složitost určitých procesů, které Daemon používá), celkem zbytečnou romantickou linku, přespříliš akční poslední čtvrtinu a podivně nedotažený až otevřený závěr, ale celkově jde o neskutečně nadupanou knihu, která trestuhodně skončila na pultech Levných knih. Jde o autorovu prvotinu a po tomto prodejním propadáku se od něj dalších knih v češtině asi jen tak nedočkáme. A to vydal už další 4. Škoda. Čtěte a pochopíte.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Zfilmováno

Daemon (2002)


Kniha Daemon v seznamech

v Přečtených99x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených15x
v Knihotéce82x
v Chystám se číst59x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

tajné služby umělá inteligence počítačové hry sci-fi

Autorovy další knížky

Daniel Suarez
americká, 1964
2009  89%Daemon
2020  75%Gravitace