Couchsurfing v Číně: Cesta přes obýváky nové supervelmoci přehled

Couchsurfing v Číně: Cesta přes obýváky nové supervelmoci https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425841/bmid_couchsurfing-v-cine-cesta-pres-obyv-pKF-425841.jpg 4 51 51

Stephan Orth cestuje s velkou oblibou po zemích, které mají špatnou pověst, a píše o nich bestsellery. V této knize po tři měsíce objevuje Čínu a zjišťuje, jak funguje nová světová velmoc. Navštíví zde metropole, které experimentují s totální kontrolou. Na své cestě od gauče ke gauči si vyzkouší roli soutěžícího při pletení košů, tančícího učitele angličtiny nebo vyzkouší štěstí v kasinu - a zjišťuje, jakými sny a jakými strachy zde lidé žijí.... celý text

Literatura světová Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Kazda
Originální název:

Couchsurfing in China – Durch die Wohnzimmer der neuen Supermacht


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Couchsurfing v Číně: Cesta přes obýváky nové supervelmoci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Atlantis
15.11.2023 4 z 5

Pokud má tohle být nejslabší autorova kniha, tak si určitě seženu i ty další. Já jsem se bail. Orth svoji cestu popisuje svědomitě a jednotlivé části Číny před sebou takřka vidíte. Bylo zajímavé sledovat jednotlivé postavičky a jejich pohled na život v komunismu. Hvězdu dolů za popis jeho avantýr a zbytečné soustředění se na nekonečné sledování vládou. Možná je to v Číně všudypřítomné, ale za mě se to dost opakovalo.

Atisa
10.10.2023 4 z 5

Tuto knihu jsem si vybrala kvůli čtenářské výzvě. Myslela jsem, že to bude zajímavé čtení, které bude dobře ubíhat. Ve skutečnosti mě to moc nebavilo a do čtení jsem se musela nutit. Pár zajímavých informací jsem se o Číně dozvěděla, ve světle covidu tyto informace dostávají nový rozměr a leccos objasňují. Každopádně pokud se do Číny chystáte, nebo jste tam už byli, myslím, že by se vám kniha mohla líbit.


Jelitovna
26.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Četla jsem díky Výzvě a moc mě to nebavilo, je to asi pro mladší nebo divočejší jedince. S kým se vyspal mě neohromilo. Že jedl psa, také ne. Přesto pár drobností bylo zajímavých.

"Čína se chce vyšvihnout úplně nahoru, do roku 2049 hodlá zaujmout vedoucí roli v oblasti vojenství, technologií i hospodářství. Z čínského pohledu je západní nadvláda jen takové 250leté mezidobí v dějinách. Před rokem 1800 byli koneckonců po dlouhá staletí světovou velmocí sami."

"V Pekingu nejsou takové případy nijak neobvyklé. Desítky tisíc obyvatel byly v posledních letech vyhnány ze svých domovů, často pod záminkou, že se jedná o nevhodné budovy, které se musí strhnout z bezpečnostních důvodů. Postiženi byli většinou ti nejchudší - přistěhovalci a námezdní dělníci, kteří mívají práci na staveništích a v restauracích po městě. Peking chce dohromady zlikvidovat 40 milionů čtverečních metrů "ilegálních" budov a počet obyvatel ve vnitřním městě zredukovat o dva miliony."

Homosexuální pár
"Dítě stojí 1,5 milionů jüanů, a my chceme dvě, od každého otce jedno, kluka a holku. Chceme taj-jün, ne adopci - jak se to řekne? Ajo, jasně, hledáme ve Spojených státech náhradní matku."... "V Číně to žel nejde. Ale jsou agentury, které nabízejí kompletní balíčky. Včetně letenek a všech dokumentů."
... "Obchodávní s dětmi." Říká to tak lapidárně, jako by to byla jen jedna z mnoha normálních variant nalézání domova. Docela zvláštní souvislosti, když jeho adoptivní rodiče museli kdysi zaplatit peníze za něj a dnes si i on hodlá za obrovské peníze pořídit dítě. "Tehdy si mě koupili od nějakého únosce dětí. Protože sami žádné dítě mít nemohli. V mé vesnici to bylo úplně normální." Dnes už za takovéto obchodování hrozí obrovské tresty. I tak se každoročně stovky obchodníků s lidmi ocitají ve vězení."

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (48. týden)

24.11.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Couchsurfing v Číně: Cesta přes obýváky nové supervelmoci v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených62x
ve Čtenářské výzvě34x
v Doporučených4x
v Knihotéce38x
v Chystám se číst46x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech1x