Couchsurfing v Číně: Cesta přes obýváky nové supervelmoci

Couchsurfing v Číně: Cesta přes obýváky nové supervelmoci https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425841/bmid_couchsurfing-v-cine-cesta-pres-obyv-pKF-425841.jpg 4 50 16

Stephan Orth cestuje s velkou oblibou po zemích, které mají špatnou pověst, a píše o nich bestsellery. V této knize po tři měsíce objevuje Čínu a zjišťuje, jak funguje nová světová velmoc. Navštíví zde metropole, které experimentují s totální kontrolou. Na své cestě od gauče ke gauči si vyzkouší roli soutěžícího při pletení košů, tančícího učitele angličtiny nebo vyzkouší štěstí v kasinu - a zjišťuje, jakými sny a jakými strachy zde lidé žijí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Kazda
Originální název:

Couchsurfing in China – Durch die Wohnzimmer der neuen Supermacht


více info...

Přidat komentář

Atlantis
15.11.2023 4 z 5

Pokud má tohle být nejslabší autorova kniha, tak si určitě seženu i ty další. Já jsem se bail. Orth svoji cestu popisuje svědomitě a jednotlivé části Číny před sebou takřka vidíte. Bylo zajímavé sledovat jednotlivé postavičky a jejich pohled na život v komunismu. Hvězdu dolů za popis jeho avantýr a zbytečné soustředění se na nekonečné sledování vládou. Možná je to v Číně všudypřítomné, ale za mě se to dost opakovalo.

Atisa
10.10.2023 4 z 5

Tuto knihu jsem si vybrala kvůli čtenářské výzvě. Myslela jsem, že to bude zajímavé čtení, které bude dobře ubíhat. Ve skutečnosti mě to moc nebavilo a do čtení jsem se musela nutit. Pár zajímavých informací jsem se o Číně dozvěděla, ve světle covidu tyto informace dostávají nový rozměr a leccos objasňují. Každopádně pokud se do Číny chystáte, nebo jste tam už byli, myslím, že by se vám kniha mohla líbit.


Jelitovna
26.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Četla jsem díky Výzvě a moc mě to nebavilo, je to asi pro mladší nebo divočejší jedince. S kým se vyspal mě neohromilo. Že jedl psa, také ne. Přesto pár drobností bylo zajímavých.

"Čína se chce vyšvihnout úplně nahoru, do roku 2049 hodlá zaujmout vedoucí roli v oblasti vojenství, technologií i hospodářství. Z čínského pohledu je západní nadvláda jen takové 250leté mezidobí v dějinách. Před rokem 1800 byli koneckonců po dlouhá staletí světovou velmocí sami."

"V Pekingu nejsou takové případy nijak neobvyklé. Desítky tisíc obyvatel byly v posledních letech vyhnány ze svých domovů, často pod záminkou, že se jedná o nevhodné budovy, které se musí strhnout z bezpečnostních důvodů. Postiženi byli většinou ti nejchudší - přistěhovalci a námezdní dělníci, kteří mívají práci na staveništích a v restauracích po městě. Peking chce dohromady zlikvidovat 40 milionů čtverečních metrů "ilegálních" budov a počet obyvatel ve vnitřním městě zredukovat o dva miliony."

Homosexuální pár
"Dítě stojí 1,5 milionů jüanů, a my chceme dvě, od každého otce jedno, kluka a holku. Chceme taj-jün, ne adopci - jak se to řekne? Ajo, jasně, hledáme ve Spojených státech náhradní matku."... "V Číně to žel nejde. Ale jsou agentury, které nabízejí kompletní balíčky. Včetně letenek a všech dokumentů."
... "Obchodávní s dětmi." Říká to tak lapidárně, jako by to byla jen jedna z mnoha normálních variant nalézání domova. Docela zvláštní souvislosti, když jeho adoptivní rodiče museli kdysi zaplatit peníze za něj a dnes si i on hodlá za obrovské peníze pořídit dítě. "Tehdy si mě koupili od nějakého únosce dětí. Protože sami žádné dítě mít nemohli. V mé vesnici to bylo úplně normální." Dnes už za takovéto obchodování hrozí obrovské tresty. I tak se každoročně stovky obchodníků s lidmi ocitají ve vězení."

Mateo67
22.07.2023 4 z 5

Pokračují ve svém výzkumu asijských režimů a tento cestopis mi pěkně do tohoto období zapadá.Čína mě nepřestává udivovat a překvapovat. Nadšení se ovšem nekoná. Mrazení v zádech a husí kůži objevující se např. při čtení Novinářem v Číně zde vystřídalo díky odlehčenějšímu zpracování povětšinou jen mírnější kroucení hlavou. Už si začínám zvykat. Ale jsem ráda, že Čínu mohu poznávat z bezpečí svého obýváku, protože výlet do země nepřetržitého sledování, propagandy, klamu a nesvobody mě pranic neláká.

valda
26.05.2023 3 z 5

Další s couchsurfingových cestopisů. Tentokrát Čína. Stephan zase za pár týdnu stačil procestovat "best of china". Byl v těch největších městech, "casinovém" území Macau, ve vesnicích, na hranici s KLDR, ve vysokých horách, a nakonec i v Ujgursku, kde jsou všichni sledováni na každém kroku, a pokud se znelíbíte, tak vás rovnou zavřou do převýchovného koncentračního tábora. Oproti knize o Rusku mi tahle přišla trochu slabší. Asi je to dáno tím, že Čínská kultura je zase něco úplně jiného, a pokud se na ní nespecializujete, je těžké orientovat se v kontextech všeho, co se v Číně děje. I tak ale pořád skvělý cestopis.

Kackac77
25.03.2023 4 z 5

Toto bylo hodně zajímavé. Čína z pohledu německého cestovatele, novináře. Čínu vnímám jako stát plný rozporů. Na jednu stranu obrovský technologický rozmach, na druhou stranu chudoba a neustálý dohled vlády. Člověk si říká, jak je rád, že žije ve svobodném světě, ale spoustu z toho, co bylo v knize, mě nutí pokládat si otázku, na kolik žijeme svobodně a nakolik si to myslíme. Ten neustálý dohled a propaganda v Číně je do očí bijící. U nás v Evropě je schovaná. Každopádně jsem moc ráda, že jsem na knížku narazila.

tami1
26.02.2023 4 z 5

Kniha, která vás zavede do tajuplné Číny. Země plná protikladů, pokrok tak zběsilý, že mu musí ustoupit lidé, budovy i tradice. Neustále sledování je už jen třešničkou na dortu.
Díky, že jsem tuhle zemi mohla navštívit prostřednictvím této zajímavé knížky.

_Knihomolka_
15.02.2023 2 z 5

Jako Rusko, tak i Čínu od Ortha bych zařadila mezi průměr. Zde se autor na rozdíl od zmiňovaného Ruska, kde se více setkával s místními, zaměřil na Čínu jakožto moderní velmoc - kniha je z 80 % nabitá informacemi o čínských technologiích a nejnovějších vynálezech, což není úplně to, co bych nutně vyhledávala. Ovšem i přesto jsem si v knize našla pár věcí, které mi byly po chuti, takže i nadále budu s Orthem v Couchsurfingu pokračovat :).

Pasadenka
31.12.2022 4 z 5

Další super dovolená, tentokrát v Číně. Zde platí to samé, co pro předchozí knihy. Pořád mě to baví, místy je knížka moc zábavná a dojde i k nějakému tomu sblížení. :) Takže super. Čína je šíleně obrovská země, kterou lze těžce uchopit za krátkou návštěvu. K některým věcem ohledně sledování se vyjadřovali lidé, který v Číně žijí léta a zdá se, že hodně záleží na tom, kde se člověk pohybuje a na koho narazí. Autonomie mají docela velké pravomoci. Pořád jsou to ale zajímavé zážitky s konkrétními lidmi a je super se podívat moderní totalitě pod pokličku. :)

rozvera
07.07.2021 5 z 5

Bystře, svěže a mile humorně popsal autor své tříměsíční putování s batohem na zádech po provincíích a městech Číny, jezdil veřejnou dopravou, přespával na matracích, kobercích a málokdy v postelích hostitelů. Poznával život normálních lidí, všudypřítomný monitoring a sledování osob i tzv.
"jazyk pod zámkem". Výstižně v závěru podotkl, že jistě po jeho odjezdu po něm zůstala podrobná fotodokumentace jeho pohybu po velmi krásné zemi, s bohatou tisíciletou historií, s překotným průmyslovým rozmachem, ale pro Evropana s těžko pochopitelným způsobem života. Ráda jsem si autorovy poznatky přečetla, ale žít bych v této zemi nechtěla.

Andi
04.02.2021 5 z 5

Vtipné a ještě jednou vtipné. Ten týpek fakt umí psát. Totiž, dokáže ulehčit těžkému tématu, vyprávění prokládá přirovnáními a co věta, to perla. Určitě se pustím i do Íránu, protože jeho knížky je radost číst. Poslední téma knihy - koncentráky pro muslimské Ujgury mě dostaly. Byla bych ráda, kdyby se tato skutečnost dostala mezi co největší počet lidí co nejdříve, vláda v regionu a celý ten režim se mi po přečtení knihy zdá strašný, jsem ráda, že tam nežiju.

Proksi
12.11.2020 4 z 5

Autor se vydává i na méně známá místa v Číně, ale hlavně se setkává s lidmi z různých koutů Číny, takže knížka umožní nahlédnout do jejich soukromí a poznat jejich názory. V tom se celkem liší od klasických cestopisů a stojí za to si ji přečíst.

KuroHaru
17.06.2020 5 z 5

Fajn cestopis psaný z perspektivy "gauče", který dává nahlédnout do čínské mentality, se všemi jejími bizarnostmi. Kniha je informativní a zároveň vtipná, takže se těším i na další autorovy cestopisy, které jsem zatím nečetla.

veronika0382
08.06.2020 4 z 5

Pokud chcete nahlédnout pod pokličku této země extrémů, kde funguje totální cenzura na všechno možné, určitě si přečtěte tuto knihu. Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách

Alena_S
14.05.2020 5 z 5

Další výborný cestopis, tentokrát o národu, který se zdá mít oči všude, a vydat tuhle knihu tedy chtělo odvahu. Jakpak to s ním asi dopadlo..

soukroma
12.04.2020 5 z 5

Neuvěřitelná země, neuvěřitelné zážitky: líbilo se mi to nejvíc ze všech tří "gaučových" knih, přečteno po Íránu, před Ruskem. Írán byl moc nábožensko-vojenský, Rusko politické skrz naskrz (a i dost náboženské díky menšinám), ale Čína překvapuje na každém kroku. Velice odlišná mentalita, chování, projevy a zcela odlišná současná realita i od západních velkoměst.

Tři přísloví charakteristická pro Čínu (podle autora - ten jich nabízel pět):
+Hlupák, který pracuje, je lepší než mudrc, který spí.
+Bití je laskání, láteření je milování.
+Kdo říká pravdu, potřebuje rychlého koně.

Překvapilo mě, jak místní mají západní národy stále v úctě (možná ale přece jen pokrytecky povrchně), když o Američanech hovoří jako o lidech z Krásné země, Angličané jsou lidé ze Země hrdinů, Francouzi pak lidé ze Země zákonné a Němci lidé ze Země ctností...

U autora se mi stále víc líbí i styl psaní a forma - přesně vždy víme, kde se autor nachází (což samozřejmě sledujeme i na mapě na vnitřní straně obálky), a vždy se něco málo dozvíme předem o daném místě. A pak už se seznamujeme s lidmi a jejich prostřednictvím s geniem loci.

Štítky knihy

Čína cestování

Kniha Couchsurfing v Číně: Cesta přes obýváky nové supervelmoci je v

Právě čtených1x
Přečtených60x
Čtenářské výzvě33x
Doporučených4x
Knihotéce38x
Chystám se číst47x
Chci si koupit17x
dalších seznamech1x