Císařství masek přehled

Císařství masek
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421780/bmid_cisarstvi-masek-GPe-421780.jpg 4 61 61

Dragon Age série

< 4. díl >

Císařovna Celene Orlesiánská se dostala na trůn díky své moudrosti, důvtipu a bezohledné manipulaci. Nyní je císařství, které vedla do věku osvícení, ohroženo zevnitř kvůli hrozící válce mezi templáři a mágy, zatímco se mezi utlačovanými elfy šíří povstalecké myšlenky. Aby Orlais zachránila, musí si Celene za každou cenu udržet trůn. Velkovévoda Gaspard, zkušený bojovník a člen legendárních orlesiánských kavalírů, vyhrál pro císařství a císařovnu bezpočet bitev. Když se však rozpadne Kruh a šíří se chaos, Gaspard začíná pochybovat, že Celenin diplomatický přístup k problémům Orlais zajistí císařství bezpečí. Možná nadešel čas, aby povstal nový vůdce, který žije podle pravidel Kodexu kavalírů a učiní Orlais znovu silným. Briala je Celeninou služebnou od doby, kdy obě byly ještě děti, a využívá svého postavení, aby zlepšovala životní podmínky orlesiánských elfů. Je Celeninou důvěrnicí, vyzvědačkou a milenkou, ale když politika přinutí císařovnu volit mezi právy elfů a orlesiánským trůnem, musí se Briala rozhodnout, komu skutečně patří její věrnost. Rodí se aliance a porušují přísahy, zatímco Celene a Gaspard bojují o trůn Orlais. Nakonec to však možná budou elfové, kteří se schovávají v lesích nebo hladoví v odlukách, kdo rozhodne o osudu císařství masek.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Fantom Print
Originální název:

The Masked Empire , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Císařství masek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Radesan
30.05.2022 5 z 5

První díl mne neskutečně bavil, druhý a třetí byl o dost slabší.....ale tenhle... je k neuvěření dobrý. Říkal jsem to již dříve a říkám to znova, co se Bioware her týče, Mass effect je pro mne jednoznačně lepší, ale v knižním zpracování vede Dragon age na celé čáře.

Předchozí díly jsem četl, protože jsem chtěl, Císařství masek jsem však četl, protože jsem vyloženě "musel" a nešlo přestat. Původně jsem si knihu nechával, až přetu jiné tituly, ale zhltl jsem jí na mé poměry vskutku rychle. Je to i tím, že se mi líbí prostředí Orlais, asi jsem chtěl také vědět více z pozadí pletich, podvodů a politiky...a že se tu lidé a elfové bodají do zad v soukromí i veřejně na potkání.... mi jako člověku zajímajícímu se o lidskou zvrácenou psyché a podrazy v businessu způsobuje malé škodlivé tetelení blahem.

Vztahy jsou zde vykresleny moc hezky i v tom nejkrásnějším slova smyslu a líbí se mi, že jdou z postav city přátelské, nepřátelské i ty milující skutečně cítit.

Lidé, kteří neznají svět Dragon age z her budou nejspíše trochu zmatení, ale myslím si, že v návaznosti na předchozí díly se to vcelku dá i bez znalosti her.

Za mne jednoznačně doporučuji.

Metla
11.04.2021 4 z 5

Ke knihám, rozšiřujícím herní či filmová univerza, přistupuji lehce skepticky. Málokdy narazím na takovou, která by se výrazněji vzdálila od průměru. Patrick Weeks, další ze skvadry scénáristů společnosti Bioware, mě svým příspěvkem k sérii „Dragon Age“ mile překvapil. Jeho styl je čtivý, děj svižný a největším plusem jsou postavy. Klaďasové, v tomto případě císařovna Celene a její nejvěrnější, jsou schopni sviňáren, zatímco záporáci mají i světlé stránky – nejsou to obvyklí vyšinutí muahahahááá zlouni až do morku kostí.
Jak se čtenář propracovává příběhem, jeví se stále zřetelněji autorovo uhýbání před černobílostí – charaktery, pozadí událostí, jednotlivé činy, všemu dominují různé odstíny šedi. Z mého hlediska ideální přístup.
Zatímco v první polovině románu hrály prim palácové intriky, hry špionů, nastínění politické situace v Orlais, druhá půlka bohužel sklouzla do klasického herního dobrodružství. Vytvořila se putující družina, v níž nechybí čarodějové, válečníci, lučištníci či zákeřňáci útočící zezadu s noži (můj oblíbený styl:-)), elfové i lidé, společně čelící nástrahám v podobě agresivních pěšáků a čím dál drsnějších bossů.
Závěr je otevřený, příprava pro interaktivnější zážitek s Inkvizitorem. Jsem hodně zvědavá, nakolik důkladnější znalost reálií ovlivní mé herní volby.
Pochvala pro Patricka Weekse, pořád však platí: osoby „Dračím věkem“ nepolíbené si tuto sérii nevychutnají. 75%


Alvari
15.07.2020 4 z 5

Zatím asi díl, který mě hlavně díky postavám a prostředí, bavil nejvíce. Hezky se to četlo a příběh měl slušný spád.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Císařství masek v seznamech

v Přečtených94x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených6x
v Knihotéce99x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

herní adaptace

Autorovy knížky

2014  85%Císařství masek