Chyba přehled

Chyba https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424702/bmid_chyba-lIc-424702.jpg 4 90 90

Svět hlavního hrdiny Kryštofa je už od dětství něčím zvláštní. Jeho noční můrou je rostlina zvaná bolševník – gigantický invazní plevel, v jehož těle koluje jedovatá míza. Kryštof propadá ve škole, ale s nadšením a úžasem kříží masožravé rostliny. Žije samotářsky, stýká se jen s Andrejem a Ninou. Později je pohlcen světem rostlin a postupem času objevuje černý trh se vzácnými květinami. V dospělosti se stává obchodníkem s vymírajícími rostlinnými druhy, za jejichž utržení hrozí obrovské pokuty i několikaleté tresty. Pak se znovu setká s Ninou, která žije s Andrejem v ne příliš vydařeném manželství. Kryštof ji přesvědčí, aby s ním odešla, a ve snaze vydělat dostatek peněz příjme svou poslední zakázku. Jde o to převézt z Japonska do Evropy jedinou rostlinu – poslední živý exemplář oficiálně již dávno zaniklého parazitického druhu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chyba. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

klodnerovic
09.12.2023 3 z 5

Náročné na čtení, ale zajímavé. A syrové. Jako - v případě MŠ - vždy.

R47
19.01.2023 3 z 5

Je to v něčem skoro jako China Mieville a jeho new wierd. Kluk, co si nechává zarůst rostlinu do těla, a přitom ho pronásleduje Zabiják v podobě rituálního tetování (právě tenhle poslední motiv má Mieville v Krakenovi). Je to mnohovrstevné s odkazem k mýtům (lotofágové), ke sci-fi (Trifidi) i k dobrodružné literatuře o "lovcích rostlin". Šindelka vládne básnickým jazykem. Přes to přese všechno mě to rozhodně nenutí se ke knize někdy vrátit nebo sáhnout po jiných autorových knihách. Jen pár týdnů po přečtení ve mně zůstává jen obraz bobtnajících bolševníků. Jinak nic.


bosorka@
20.12.2022 4 z 5

Líbí se mi námět i zpracování. Je to napínavé uvěřitelné, mystické /nic obskurního, spíš jakoby magický realismus/ a neobvyklé. Vlastně skvělý nápad typu trochu jako Urban ale bez hysterie. Jediná pro mne problematická věc je sklouzávání do jakési patologie, které je možno vnímat.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (50. týden)

08.12.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Chyba v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených126x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených7x
v Knihotéce66x
v Chystám se číst101x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech1x