Chrám Matky Boží v Paříži přehled

Chrám Matky Boží v Paříži https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202925/bmid_chram-matky-bozi-v-parizi-202925.jpg 4 1708 1708

Historický román odehrávající se v Paříži v 15. století za vlády Ludvíka XI., vystavěný v chronologické kompozici s v romantismu obvyklými prvky retardace. Chrám Matky Boží v Paříži (Notre-Dame de Paris, 1831), historický román ze středověké Paříže v době vlády Ludvíka XI. Hlavním hrdinou je hrbatý zvoník Quasimodo z chrámu Matky Boží, kterého se v dětství ujal kněz Frollo a vychoval ho. Kvůli němu se Quasimodo pokusí unést cikánskou tanečnici Esmeraldu, do niž je Frollo zamilován. Quasimodo je ale zatčen a odsouzen k trestu na pranýři. Esmeralda se nad ním jako jediná slituje. Frollovými intrikami je Esmeralda popravena a Quasimodo se mu za to mstí. Po letech je zvoníkovo tělo nalezeno v hrobce, kde byla Esmeralda pohřbena.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chrám Matky Boží v Paříži. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (233)

Chesterton
17.03.2024 audiokniha 3 z 5

"Konečně, miluje-li muž ženu, není to jeho vina."

Vyhrocené emoce, polopravdy, romantika a středověká omáčka, která bez pravdivého pohledu na historickou realitu tvoří v současnosti tolik kritizované stereotypy.
Moudře jsem se nepotkala s příběhem v dobách povinné četby, přesto, že kniha bydlela v naší rodinné knihovně.
Stejně tak jsem byla doposud nedotčena zápletkou tohoto "historického" románu.

Proč je dodnes zařazena v povinné četbě i na některých učňovských školách nikoli pouze na školách výběrových, naprosto nechápu. Chce naše školství odradit od četby za každou cenu?

Papírový originál je napsán zajisté bravurně, o tom žádná. Avšak, kolik současných středoškoláků je schopen toto v záplavě povinné četby k maturitě učíst? A kolika z nich to zprostředkuje pravdivý obraz středověku?
Oponn a JanBraun příběh docela rozpitvali a musím s jejich komentáři v zásadě souhlasit.
A také Legens, jehož komentář jsem zprvu přehlédla!
Za sebe můžu říct, že mi obsah mnoha Hugových stránek nedal skoro nic. Snad jen Petr Kostka mě oslovil svým přednesem. Ovšem z mého pohledu trochu lehce zvýraznil negativa díla nadsazenou emotivitou.
3/3

Naďa2411
12.03.2024 5 z 5

Vím o existenci této knihy z dob na střední škole, neboť byla zahrnuta v povinné četbě. Nyní jsem si jí připomněla v podobě aknihy. Kniha spadá do období romantismu a má skutečně jeho prvky. Hlavní postava postiženého Quasimoda místy zastiinila cikanka Esmeralda, která svou krásou očarovala více mužů. Pěkný ač smutný příběh.


Nathally
06.11.2023 5 z 5

Krásný a dojemný román! I přesto, že se obvykle nevěnuji takovýmto žánrům, musím uznat, že mě tato kniha naprosto pohltila. Možná se v ní vyskytly pasáže, které popisovaly Paříž a mohly by někomu připadat delší, ale já jsem si je užila. Za 4 dny jsem dokončila celý příběh. Jsem vděčná, že jsem tuto knihu dostala k povinnému přečtení, protože tak krásný příběh se těžko hledá.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nové eknihy zdarma ke stažení (červenec)

27.07.2020


Citáty z knihy (2)

Lidé na mne zapomínají. A mají pravdu. Proč by svět na mne myslel, když já nemyslím na něj? Na vyhaslý uhel vyhaslý popel.


Přísnost jen zastrašuje mysli; prudké nárazy severáku nedonutí chodce, aby si svlékl kabát; avšak slunce, vysílající ponenáhlu své paprsky, zahřeje ho tak, že se svlékne až do košile.


Kniha Chrám Matky Boží v Paříži v seznamech

v Právě čtených34x
v Přečtených3 017x
ve Čtenářské výzvě195x
v Doporučených112x
v Knihotéce962x
v Chystám se číst526x
v Chci si koupit66x
v dalších seznamech37x