Lidská komedie přehled

Lidská komedie
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190693/lidska-komedie-mQJ-190693.jpg 4 249 249

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lidská komedie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

Liturgievpatek
25.02.2024 5 z 5

Saroyan je zárukou toho, že se nebudete nudit. Tahle kniha opět nezklamala.

Radimka
05.08.2023 5 z 5

Ze začátku jsou se nemohla začíst, ale pak jsem to začala brát jako pohádku plnou podobenství a hlubokých myšlenek, které jindy nemám ráda, protože jim většinou nerozumím. A ejhle - objevila jsem knížku, ze které číší obrovská láska k člověku /hlavně k dětem/ a která dokáže pohladit. Odkládala jsem ji vždycky se zvláštně uklidňujícím pocitem, i když se jedná o silně protiválečnou knihu.


douchová
11.03.2023 5 z 5

Opakované čtení asi po dvaceti letech, kniha časem spíše získala. Saroyan mě
vždycky přesvědčí, že svět je přece jen dobré místo k žití.
Doporučuji rozhodně mít v knihovně :-).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

Ať už se budeš muset dopustit jakýchkoli chyb, neboj se, že jsi je udělal nebo že jich uděláš víc. Důvěřuj svému srdci, které je dobré, že se nemýlí, a jdi vpřed – nezastavuj se. Upadneš-li, obelstěn nebo zaskočen ostatními nebo dokonce sebou samým, vstaň a nevracej se. Častokrát se budeš smát a mnohokrát budeš plakat, ale vždycky to bude smích i pláč současně. Nikdy nebudeš mít v životě okamžik podlosti nebo malichernosti nebo malosti. Takové věci budou pod tebou – příliš nepatrné pro rychlost tvého ducha – příliš bezvýznamné, než aby se octly v dohledu tvého zraku.


Každý člověk je celý svět a může ho přetvořit, jak chce, a naplnit lidským pokolením, které je schopen milovat, má-li v sobě lásku, nebo pokolením, které musí nenávidět, má-li v sobě nenávist.


Dokud v sobě člověk nemá soucit, je nelidský a není opravdu člověkem, protože ze soucitu pochází balzám, který hojí. Jen dobří lidé pláčí. Jestliže člověk nikdy neplakal nad bolestí světa, je méně než prach, po kterém šlape, protože z prachu vzejde sémě, kořen, lodyha a květ, kdežto duch člověka bez soucitu je pustý a nic z něho nevzdejde – leda pýcha, která nakonec musí tím nebo oním způsobem vraždit – vraždit dobré věci, nebo dokonce vraždit i lidské životy.


Kniha Lidská komedie v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených378x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených45x
v Knihotéce197x
v Chystám se číst139x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech5x